Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η χριστουγεννιάτικη ‘κοινωνική πολιτική’ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους ΡΟΜΑ




Διαβάσαμε και ακούσαμε με ενδιαφέρον, γιατί τίποτα πια δεν μας προκαλεί έκπληξη, την χριστουγεννιάτικη ανακοίνωση "κοινωνικής πολιτικής" της Περιφέρειας Πελοποννήσου (28/12/2012) σύμφωνα με την οποία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης έδωσε εντολή "να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο" με αφορμή "φαινόμενα λεηλασίας". Χρησιμοποιεί μάλιστα ως επιχείρημά του την "λεηλασία" του φωτισμού του Ακροκορίνθου, καταγγέλλοντας γι’ αυτό τους ΡΟΜΑ.

Ως απόλυτος άρχων ο κ. Τατούλης αποφάσισε, δίκασε και καταδίκασε, αν και είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο φωτισμός του Ακροκορίνθου είχε αφεθεί στην μοίρα του από τις ίδιες τις αρχές των οποίων προΐσταται ο κ. Τατούλης.

Και αφού "διαλύσει" τους καταυλισμούς ο κ. Περιφερειάρχης, στη συνέχεια, (κατά την ανακοίνωση), θα "συγκαλέσει" διεθνή επιτροπή με την συμμετοχή της αρμόδιας επιτρόπου για την δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης.

Θα ενημερώσει άραγε την διεθνή επιτροπή και την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για την απόφασή του να διαλύσει τους καταυλισμούς; Θα την ενημερώσει για την "πολιτική" εγκατάλειψης των ΡΟΜΑ στην τύχη τους και στην Περιφέρειά του; Θα την ενημερώσει ότι σε μερικούς καταυλισμούς υπάρχουν και ιδιοκτησίες;

"Διαλύοντας" τους καταυλισμούς έχει αναρωτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης τι θα απογίνει αυτός ο κόσμος; Θα περιμένει, πιστεύει, υπομονετικά τα προγράμματα επανένταξής του;

Η απάντηση του κ. Τατούλη στις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού των ΡΟΜΑ (μια εκ των οποίων είναι ασφαλώς η άνοδος της παραβατικότητάς τους) φαίνεται να είναι η καταστολή και όχι η πρόληψη και οι κοινωνικές πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και για την ένταξή τους.

Χρειάζεται να επισημανθεί στον κ. Τατούλη ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δικαιωμάτων των ΡΟΜΑ (European Roma Rights Centre, 2011) αρκετές τοπικές αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα έχουν κάνει έξωση σε πολλές κοινότητες ΡΟΜΑ χωρίς να τους έχουν προσφέρει εναλλακτική στέγαση. Ότι στην Ελλάδα πολλοί ΡΟΜΑ στερούνται των δικαιωμάτων τους ως πολίτες της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης η συμμετοχή τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι περιορισμένη (Council of Europe’s European Commission against Racism and Intolerance).  

Πρέπει να ενημερωθεί επίσης ο κ. Τατούλης ότι το Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των ΡΟΜΑ που σχεδιάστηκε το  2001 και προέβλεπε α) στέγαση και υποδομές και β) δράσεις για την ενδυνάμωση των ΡΟΜΑ και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, απέτυχε να ανταποκριθεί στους στόχους του. Ότι δέκα χρόνια μετά, τα προβλήματα που συνδέονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους παραμένουν, εάν δεν χειροτερεύουν.

Αλλά, αν δεν πρόκειται για μια από τις συνήθεις μεγαλοστομίες, προσθέτει αλήθεια ο κ. Τατούλης τον εαυτό του στον κατάλογο αυτών που "διαλύουν" και "αποκλείουν" χρησιμοποιώντας κατασταλτικούς μηχανισμούς με ρατσιστικές κορώνες; Προσθέτει τον εαυτό του στον κατάλογο εκείνων οι οποίοι στην κρίση αναζητούν τα "μαύρα πρόβατα" ψαρεύοντας εκλογική πελατεία στα θολά νερά των "απειλούμενων" πολιτών;

Ως πολιτικός και πρώην υπουργός Πολιτισμού, όφειλε να γνωρίζει ο κ. Τατούλης ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες, πέραν των άλλων, κρίνονται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους αδύνατους και τις μειονότητες;



Χαράλαμπος Κασίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: