Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κρίνοντας τον απολογισμό του δημάρχου...


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Όπως αυτή εκφράστηκε δια του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας κ. Ηλία Χριστάκη

 

Ξεκινώντας θέλω να επισημάνω ότι σε μια τόσο σημαντική διαδικασία η πλειοψηφία είναι απούσα, όπως και την Τετάρτη, που με πρόταση δική μας διακόπηκε η συνεδρίαση για σήμερα, ήταν πάλι απούσα. Την απαρτία της συνεδρίασης του ΔΣ εξασφάλιζε η μειοψηφία. Είναι ενδεικτικό των αντιλήψεων σας για τις συνεδριάσεις του ΔΣ όταν δεν υπάρχει ψηφοφορία. Θυμίζω ότι συνεδρίαση του ΔΣ έχουμε και σήμερα.

Στις αρχές της μεταπολίτευσης επικρατούσε η άποψη, στην μόνο κρατική τότε τηλεόραση, ότι η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει όσο θέλει γιατί τάχα παράγει έργο, ενώ η αντιπολίτευση πρέπει σε ένα λεπτό να πει τις απόψεις της. Την ίδια άποψη φαίνεται να έχετε και εσείς σήμερα. Μιλήσατε κ. Δήμαρχε περισσότερο από τρεις ώρες. Σας ευχαριστούμε για την άσκηση υπομονής που μας κάνατε.

Μας αφηγηθήκατε κ. Δήμαρχε και πολύ αναλυτικά μάλιστα, τι έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου μας. Τις συγχαίρουμε για την δουλειά τους. Το θέμα όμως σήμερα είναι τι κάνατε εσείς, η Δημοτική  Αρχή και για αυτό ελάχιστα μας είπατε.

 

Καταρχήν επισημαίνουμε ότι πέρυσι δεν έγινε απολογιστική συνεδρίαση του Δ.Σ.

Αυτό δείχνει ότι την εφαρμογή των νόμων και την λειτουργία των θεσμών τα χρησιμοποιείτε όπως σας συμφέρει και όποτε σας συμφέρει κύριοι της πλειοψηφίας. Σήμερα κάνετε έναρξη προεκλογικής εκστρατείας κύριοι, όχι απολογισμό πεπραγμένων.

 

Οι λαϊκές συνελεύσεις που θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές σε κάθε συνοικία, διαμέρισμα, χωριό σαν εργαλείο διαβούλευσης και έκφρασης δημοκρατίας, είναι ξένες για εσάς, δεν έγιναν και δεν προγραμματίζονται πουθενά και για κανένα θέμα όσο σοβαρό και να είναι.

Αυτές οι παραλείψεις σας μειώνουν και απαξιώνουν τον δημιουργικό ρόλο των δημοτών, εμφανίζουν έλλειμμα  δημοκρατίας και περίσσευμα αλαζονείας.

Ο Δημότης στην εξέδρα, απλός θεατής, μόνο για το χειροκρότημα.

 

Κύριες και κύριοι,

 

Από τότε που συμμετέχω στο δημοτικό συμβούλιο δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να παραδέχεται η δημοτική Αρχή πως έκανε κάποιο σφάλμα, κάποιο λάθος χειρισμό σε κάποιο από όλα αυτά τα θέματα που διαχειρίστηκε. Πάντα κάποιος άλλος έφταιγε για ό,τι αρνητικό έχει συμβεί.
 

Καθ’ όλο το χρονικό αυτό διάστημα συνέβησαν θετικά πράγματα στον Δήμο μας και πολλά αρνητικά, τα οποία η Κίνηση Πολιτών αναδείκνυε και επεσήμαινε και η Δημοτική αρχή αδιαφορούσε.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε στα θετικά την εξέλιξη της διαδικτύωσης του νερού στο δήμο μας ώστε όλοι να μοιραζόμαστε το νερό, όμως αυτό δεν φτάνει.

Για όλα τα λάθη που έχουν συμβεί και θα αναφερθούμε, είτε μεγάλα είτε μικρά, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Η έλλειψη σχεδίου και οράματος από την πλευρά σας. Εμείς της Κίνησης Πολιτών έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτή την έλλειψη οράματος και σχεδιασμού. Για την ακρίβεια μιλάμε κάθε φορά στις κρίσιμες συνεδριάσεις των προϋπολογισμών και των απολογισμών.

Η Κίνηση Πολιτών δεν τοποθετείται   με αντιπολιτευτική διάθεση. Άλλωστε αυτά τα χρόνια ποτέ δεν κάναμε στείρα αντιπολίτευση. Και ξενίζει αυτό κάποια από τα τοπικά ΜΜΕ που μας κατηγορούν για ισχνή αντιπολίτευση ή και για σύμπλευση.

Ποτέ δεν καταψηφίσαμε άκριτα οποιαδήποτε πρόταση της Δημοτικής αρχής. Κάναμε προτάσεις και τις λίγες φορές που ζητήθηκε η συνδρομή μας ήμασταν εκεί παρόντες για να στηρίξουμε τα συμφέροντα του Δήμου μας.

Στηρίξαμε τις αποφάσεις για το Λιμάνι, την ανάπλαση της πλατείας Περιβολάκια, την διαδικτύωση του νερού  και ήμασταν δίπλα σας στα μεγάλα προβλήματα του στρατοπέδου ή της στέγασης του Πανεπιστημίου.

Δουλέψαμε για πράγματα που θα μείνουν στην πόλη, όπως για τη Δημοτική βιβλιοθήκη και την γιορτή του παιδικού βιβλίου, χωρίς ποτέ να αξιώσουμε δάφνες.

 

Κυρίες και κύριοι,

Με ευθύνη της Δημοτικής αρχής δεν υπάρχει δημιουργικός διάλογος, δεν υπάρχει σεβασμός στην άλλη άποψη.

Η επιτροπή διαβούλευσης απαξιώθηκε σαν θεσμός, με ευθύνη πολλών αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή.

 

Επιβεβαιώνεται συνεχώς ένα έλλειμμα δημοκρατίας, διαλόγου, αλλά και ενδιαφέροντος για την ουσία των θεσμών, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την άσκηση χρηστής δημοτικής διοίκησης.

Σκεφτείτε σήμερα τις συνέπειες, τώρα που η κρατική διοίκηση αφαιρεί – καταργεί θεσμούς και υπηρεσίες, αντί ο Δήμος μας, να ενισχύει τον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων τον αδυνατίζει μέχρι εξαφάνισης.

Ποιος είναι ο ουσιαστικός, ο δημιουργικός ρόλος των τοπικών συμβουλίων και των τοπικών προέδρων ώστε να μην είναι ο δημότης απροστάτευτος; Που είναι η αποκέντρωση αποφάσεων και προϋπολογισμών στην περιφέρεια του Δήμου μας;

 

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέπτης των πολιτικών επιλογών αλλά και των κοινωνικών αξιών και αντιλήψεων που ανάγλυφα φαίνονται τα δημοκρατικά και αυτοδιοικητικά μεγέθη μιας δημοτικής αρχής, ειδικά σήμερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τόσο για τη χώρα όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εκεί βλέπουμε και κατανοούμε με σαφήνεια ποιον δρόμο ακολουθεί κανείς.

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα η στρατηγική της Δημοτικής αρχής για διαχείριση χωρίς όραμα, χωρίς προσαρμογή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει περιέλθει η χώρα λόγω των μνημονίων, αλλά και της έντονης ανάγκης για ουσιαστική στήριξη των ευπαθών ομάδων και των ανέργων και όχι για εικονική βοήθεια που περιορίζεται σε επιγραφές και δελτία τύπου.

Η Δημοτική αρχή αναγάγει σε μέγιστο θέμα το λογιστικό αποθεματικό που είναι σαν το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης, δηλαδή εικονική πραγματικότητα και δημιουργική λογιστική. Καθυστέρηση πληρωμών, παρέλκυση ανταποδοτικών και να το θαύμα "αποθεματικό". Αν δούμε τις υποχρεώσεις του δήμου το θαύμα εξαερώνεται.

 

Και μιλάμε για έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού σε όλα τα επίπεδα. Από την εκτέλεση των έργων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, έως την τουριστική ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό.

Όπως και στη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος είχαμε τονίσει δεν αποτυπώνεται αυτό που θα ήταν απαραίτητο να γίνει, δηλαδή η σύνδεσή του με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, άρα με το όραμα και τον στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να υπάρξουν αναπτυξιακά έργα στον Δήμο όπως "έργα ανάπτυξης του ορεινού όγκου", των "αρχαιολογικών χώρων", των "υποδομών στην παραλιακή ζώνη", την "υλοποίηση και εφαρμογή του ΓΠΣ".

Παρά τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για την κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με τους φορείς επεξεργασία του Επιχειρησιακού προγράμματος, αυτό ήλθε προς ψήφιση στο ΔΣ χωρίς καν διαβούλευση με τις παρατάξεις, λες και η παρούσα πλειοψηφία είναι ισόβια.

 

Τα έργα του ΟΣΕ σταμάτησαν, ίσως ξεκινήσουν λίγο πριν τις εκλογές.

Για την πλατεία Περιβολάκια, αφού απέτυχε η Δημοτική Αρχή να την εντάξει σε πρόγραμμα ώστε να γίνει βιοκλιματική και να αναπλασθεί με σύγχρονα υλικά, αλλάζει ο σχεδιασμός σε κακέκτυπα άλλων πλατειών και ο σχεδιασμός αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό για τους Κορίνθιους.

Μελέτες καλοπληρωμένες μένουν ανεκτέλεστες, όπως η κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ άλλες όπως η περίφημη Πεσκάρα παρακάμπτονται.

Αντίθετα, μεγάλα και ακριβά έργα έχουν περάσει σε απαξίωση. Οι πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης και οι ποδηλατοδρόμοι μεγάλη πηγή κινδύνου που ακυρώνει τον λόγο ύπαρξής τους.

Ο απαρχαιωμένος κανονισμός κατάληψης δημοσίων χώρων, έχει επιφέρει αναρχία τόσο στους πεζόδρομους όσο και στα πεζοδρόμια, με καταστήματα να καταλαμβάνουν όχι μόνο δημόσιο χώρο αλλά και παγκάκια.

Από την άλλη φροντίσατε να εκδιωχθούν όλα τα καταστήματα από τη Δημοτική αγορά και τώρα τι;

Το μόνο που καταφέρατε είναι  μια όμορφη γωνιά της πόλης να γίνει σκοτεινή, άδεια και μίζερη. Δημιουργήσατε έτσι ένα ακόμα πρόβλημα στο εμπορικό κέντρο της πόλης που ήδη πλήττεται από την οικονομική κρίση.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι προτάσεις σας για τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον; Για την ανάπτυξη του πράσινου; Για την καθαριότητα; Για τον πολιτισμό; Για την νεολαία; Για τους ανέργους; Για τους αγρότες; Για τους κοινωνικά αδύνατους; όχι οι κυβερνητικές, οι δικές σας προτάσεις, κύριοι.

Ψάχνουμε να βρούμε σημάδια προσαρμογής στις νέες οικονομικές συγκυρίες και διαπιστώνουμε έλλειμμα προσαρμογής, ευελιξίας, στρατηγικής, οράματος και προτεραιοτήτων.

Έχουμε μια δημοτική αρχή που δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην οικονομία και στην κοινωνία, που διοικεί για δικό της όφελος.

 

Με την διαχείριση των απορριμμάτων πλήρης απραξία.

Μία πρόταση που και εμείς ψηφίσαμε, για κατασκευή και αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, ποσού περίπου πεντέμισι εκατ. Ευρώ δεν ευδοκίμησε.

 

Τουριστική ανάπτυξη.

Ο Δήμος μας είναι από τους πλέον προνομιούχους και σε στρατηγική θέση. Έχει τεράστια ακτογραμμή, πλήθος παραλιών και η Δημοτική Αρχή  έχει θέσει στόχο να αποτελέσουμε τουριστικό προορισμό.

Ένας τουριστικός προορισμός χωρίς ούτε μία πιστοποιημένη παραλία για κολύμβηση. Ούτε μια γαλάζια σημαία δεν υπάρχει στον δήμο μας. Ένας παγκόσμιος θεσμός που θέτει κανόνες λειτουργίας για τις παραλίες, απαξιώνεται επιδεικτικά από τον δήμο μας. Δείχνει ξεκάθαρα το πόσο σοβαρά παίρνουμε ως Δήμος την τουριστική ανάπτυξη.

 

Πάντως στις εξαγγελίες και στα μεγάλα λόγια τα πηγαίνουμε περίφημα.

 

Στην πράξη οι είσοδοι της πόλης έχουν εγκαταλειφθεί και η πρώτη εικόνα που δείχνουν στον επισκέπτη είναι ότι εισέρχεται σε μια έρημη πόλη. Στις εισόδους περιλαμβάνεται και το λιμάνι, τι γίνεται με αυτό;

Η Αρχαία Κόρινθος και η Ακροκόρινθος που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, έχουν αφεθεί στην μιζέρια τους. Ούτε μια ταμπέλα δεν υπάρχει για να οδηγήσει αυτούς που θέλουν να τα επισκεφθούν.

Ο θρησκευτικός τουρισμός λόγω του Απόστολου Παύλου, που θα μπορούσε να φέρει χιλιάδες πιστούς από τα πέρατα της γης στην πόλη μας, έχει μετατραπεί σε διήμερη εμποροπανήγυρη με άφθονη τσίκνα και κλαρίνα. Είναι αυτό τουριστική ανάπτυξη;

Κανένας σχεδιασμός και καμιά στρατηγική ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη.

Όλοι προσπαθούν να έχουν τις παραλίες τους με γαλάζιες σημαίες, εδώ μας πειράζει ο κυματισμός τους.

Κάθε χρόνο παίρνουμε και μία απόφαση για έγκριση τουριστικής προβολής του δήμου. Υλοποιήθηκε ποτέ τίποτα από όλα αυτά;

Μελέτες που έχουν γίνει για την βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου της Κορίνθου δεν είχαν καμία τύχη.

Να μην ξεχάσουμε τον θεσμό των εξαφανισμένων ποδηλάτων, δεν είπατε τίποτα στις τρεις ώρες που μιλούσατε.

 

Κυρίες και κύριοι:

Τι να πούμε για την περίφημη κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς και την ανέγερση σύγχρονου κτιρίου με φρου-φρου και αρώματα;

Για το στρατόπεδο που έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης και φυλακή ανθρώπινων ψυχών;

Που ήταν οι συμμαχίες για να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις;

Αλλά που να βρεθούν σύμμαχοι όταν όσοι έχουν άλλη άποψη είναι εχθροί της πόλης;

Η κανονιστική για την κατάληψη των δημόσιων χώρων, ακόμα είναι στην επιτροπή και δεν έχει γίνει τίποτα για να λυθούν τα τόσα προβλήματα, κυρίως του αθέμιτου ανταγωνισμού

Τι έγινε η συνεργασία με το Κίνημα Πολιτών καταναλώνουμε ότι παράγουμε, ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό Ελληνικά; Που το εφήρμοσε αυτό ο Δήμος αγοράζοντας για λογαριασμό του;

Η συνεργασία με τον σύλλογο Ακτιβιστική Ροη Κορίνθου για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων;

Τι να πούμε για το ανύπαρκτο σχέδιο πυροπροστασίας που ευτυχώς υπάρχουν οι εθελοντικές ομάδες και παρεμβαίνουν σε όλα τα συμβάντα.

Είναι αυτό που λέμε χρόνια. Δεν έχετε στόχο, δεν έχετε στρατηγική, δεν έχετε όραμα για τον τόπο μας.

 

Γκρέϊντερ, τσάπες, πολλά άλλα μηχανήματα του Δήμου χαλασμένα – πεταμένα. Οι Καποδιστριακοί Δήμοι τα λειτουργούσαν, ο Καλλικρατικός αδυνατεί. Σε όλο τον Δήμο δεν μπορούν να βρουν ένα χειριστή να τα δουλέψει λένε, να τους πιστέψουμε;

Ο οικισμός της Ντράσσας παράδοξα μόνιμα με προβλήματα ύδρευσης, τα δυόμισι χρόνια του απολογισμού σας.

Το ταλέντο να γκρεμίζετε και να αφήνετε χαλάσματα οφείλουμε να σας το αναγνωρίσουμε. Ο Σταθμός του ΟΣΕ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Για την περιφέρεια του Δήμου τι να πει κανείς, δεν υπάρχουν λόγια, το πλήρες Βατερλώ. Αν δεν γινόταν η διαδικτύωση ούτε βόλτα δεν θα κάνατε.

Τα σκουπίδια πλημμυρίζουν τα χωριά και ιδιαίτερα τα τουριστικά και παραλιακά.

Τα θέματα του λιμανιού δεν προχωράνε ούτε βήμα.

 

Δεν ξεχνάμε τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Δεν πέρασε η πρότασή σας και μέχρι σήμερα δεν βρήκατε άλλη πρόταση. Η διαβούλευση και η συναίνεση δεν είναι στο ρεπερτόριό σας.

 

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση ασκεί τρομερές πιέσεις στις κοινωνικές ομάδες, εμείς ως δήμος έχουμε εγκαινιάσει Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, αναρτήσαμε τις απαραίτητες φωτεινές επιγραφές, βγάλαμε και μερικά Δελτία Τύπου και;

·       Λειτουργούν;

·       Τι έργο παράγουν;

·       Έχει αξιολογηθεί το έργο τους;

·       Ποιους εξυπηρετούν;

·       Ποιοι γιατροί και ποιοι εθελοντές συμμετέχουν;

·       Πόσα περιστατικά έχουν εξυπηρετήσει;

Αναπάντητα ερωτήματα. Οι απαντήσεις τους είναι απολογισμός, όχι οι ευχές και οι ευχαριστίες.

 

Κυρίες και κύριοι, όσο μας αφορά 

Η Κίνηση Πολιτών δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η παράταξη και η παράταξη ήταν και θα παραμείνει παρούσα στις πλατείες, στις γειτονιές, στα χωριά, στις συνοικίες, δίπλα στον δημότη για τα πραγματικά του προβλήματα, για να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί και για να απαντάμε με προτάσεις και δράσεις.

 

Δεν εγκρίνουμε πολιτικά αυτόν τον απολογισμό θέλουμε άλλη πόλη, άλλον Δήμο, με τον δημότη πρωταγωνιστή και τον Δήμαρχο να μην χρειάζεται περισσότερο από τρεις ώρες για να πει το όραμά του

Αν είχατε κάτι να πείτε στους δημότες, θα το λέγατε σε λιγότερο από μια ώρα.

 

Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: