Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ...............ΑΠΟ ΤΟΥΣ ''ΦΥΛΑΚΕΣ'' ;



Ο Εθνικός δρυμός της Πάρνηθας δεν υπάρχει πια.
Ακούγεται σαν ψέμα.
Κι όμως είναι αλήθεια.
Η Πάρνηθα, από τα «καλά φυλασσόμενα βουνά» δεν υπάρχει πια.
Το τελευταίο και μοναδικό οικοσύστημα της Αττικής δεν υπάρχει σήμερα.
Δεν κάηκε. Το έκαψαν!!! :
Όπως έκαψαν την Πεντέλη, τον Υμηττό, το Αιγάλεω.
Θυμάται άραγε κανείς πότε τα κάψανε; Σιγά μήπως θυμόμαστε μετά από λίγα χρόνια και την Πάρνηθα. Όπως δεν θυμόμαστε, τη Σάμο, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, αλλά και το Διακοφτό, το Ξυλόκαστρο, τον Πύργο, το Σαραντάπηχο, το Σοφικό και τόσα άλλα.
Ο κ. Σουφλιάς μελετάει την αναθεώρηση του άρθρου 24 «κλείνοντας το μάτι» στους δασοκτόνους.
Ο κ. Μπασιάκος προτείνει νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα δάση και καθυστερεί την ολοκλήρωση του δασολογίου.
Ο κ. Σιούφας καυχάται για την αντοχή του συστήματος και προστατεύει τους πυλώνες της ΔΕΗ από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Ο κ. Πολύδωρας μιλάει για σχετική επιτυχία, θυμίζοντας τις ανάλογες των «εκσυγχρονιστών» και παρουσιάζει στην Άμφισσα την Αγροφυλακή του Πραίτωρα την ίδια στιγμή που μαίνεται η φωτιά στην Πάρνηθα
Ο κ. Καραμανλής καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 το πρωί με φόντο τ’ αποκαΐδια.
Το Πήλιο καίγεται, η Λάρισα καίγεται, όλη η Ελλάδα καίγεται και μας…. δεν μας καίγεται καρφί.
Πόσοι κατεβήκαμε στους δρόμους;
Πόσοι φασκελώσαμε τους αρμόδιους;
Πόσοι απαιτήσαμε ευθύνες;
Πόσες φωτιές, και πόσες - στα λόγια μόνο- αναδασώσεις;
Ας σταματήσει επιτέλους η τόση υποκρισία.
Ως πολίτες ας πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας : Όλοι μας, για κάθε μέτρο δάσους που καίγεται, να τους στερούμε και μία ψήφο.
Για κάθε στρέμμα δάσους που καίγεται, μια οικογένεια να τους στερεί τη ψήφο τους.
Για κάθε 1000 στρέμματα δάσους που καίγονται, ένα χωριό να τους στερεί τη ψήφο του και για κάθε 10000 στρέμματα δάσους που καίγονται, μια πόλη να τους στερεί την ψήφο της. Θα πείτε έτσι όπως εξελίσσονται ….οι πυρκαγιές στο τέλος δεν θα βρούνε ούτε και τη δική τους. Ας είναι αυτή λοιπόν, η εκδίκηση του δάσους !!!

5 σχόλια:

Hotel Pappas είπε...

Έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία μέσω blogs για κινητοποίηση σχετικά με την καταστροφή της Πάρνηθας

Δείτε περισσότερα:
http://manosnik.blogspot.com/2007/06/blog-post_30.html


Μια παρατήρηση:
Περνώντας ο καιρός ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η δυναμική των blogs και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Ιστολογούντες

Με εκφράζετε απόλυτα!
Θα ήθελα να προσθέσω πως σε τοπικό επίπεδο αναπτύσσονται και άλλου τύπου φύλακες - όχι των δασών - των γαλάζιων ακτών και των Καλαμιών.
Από αυτούς ποιός θα μας φυλάξει;
Αυτοί δεν καίνε δάση, κόβουν τις ελέυθερες φωνές όπως η δική σας.
Αναλαμβάνουν εκστρατείες διαστρέβλωσης, κατασκευάζουν σενάρια συκοφάντησης και αιτούνται τη δημόσια συγνώμη ''κάποιων'' και
''όσων'' και ''εκείνων''.
Σε ποιούς αναφέρονται και γιατί δεν τους κατονομάζουν;
Απλά δεν υπάρχει κανείς!!!!
Κρύβονται πίσω από το αόριστο για να κοκουλώσουν τις δικές τους λαδιές. Μόνο που τους ξεφεύγουν πολλές μπαρούφες.
Θου Κύριε......
Από αυτούς ποιός θα μας φυλάξει;

Ανώνυμος είπε...

Είμαι φίλος της Κίνησης Πολιτών.
Παρακαολουθώ στενά τα διαδραματιζόμενα στην Κορινθιακή κοινωνία.
Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο σήμερα
κατάλαβα ότι κάποιοι πολιτικά μικρόνοες, δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι άφησαν υπονοούμενα εναντίον ''κάποιων'' της Κίνησης Πολιτών που σε αναντιστοιχία με αυτούς έχουν πολιτικό και ηθικό ανάστημα και διαμέτρημα.
Απορω μαζί σας!!!!!!!!!!!
Θα τους αφήσετε να αλωνίζζουν και να μας προσβάλλουν;
Είπατε ότι ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Αναμένω.........

Ανώνυμος είπε...

Ενα δεν πρέπει να γίνει στην Πάρνηθα.
Αναδάσωση με ξενικά είδη. Θα αρκούσε να προστατευθεί το δάσος από την καταπάτηση και τη βόσκηση, και θα ξαναφουντώσει όπως κάνει εκατομμύρια χρόνια τώρα. Παραθέτω ενδιαφέρον κείμενο από τον επιστήμονα κ. Μ. Δρετάκη που δείχνει την αποτυχημένη προσπάθεια αναδάσωσης στην Κορινθία

"Το μόνο που βλέπω ως ανάγκη είναι η ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης τον πρώτο χρόνο με σπορά από σπόρους ελάτων της ίδιας της Πάρνηθας και που δεν αναφέρει κανείς.

Προσωπικά είμαι πολύ σκεπτικιστής σε όσα λέγονται για το ότι δεν μπορεί να αναγεννηθεί με
φυσικό τρόπο το έλατο κλπ κλπ και νομίζω οτι όλα αυτά γράφονται-λέγονται εκ του πονηρού.
Το ελατόδασος είναι κεφαλονίτικο και σαν τέτοιο αναπτύσσεται στο ημίξηρο βουνίσιο
μεσογειακό περιβάλλον και πιστεύω οτι έχει τις γενετικές καταβολές να ανταπεξέλθει με τα
χρόνια και να αναγεννηθεί. όπως έγραψε και ο Παύλος η φύτευση με πεύκα και ότι άλλο θα
είναι ότι χειρότερο.

Ενας φίλος από την Πάτρα μου έστειλε αυτές τις φωτογραφίες από αναδάσωση σε περιοχή της
Κορινθίας που είχε έλατο που κάηκε μερικώς ή απλά ήταν λιβάδια:

http://www.eap.gr/bourlis/W/0706/070610_MNT_MAVRONOROS_103.JPG

http://www.eap.gr/bourlis/W/0706/070610_MNT_MAVRONOROS_126.JPG

http://www.eap.gr/bourlis/W/0706/070610_MNT_MAVRONOROS_124.JPG
http://www.eap.gr/bourlis/W/0706/070610_MNT_MAVRONOROS_054.JPG
http://www.eap.gr/bourlis/W/0706/070610_MNT_MAVRONOROS_081.JPGΘέλετε κάτι τέτοιο στην

Πάρνηθα; Πέυκα στη σειρά ή φυσική αναδάσωση. Αν προσέξετε την τελευταία φωτογραφία τα
ελατάκια μια χαρά μεγαλώνουν κάτω από τα καμένα δέντρα και δεν έχουν ανάγκη του πεύκου
για να σκιαστούν. Ισως ακόμα και αυτό που λένε για απομάκρυνση των καμένων κορμών να μην
χρειάζετα!

ΜΙΧ ΔΡΕΤ

Ανώνυμος είπε...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ


Τα 12 σημεία ντροπής για τις "χωματερές" των ελληνικών λιμανιών

16/7/2007 - 00:06

Του Γιώργου Κράλογλου

Τα λιμάνια προστίθενται τώρα στο "γαϊτανάκι" με το ελληνικό ρεζιλίκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κακή ποιότητα υπηρεσιών και την απειθαρχία στην προσαρμογή προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτσι, μετά τη βίαια προσαρμογή της απαράδεκτης εμφάνισης της κεντρικής λαχαναγοράς και της επίσης κεντρικής κρεαταγοράς των Αθηνών από τις τριτοκοσμικές συνθήκες σε ευρωπαϊκές η Κομισιόν παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την υπόθεση της ελληνικής απειθαρχίας στην εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας (2000/59/ΕΚ) για τη δημιουργία σε όλα τα ελληνικά λιμάνια εγκαταστάσεων παραλαβής των αποβλήτων των πλοίων.

Και το ότι η υπόθεση αυτή (παρά τις ελληνικές υπηρεσιακές "εξυπνάδες" να παρουσιάσουμε το άσπρο-μαύρο) θα κατέληγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν περίπου γνωστό αλλά και φυσική συνέπεια της διοικητικής αδιαφορίας του ελληνικού δημοσίου.

Αυτά, όμως, που δεν έγιναν μέχρι σήμερα γνωστά και τα αντλεί (κατ΄ αποκλειστικότητα) το Capital.gr από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας είναι τα παρακάτω 12 σημεία "ντροπής":

• ΠΡΩΤΟΝ, η οδηγία της Κομισιόν (2000/59/ΕΚ) για τη δημιουργία σε όλα τα λιμάνια ειδικών εγκαταστάσεων παραλαβής των αποβλήτων τα πλοίων "για την προστασία των θαλασσίων υδάτων των λιμανιών των χωρών-μελών της Ε.Ε. από τη ρύπανση των αποβλήτων και κυρίως από την παράνομη ρίψη στην θάλασσα αποβλήτων" κοινοποιήθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2000 δηλαδή πριν από 7 χρόνια (!!!).

• ΔΕΥΤΕΡΟΝ, σύμφωνα με την οδηγία και η χώρα μας έπρεπε να υποβάλει στην Κομισιόν προγράμματα διαχείρισης των αποβλήτων των πλοίων για κάθε λιμάνι που διαθέτει πριν από το Δεκέμβριο του 2002. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια.

• ΤΡΙΤΟΝ, οι κυβερνήσεις τη χώρας αγνόησαν τελείως την Ευρωπαϊκή Ένωση και έγραψαν την οδηγία στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όχι μόνο μέχρι το 2002 (που εξέπνεε η προθεσμία υποβολής των προγραμμάτων που συνιστούσε η οδηγία) αλλά και μέχρι το 2004 που είχαμε τις προετοιμασίες για του Ολυμπιακούς.

• ΤΕΤΑΡΤΟ, στις 14 Ιουλίου 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά της Ελλάδος ζήτησε εγγράφως ενημέρωση και υποβολή προγραμμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2004.

• ΠΕΜΠΤΟ, η επιστολή αυτή αγνοήθηκε. Και η Κομισιόν με διπλωματική ευγένεια κάνει δεύτερο έγγραφο υπενθύμισης της υπενθύμισης... στις 18 Οκτωβρίου του 2004.

• ΕΚΤΟ, μετά από ένα μήνα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες υπέβαλαν προγράμματα (προσέξτε: Μόνο προγράμματα υπό έγκριση και όχι εφαρμοσμένα προγράμματα) για τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας, του Βόλου, της Μαρίνας της Κω και της Ρόδου.

• ΕΒΔΟΜΟ, εν τω μεταξύ ειδική καταγγελία έγινε για τα επιπλέοντα απόβλητα στην Μαρίνα Αλίμου. Αλλά, και εδώ δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση.

• ΟΓΔΟΟ, στις 21 Μαρτίου του 2005 η Επιτροπή στέλνει τρίτη επιστολή στην Ελλάδα επισημαίνοντας τους κινδύνους παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

• ΕΝΑΤΟ, μετά από ένα δίμηνο και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου 2005 οι ελληνικές υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απαντούν περίπου ότι "...εμείς στην Ελλάδα έχουμε δικές μας διαδικασίες εγκρίσεως προγραμμάτων και ότι ορισμένα προγράμματα τα εφαρμόζουμε ήδη...".

• ΔΕΚΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς και δεν αποδέχθηκε την ελληνική αυθαιρεσία και στις 19/12/2005 στέλνει το πρώτο δικαστικό έγγραφο. Τη γνωστή αιτιολογημένη γνώμη.

• ΕΝΔΕΚΑΤΟ, το έγγραφο αυτό προκαλεί αφύπνιση και σύγχυση (επιτέλους) στις ελληνικές υπηρεσίες. Παρ όλα αυτά στέλνουν απάντηση, στην εκπνοή της προθεσμίας, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2006 υποσχόμενες πλήρη εφαρμογή της οδηγίας...

• ΔΩΔΕΚΑΤΟ, είναι όμως αργά για να αναστραφεί η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο δικάζεται ήδη η υπόθεση με προοπτική την βεβαία καταδίκη της Ελλάδας.

Το ελληνικό ρεζιλίκι στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι βέβαια η μη εφαρμογή της συγκεκριμένης Κοινοτικής οδηγίας. Άλλωστε, είναι συνηθισμένη τακτική της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο μας ρεζιλίκι (σύμφωνα με τα σχόλια που συνοδεύουν την καταγγελία της Κομισιόν) εστιάζεται στο ότι χαρακτηρίζεται εντελώς απαράδεκτο το φαινόμενο, για μια χώρα σαν την Ελλάδα που διεκδικεί ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της Ευρωπαϊκής τουριστικής πίτας, να αδιαφορεί για την εφαρμογή μιας οδηγίας που εξυπηρετεί σαφώς την δική της τουριστική κίνηση.

george.kraloglou@capital.gr

© Capital.gr A.E.