Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Φυτεύει δέντρα στην.. άσφαλτο!

Αναδημοσιεύουμε από την "Ελευθεροτυπία", ένα ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρα, για να βλέπουμε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλους δήμους της χώρας μας.

ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Και όμως υπάρχει δημοτική Αρχή στην Ελλάδα που αποφάσισε να βάλει «χειρόφρενο» στα αυτοκίνητα, φυτεύοντας δένδρα στην ...άσφαλτο και εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για τους πεζούς. Το ενδιαφέρον πείραμα ξεκίνησε στην Κατερίνη και προβλέπει «επίθεση» στον σκληρό πυρήνα μιας πόλης με μόλις 1,5 τετραγωνικό πράσινου ανά κάτοικο.

Τα Ι.Χ. στην Κατερίνη έχασαν μία λωρίδα, που την κέρδισε η πόλη, με φυτεύσεις και τακτοποιημένες θέσεις για παρκάρισμα
Τα μόνα «όπλα» είναι οι πολυχρηστικές νησίδες, ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πολεοδομικό εργαλείο. Διαπιστώθηκε ότι τη λωρίδα του δρόμου που βρίσκεται δίπλα στο πεζοδρόμιο συνήθως την καταλαμβάνουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Για να αλλάξει η εικόνα χρειάστηκε μια μελέτη και τέσσερις απλές κινήσεις: ξηλώθηκε η άσφαλτος και φυτεύθηκαν δένδρα, τοποθετήθηκαν κάδοι για τα σκουπίδια και μεταφέρθηκαν όλες οι πινακίδες που ήταν στα πεζοδρόμια· ανάμεσα σε αυτές τις διαμορφωμένες γωνιές εξασφαλίστηκαν χώροι για να παρκάρουν ανά δύο τα αυτοκίνητα.

«Ακολουθήσαμε την αγγλική σχολή που πιστεύει ότι δεν πρέπει να δίνουμε στα αυτοκίνητα παραπάνω χώρο», μας είπε ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ο οποίος θεωρεί ότι σε μια σύγχρονη πόλη προηγούνται οι πεζοί και τα δένδρα και ακολουθούν το παρκάρισμα και η κυκλοφορία. Με αυτή τη φιλοσοφία, διανύοντας το δεύτερο έτος της θητείας του, ξεκίνησε τις παρεμβάσεις πειραματικά από δρόμους του κέντρου, με στόχο να καλύψει την επόμενη διετία περίπου 27 χλμ. «Το σύστημα εφαρμόζεται εδώ και οκτώ μήνες. "Κλέψαμε" χώρο από το ΙΧ και φυτέψαμε δένδρα σε χώρους που μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να εμποδίζονται από τα μπαλκόνια. Το ενδιαφέρον είναι ότι με την καλύτερη τακτοποίηση του χώρου δεν χάσαμε ούτε θέσεις παρκαρίσματος. Η δημοτική αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει μόνο μία φορά», σημειώνει ο δήμαρχος, που με την ιδιότητα και του πολιτικού μηχανικού μάς εξηγεί ότι τα φυτευμένα στην άσφαλτο δένδρα θα συμβάλουν στην αλλαγή του μικροκλίματος, με μείωση της μέσης θερμοκρασίας και κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα. Η θερμική νησίδα οφείλεται στο γεγονός ότι τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία στην άσφαλτο φτάνει έως και 70 βαθμούς και η σωστότερη αντιμετώπιση γίνεται με φύτευση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα πρόγραμμα που αφορά τον φωτισμό. Η θέση των φωτιστικών μετακινείται στο κέντρο του δρόμου ώστε να φτάνει το φως παντού, ενώ με τη χρήση κατάλληλων λαπτήρων μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση ενέργειας.

Στον δεύτερο χρόνο της θητείας του, ο Σ. Χιονίδης επιστράτευσε την κοινή λογική για να εξασφαλίσει καλύτερο περιβάλλον
«Είναι ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που αφορά όλες τις πλευρές της προστασίας του περιβάλλοντος», μας εξηγεί και αποκαλύπτει ότι η Κατερίνη μαζί με άλλες 18 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν σε ένα πρόγραμμα αξιολόγησης της ζωής των δημοτών τους με βάση συγκεκριμένους δείκτες. Εχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων και εντοπίστηκαν περιοχές κοντά στην εθνική οδό με συγκρεντρώσεις διπλάσιες από τις επιτρεπόμενες. Δεν έμειναν στη διαπίστωση, αφού χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφάλισαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι δρόμοι πλένονται και μάλιστα όχι με βυτιοφόρα, αλλά χάρη σε δίκτυο κρουνών που έχει τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια.

Σε σχολικές αίθουσες διαπιστώθηκαν υψηλές τιμές διοξειδίου του άνθρακα, που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν αερίζονται επαρκώς. Ηδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε σχολεία με τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Η μεγάλη αλλαγή, όπως μας είπε ο κ. Χιονίδης, έγινε στη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Λόγω της κακής κατάστασης στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, οι τιμές των κολοβακτηριδίων είχαν μετρηθεί στα 240 εκατ. όταν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 500 ανά λίτρο, ενώ και στους στρεπτόκοκκους ο δείκτης σταμάτησε στα 80 εκατ. γιατί δεν μετράει παραπάνω! «Ο αρχαίος ποταμός Αίσονας είναι πάλι καθαρός και τα πράγματα για την πόλη θα γίνουν καλύτερα αφού εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για να ολοκληρωθεί ώς τον Οκτώβριο και το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων», μας ενημερώνει ο δήμαρχος.

Κάδος αλλά και πινακίδες μεταφέρθηκαν σε καθορισμένες θέσεις, ελευθερώνοντας και τα πεζοδρόμια
Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 8%, όταν σε πανελλαδική κλίμακα υπολογίζεται σε 4-4,5%. Ο δήμος έχει διαθέσει 300.000 ευρώ τον χρόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από το πανελλαδικό σύστημα διαχείρισης. Η Κατερίνη διαθέτει 500 μπλε κάδους και χρειάζεται άλλους 600, αλλά της δόθηκαν μόλις 100. Από τα τέλη Απριλίου λειτουργεί ο νέος ΧΥΤΑ και με τα υπόλοιπα έργα που θα είναι έτοιμα σε ένα χρόνο θα υπάρχει λύση για την επόμενη 15ετία. Από τον Μάρτιο του 2007 ο δήμος είναι έτοιμος να κάνει ανακύκλωση και στα μπάζα, αλλά περιμένει τη θεσμοθέτηση του διατάγματος από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. «Είναι χρήσιμα υλικά που σήμερα χάνονται», υπογραμμίζει ο δήμαρχος και επικαλείται το παράδειγμα πόλης στην Αυστρία, που εξασφαλίζει τις ανάγκες της χωρίς να διαθέτει ορυχεία, μόνο με ανακύκλωση μπάζων.

Μας μίλησε επίσης για το δίκτυο οπτικών ινών, την εκπονούμενη κυκλοφοριακή μελέτη και τα 7.500 ερωτηματολόγια που διακινήθηκαν σε σχολεία και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Θα μιλάμε με αριθμούς και επί της ουσίας. Κουραστήκαμε πια από τα λόγια και τις εξαγγελίες. Το περιβάλλον θέλει πράξεις και όχι ευχολόγια», καταλήγει η κουβέντα με τον δήμαρχο και το «ραντεβού» μας κλείστηκε από τώρα για την επόμενη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.



Ουδέν σχόλιον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: