Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 19/11/2008 ένα από τα θέματα ήταν η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του 2009.
Όμως για μια ακόμα φορά έλειψε μια εποικοδομητική συζήτηση επί του Τεχνικού Προγράμματος, διότι για μια τέτοια συζήτηση πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
· Να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο σαφή εικόνα για την πορεία υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του περασμένου έτους και ως προς τα οικονομικά και ως προς τα φυσικά μεγέθη και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και οδήγησαν - για άλλη μια φορά - στην περιορισμένη απορρόφηση του 2008 (της τάξης του 25% περίπου).
· Να έχουν καταγραφεί οι ανάγκες και η ιεράρχησή τους, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη έργων με μια σειρά προτεραιότητας, όπως σαφώς ορίζεται στο άρθρο 208 του Δημοτικού Κώδικα.
Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2009 είναι και πάλι αποσπασματικό, αφού δεν έχει προηγηθεί η κατάρτιση του αναπτυξιακού / επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου, δεν περιλαμβάνει μελέτες ή έργα ενταγμένα σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων και δεν αποτυπώνει την προετοιμασία δράσεων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Για μια ακόμη χρονιά το Τεχνικό Πρόγραμμα περιορίζεται πρωτίστως σε έργα οδοποιίας, σε ελάχιστες αναπλάσεις και σχεδόν καθόλου σε μελέτες μακροπρόθεσμου σχεδιασμού (με εξαίρεση τις συνεχιζόμενες πολεοδομικές).
Απουσιάζουν σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου έργα αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ή των τουριστικών υποδομών, έργα υποδομής στις περιοχές που ολοκληρώνονται οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης, επενδύσεις συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος, την απόδοση δημόσιου χώρου στους δημότες, την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς κοκ.
Η Κίνηση Πολιτών κάθε χρόνο καταθέτει τις προτάσεις της για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, οι οποίες δεν φαίνεται να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ’ όψιν.
Θα επαναλάβουμε μόνο κάποιες πολύ βασικές δράσεις που κατά την άποψή μας θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα τεχνικό πρόγραμμα αναπτυξιακής προοπτικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οι δράσεις αυτές αφορούν:
1. Συγκριτική μελέτη εναλλακτικών χρήσεων του λιμένα Κορίνθου και σύνδεσή της με τις αναπτυξιακές προτάσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
2. Άμεση ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου.
3. Καταγραφή και αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, για την αξιοποίηση και τον προγραμματισμό Δημοτικών έργων.
4. Μελέτες καταγραφής, ανάδειξης και αξιοποίησης ελεύθερων χώρων (όπως των χώρων των λατομείων στα Εξαμίλια, του χώρου της Ανάληψης και των Ονείων Ορέων.
5. Μελέτη τρόπων ανάπτυξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.
6. Λήψη απόφασης, μέσα από διαβούλευση, για την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς (έργο σε άμεση σχέση με την ουσιαστική ανάπλαση του κέντρου), και διαδικασία ένταξης του έργου σε πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων (π.χ. Άξονας 8. Αειφόρος Ανάπτυξη /Ποιότητα Ζωής),
7. Αποκαταστάσεις των χωματερών (Πεδίο Βολής, Εξαμίλια).
Χωρίς να παραβλέπουμε τα μικρά ουσιαστικά έργα που απαιτούνται για το σύνολο του Δήμου (όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε καταθέσει αναλυτικά με τις προτάσεις μας), θέλουμε να επισημάνουμε και πάλι την ανάγκη αξιολόγησης και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων στο σχεδιασμό των έργων, ώστε να τεθούν οι βάσεις μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στο σύνολο του Δήμου.
Θέλουμε επίσης τονίσουμε την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνεπώς για την αποσπασματικότητά του Τεχνικού Προγράμματος, την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και την απουσία διαφάνειας και διαβούλευσης, η Κίνηση Πολιτών καταψήφισε το προτεινόμενο από την πλειοψηφία Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου