Επιτέλους, αφού δόθηκε «Λευτεριά στο Φλοίσβο» είδαμε και εμείς περί τίνος πρόκειται.
Η χωμάτινη επιφάνεια μειώθηκε, δέντρα δεν φυτεύτηκαν, απλώς άνοιξε μια πλατεία με ένα τεράστιο συντριβάνι στο κέντρο να κόβει τη οπτική επαφή που σοφά είχε σχεδιαστεί, μεταξύ θάλασσας και Ακροκόρινθου, μέσω της οδού Εθν. Αντιστάσεως.
Εγκαταστήσαμε λοιπόν στην καρδιά της πόλης μια τσιμεντοπλατεία, δηλ. ένα τεράστιο θερμοσυσσωρευτή που το καλοκαίρι θα είναι αδιάβατος γιατί θα ρουφά άπληστα την θερμότητα και θα την ακτινοβολά στην ατμόσφαιρα.
Ο γνωστός μας Φλοίσβος, δηλ. το δροσερό αεράκι που έρχεται από τη θάλασσα και δροσίζει την πόλη, θα διασχίζει τη καυτή αυτή νησίδα και θα καταλήγει λίβας.
Μια σωστή χωροτακτική πολιτική θα έπρεπε να λάβει υπόψιν της, και τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης, και συνεπώς θα δημιουργούσε στο Φλοίσβο μια χωμάτινη πράσινη νησίδα και ανάλογες νησίδες σε κεντρικούς δρόμους όπως η Εθν. Αντιστάσεως, η Εθν. Ανεξαρτησίας, η Απ. Παύλου.Αυτό θα σήμαινε χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, δηλαδή λιγότερα κλιματιστικά, μικρότερη ζημιά στην τσέπη μας, λιγότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. (Ευτυχώς που υπάρχει ακόμη η παλιά σιδηροδρομική γραμμή και η δροσιά φτάνει ως τα σχολεία. Φανταστείτε να γίνει και αυτή δρόμος, όπως ευαγγελίζονται πολλοί δημοτικοί μας άρχοντες!)
Είναι βέβαια απορίας άξιο γιατί οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές της πλατείας, δεν έλαβαν υπόψιν αυτές τις παράμετρους.
Μήπως εκτελούσαν εντολές της δημοτικής αρχής που αρέσκεται στις μνημειώδεις κατασκευές, που προσφέρουν καλό ντεκόρ για εγκαίνια και κορδέλες;
Είναι βέβαια απορίας άξιο γιατί οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές της πλατείας, δεν έλαβαν υπόψιν αυτές τις παράμετρους.
Μήπως εκτελούσαν εντολές της δημοτικής αρχής που αρέσκεται στις μνημειώδεις κατασκευές, που προσφέρουν καλό ντεκόρ για εγκαίνια και κορδέλες;
Μήπως, ακόμα χειρότερα, δεν διδάχτηκαν στα Πολυτεχνεία τους, τη σημασία του μικροκλίματος στην πόλη;
Τι θα έλεγαν επ’ αυτού οι σύλλογοι των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών της πόλης μας;
10 σχόλια:
Και οι εργολάβοι τι θα γινόντουσαν …?? Με τσιμέντα και πλάκες τσεπώνουν πιο πολλά… με χωματάκι και δένδρα τι να βγάλουν?? Και τις πολιτικές τους φανφάρες που θα τις πουν?? Θέλουν μεγάλη πλατεία όταν μιλούν… έστω και αν είναι άδεια… χεχεχεχχε…
P.V
Και οι εργολάβοι τι θα γινόντουσαν …?? Με τσιμέντα και πλάκες τσεπώνουν πιο πολλά… με χωματάκι και δένδρα τι να βγάλουν?? Και τις πολιτικές τους φανφάρες που θα τις πουν?? Θέλουν μεγάλη πλατεία όταν μιλούν… έστω και αν είναι άδεια… χεχεχεχχε…
P.V
Συμφωνώ απολύτως με τα σχόλια και τις επισημάνσεις σας αλλά θέλω επίσης να προσθέσω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό! Η νέα "τσιμεντοποιημένη" πλατεία του Φλοίσβου, δυστυχώς, δεν διαθέτει μόνο το μεγάλο κεντρικό συντριβάνι που αναφέρετε στα σχόλιά σας αλλά και άλλα δύο μικρότερα παραπλεύρως αυτού!
Στις μέρες μας όλοι μιλούν πλέον για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας η οποία παγκοσμίως διογκώνεται, μέρα με τη μέρα.
Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν σήμερα από λειψυδρία και οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων λένε ότι μέχρι το έτος 2025 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια!!!
Επομένως σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη!
Πρέπει να καταλάβουμε ότι, δυστυχώς, τα χειρότερα έρχονται!!
Ιδιαίτερα για την Κόρινθο(που δυστυχώς παραμένει ακόμα άλυτο το χρονίζον πρόβλημα της ύδρευσής της) απαιτείται μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του υπάρχοντος(περιορισμένου)υδάτινου δυναμικού της και αποτελεί πραγματικά πρόκληση η κατασπατάληση του πολύτιμου νερού σε συντριβάνια!
Άλλωστε τα συντριβάνια ήταν μία παλιά μόδα(των προηγούμενων δεκαετιών) η οποία έχει πλέον παγκοσμίως παρέλθει!
Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Λουτρακίου πριν από μερικά χρόνια είχε κατασκευάσει και αυτός συντριβάνια σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν συνολικά και τελικά πολύ σωστά παροπλίσθηκαν!
Τέλος, σε ότι αφορά τους συλλόγους των μηχανικών της πόλης αλλά και του Νομού γενικότερα, αυτοί έπρεπε να έχουν πάρει θέση, εκφράζοντας τις επιστημονικές τους επισημάνσεις αλλά και τυχόν ενστάσεις και αντιρρήσεις, από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας η σχετική μελέτη ανακατασκευής της πλατείας Φλοίσβου(πριν καν ξεκινήσουν τα έργα)!
Ιδιαίτερα η Νομαρχιακή επιτροπή Ν.Κορινθίας του Τ.Ε.Ε.(Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) έπρεπε οπωσδήποτε να πάρει θέση και όχι να συνεχίζει να σιωπά ακόμα και σήμερα!
Σε πιάνει τρέλα όταν βλέπεις τέτοια έργα, την σήμερον ημέραν.
Κατά τ' άλλα όλοι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες κόπτονται για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.
Το πρόβλημα φίλοι μου κινησίες, είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των λόγων και των έργων των πολιτικών που μας εξουσιάζουν. Απέχουν παρασάγγας. Πρέπει να αναδειχθεί αυτή η ανακολουθία τους και σιγά σιγά να καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι τις προτεραιότητες που βάζουν οι διάφοροι τύποι που μας κυβερνάνε.
Καλή δύναμη και Καλή Ανάσταση της πολιτικής (με την αρχαία έννοιά της).
ΥΓ: Το Δοικητήριο της Νομαρχίας θα γίνει με σύγχρονες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας; Λέμε τώρα...
Από την Αργολίδα γεια σας. Ως παλιός κάτοικος του νομού αισθάνομαι ντροπή για αυτό το έγκλημα που έγινε στο Φλοίσβο και που συνεχίζει το προηγούμενο έγκλημα του περιορισμού του πλάτους της μεσαίας λωρίδας της Εθνικής Αντιστάσεως (προς όφελος των αυτοκινήτων) του ξεριζώματος των δέντρων της (ακόμα ακούω στα αφτιά μου το κελάιδισμα των πουλιών τα απογεύματα στα δέντρα απέναντι από την Εθνική Τράπεζα) και της φύτευσης των φοινικόδεντρων (οι νεόπλουτοι καρακιτσαραίοι βλαχοδήμαρχαίοι έχουν μεγάλη αδυναμία στο εν λόγω άχρηστο για το κλίμα μας φυτό). Αίσχος!
Η Κόρινθος (τώρα τελευταία και το Ναύπλιο το οποίο θέλει να φτιάξει ένα τεράστιο πάρκινγκ στο λιμάνι της και να το παραχωρήσει για ψίχουλα σε ιδιώτη, αποκόπτωντας έτσι την πόλη από τη θάλασσα) είναι από τις λίγες πόλεις που γυρίζει την πλάτη της στην ομορφιά που έχει στα πόδια της: τη θάλασσα.
Όσο για τη γραμμή του τραίνου πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να διατηρηθεί και να γίνει γραμμή tram-train που θα συνδέει περιοχές της πόλης αλλά και της Κορινθίας με ένα σύγχρονο τραίνο που θα εκτελεί αστική και τοπική συγκοινωνία (σύνδεση Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού με τον Παλιό, σύνδεση Κιάτου, βοχαϊτικων χωριών αλλά και Χιλιομοδίου, Σολωμού κ.λπ. καθώς και περιοχών της πόλης π.χ. Αγ. Γιώργης με το κέντρο με ενδιάμεσες στάσεις)
Όσον αφορά το τελευταίο θέμα θα ήθελα να ερχόμαστε σε επαφή με όποιον ενδιαφέρεται από την Κόρινθο για δημιουργία Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου στην Αργολιδοκορινθία.
Αγαπητέ Rain Dog
Στη διάθεσή σας!Επικοινωνείστε μαζί μας info@kinisikorinthos.gr
PR .. Είναι κρίμα μια πόλη με μέτωπο στη θάλασσα αντι να το αναπτύσει να κάνει το παν για να το αποκρύπτει ... ελπίζω τουλάχιστον ο Φλοίσβος να παψει να είναι πάρκινγκ .. Καλό καλοκαίρι σε όλους
Μα καλά τι λέτε; Ο αντιδήμαρχος κ. Τζαναβάρας έλεγε προχθές στην τηλεόραση ότι μετά την 'επάνδρωση' της παραλίας Καλάμια με μέτρα για την προστασία των πολιτών, δημιουργείται 'μια όαση πρασίνου και αρχιτεκτονικής' στην πλατεία του Φλοίσβου. Τι 'καυτός Φλοίσβος' και κουραφέξαλα λέτε.
Σοβαρευτείτε εσείς της Κίνησης! Καιγόσαστε μέσα και στην 'όαση πρασίνου και αρχιτεκτονικής'; Έλεος πια!
SKAG
Διαβάζοντας τόσο το άρθρο, όσο και τα σχόλια των αναγνωστών του ήθελα να αναφέρω και να επισημάνω ότι η σύγχρονη Κόρινθος αντιμετωπίζει κατά την ταπεινή μας γνώμη μεγάλο πρόβλημα σ αυτό που λέμε αισθητική. Μέρα με τη μέρα χάρη στους πολυχρονεμένους άρχοντές μας απο πόλη με δεδομένο πρόβλημα ταυτότητας-φυσιογνωμίας στην εικόνα της, γίνεται μια πόλη ακαλαίσθητη, κιτς! Ο Φλοίσβος συγκρινόμενος ακόμη και με αυτό που ήταν παλαιότερα πριν φυλακισθεί και αποκαλυφθεί... απειλητικός, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Είναι μνημείο κακογουστιάς, ξεπερασμένου επαρχιωτισμού και κυρίως, με τα σημερινά δεδομένα -εκτός δηλαδή αν αρχίσει, κατα Τσαρούχη, να γκρεμίζεται για να διορθωθεί και να αναπνεύσει- η ταφόπλακα στην ελπίδα να σταματήσει το έγκλημα της καταδίκης ενός σπουδαίου ονόματος να κουβαλάει μια τόσο αποκρουστική και ξένη πρς αυτό εικόνα! Η υπόθεση σηκώνει "μήνυση" στην Δημοτική Αρχή για την βάναυση προσβολή της αισθητικής μας. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μιας τέτοιας πλατείας θα είναι να γίνει η νέα "Ομόνοια" της Κορίνθου, δηλαδή το χάλι της Αθήνας. Νομίζω ότι θα 'πρεπε πιό ενεργητικά να αποτρέψουμε την απώλεια μιας απο τις τελευταίες ευκαιρίες να αναβαθμισθεί η εικόνα της πόλης μας. Αλλο ένα γύρισμα της πλάτης στην θάλασσα, αλλη μια κακόγουστη πλατεία στον τόπο μας, άλλη μια χαμένη ευκαιρία...φυσικά με συγκεκριμένους δράστες και δεδομένες τις ευθύνες τους, που φαίνεται και να μη τις αναλαμβάνουν και το χειρότερο να μη τις συνειδητοποιούν!
Βαγγέλη αποκλείεται να μας δροσίσει ο φλοίσβος διότι είναι ένας ήχος και μάλιστα ο ήχος που κάνει το κύμα που σβύνει στην ακρογιαλιά.
Εξ ιδίας πείρας σου λέγω ότι πρόκειται για άριστο χαλαρωτικό.
Προς επίρρωση δε των λεγομένων μου παραθέτω ένα ποίημα :
Φλοίσβος φιλί στη χαϊδεμένη του άμμο - Έρωτας
Τη γαλανή του ελευθερία ο γλάρος
Δίνει στον ορίζοντα
Κύματα φεύγουν έρχονται
Αφρισμένη απόκριση στ' αυτιά των κοχυλιών
Ποιος πήρε την ολόξανθη και την ηλιοκαμένη;
Ο μπάτης με το διάφανό του φύσημα
Γέρνει πανί του ονείρου
μακριά
Έρωτας την υπόσχεσή του μουρμουρίζει - Φλοίσβος.
Από τους "Προσανατολισμούς" του Οδυσσέα Ελύτη
Δημοσίευση σχολίου