Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Οι πολίτες της Τενέας ανησυχούν και οργανώνονται ενάντια στα νέα λατομεία στο Στεφάνι Κορινθίας


 
Από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των χωριών Στεφάνι, Αγιονόρι, Χιλιομόδι, Κλένια λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου που δημοσιεύουμε αυτούσιο 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι με τις υπογραφές του ΔΑΣΑΡΧΗ και του ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΑΣΩΝ Κορινθίας έχει δρομολογηθεί η δωρεάν παραχώρηση των βουνών της περιοχής μας - στους μεγαλοεργολάβους που θα κατασκευάσουν την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ ( Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα – Τσακώνα), για να γίνουν νέα νταμάρια και να αποτελειώσουν ότι απέμεινε μετά την εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών στο Στεφάνι .

Μέχρι και τα τώρα η  εξέλιξη έχει ως εξής :  

1/  Ο Διευθυντής Δασών Κορινθίας που πρόσφατα έδωσε θετική γνωμάτευση για τη κατασκευή του λατομείου στη θέση «ΠΑΛΑΜΗΔΙ» [εννοούν τα Γούπατα Στεφανίου], συνολικής έκτασης ογδόντα επτά (87) περίπου στρεμμάτων. Διευθυντής , που πριν από καιρό για την ίδια ακριβώς περιοχή είχε δώσει αρνητική γνωμάτευση.

2/ Ο Δασάρχης Κορίνθου με την υπογραφή του στη πράξη χαρακτηρισμού (δημόσια δασική έκταση), δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το συγκεκριμένο λατομείο .

3/ Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορίνθου, σε πρόσφατη συνεδρίαση με ομόφωνη απόφαση, πήρε αρνητική απόφαση και θα αντιδράσει στην πρόταση χωροθέτησης και εγκατάσταση λατομείων σε όλη τη περιοχή του πρώην Δήμου Τενέας.

Στη περιοχή μας , που είναι ήδη σοβαρά επιβαρυμένη από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον , όσο στην ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των κατοίκων από οδικά ατυχήματα .                                                                                                                               Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά :

·        Καθημερινά , από το στενό επαρχιακό δρόμο Στεφανίου – Χιλιομοδίου θα διέρχονται περίπου 220 φορτηγά ( 25 τόνων), με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια από και προς τα χωριά και τα χωράφια μας .

·        Τα σύννεφα της σκόνης που θα μεταφέρεται  - από την εξόρυξη, τις εκρήξεις και τη διέλευση των φορτηγών - στα χωριά, στα χωράφια και στους βοσκότοπους θα είναι ανυπόφορη και επικίνδυνη για την υγεία μας, για τα ζώα και τις καλλιέργειες.  

·        Από της εκρήξεις ( φουρνέλα ) θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, με ενδεχόμενο να καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, υπάρχει ο κίνδυνος να «χαθεί» το νερό από τις πηγές του «Φρατζή» κ.λ.π. και από τη γεώτρηση που υδροδοτεί με πόσιμο νερό το Αγιονόρι και ο κίνδυνος καταστροφής του σπηλαίου «του Πάνα» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη προτεινόμενη θέση του λατομείου.

·        Ο θόρυβος από τα φουρνέλα και από τη κίνηση των φορτηγών θα είναι ανυπόφορος αφού θα προστεθεί στο θόρυβο των ανεμογεννητριών .

·        Το οδικό δίκτυο, πού είναι ήδη παρατημένο - ασυντήρητο και επικίνδυνο, θα καταστραφεί ολοκληρωτικά .

Οι κάτοικοι των χωριών ( Στεφάνι, Αγιονόρι, Χιλιομόδι, Κλένια)  είναι αντίθετοι με την κατασκευή του λατομείου. Πρόσφατη συνέλευση ( εκπροσώπων του Δήμου και  κατοίκων )  στο Χιλιομόδι, συγκρότησε επιτροπή αγώνα, η οποία ήδη έχει έρθει σε επαφή με φορείς και υπηρεσίες, μεταφέροντας την αντίθεση στην λειτουργία του λατομείου και τη αδιαπραγμάτευτη θέληση των κατοίκων να μείνουν και να ζήσουν στα χωριά τους .

 

Λέμε,  ΟΧΙ στα λατομεία!
Λέμε,  ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος!

Λέμε,  ΝΑΙ στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων!

Λέμε, ΝΑΙ στην ποιότητα ζωής!

     

                                  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: