Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Μελετώντας την κατάσταση της πόλης μας

Ρένα Μεταλλιωτάκη ''Πόλις''



Η Κίνηση και οι ανύπαρκτες μελέτες ... (ή οι προτεινόμενες μελέτες)

Είναι γνωστό ότι η Κόρινθος ¨χτίστηκε¨ με βάση ένα σχέδιο, μια πολεοδομική μελέτη. Όπως κάθε πολεοδομικός σχεδιασμός έτσι και αυτός, βασίστηκε σε ορισμένες αρχές και ανάγκες και οι προβλέψεις του, όσο προνοητικές και αν ήταν, είχαν κάποια χρονικά όρια. Σύντομα, τα όρια αυτά για την πόλη ξεπεράστηκαν. Η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού δημιούργησε νέα δεδομένα και ανάγκες, οι οποίες προστιθέμενες στις ατέλειες και τις ελλείψεις (που ποτέ δεν καλύφθηκαν) του αρχικού σχεδιασμού, έφεραν σταδιακά το σημερινό πολεοδομικό αποτέλεσμα. Θα περίμενε κανείς ότι ξεκινώντας από μία μελέτη, η φροντίδα των ιθυνόντων σε αυτή την πόλη θα ήταν αφενός μεν η βελτίωση των όποιων ελλείψεων, αφετέρου δε ο συνεχής σχεδιασμός της επέκτασης της πόλης στην βάση των προδιαγραφών μιας σύγχρονης πολιτείας.
Αντ’ αυτού τα πάντα εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους !

Περιφερειακά, η οικιστική ανάπτυξη έγινε ασύμμετρα, άναρχα και οι όποιες επεμβάσεις έγιναν με στόχο την νομιμοποίηση της αναρχίας και την κάλυψη αναγκών.

Στο κέντρο, οι επεμβάσεις αποσπασματικές και καταλυτικές.
Έπρεπε να πνιγούμε πρώτα για να οριοθετήσουμε την κοίτη του Ξηριά, 148 χρόνια μετά!

Το Δημαρχείο της πόλης μόλις πρόσφατα απέκτησε μόνιμη στέγη.

Το Διοικητήριο, πρόκειται να…, στην Ποσειδωνία που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης.

Ανακατασκευάσαμε το Φλοίσβο 2 -3 φορές, ενώ καλύψαμε κάτω από τόνους τσιμέντου τις παραλίες του Αγ. Νικολάου και το Μαϊάμι.

Γκρεμίσαμε το Τουριστικό, αλλάξαμε τα Περιβολάκια (με Ορχήστρα και σιντριβάνι, ενώ τώρα στόχος είναι να γίνει υπόγειο γκαράζ) και αφήσαμε τον σχεδιασμό του Λιμανιού κυριολεκτικά στη τύχη του. Γιατί π.χ. με δύο δημόσιες παραλίες δίπλα του, ποιος θα σκεφτότανε τώρα για λιμάνι εμπορικό, τουριστικό κλπ.

Σήμερα, ευκαιριακά πάλι, διαμαρτυρόμαστε και διαπληκτιζόμαστε για τον τρόπο διαχείρισης αυτού του μεγάλου προβλήματος που δεν προβλέψαμε.
Και οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν έχουν τέλος.

Φτιάξαμε και κάτι. Τα Καλάμια. Το θέατρο-πανεπιστήμιο. Και αλλάξαμε και τα ονόματα των δρόμων.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ποτέ αυτή την πόλη δεν την μελετήσαμε συνολικά.

Ποτέ δεν καθορίσαμε και δεν σχεδιάσαμε την βιώσιμη εξέλιξη της.

Δεν βάλαμε στόχους και δεν αποκτήσαμε μπούσουλα με τον οποίο να πορευόμαστε.
* Είναι βαθύτατα πολιτική η ανάγκη, αυτό που δεν κάναμε τόσα χρόνια, να το κάνουμε τώρα, να μελετήσουμε δηλαδή συνολικά το Δήμο.
* Είναι βαθύτατα πολιτική η ανάγκη καθορισμού του στόχου που είναι
¨ο Δήμος του αύριο¨.

* Είναι βαθύτατα πολιτική η ανάγκη επεμβάσεων με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και όχι πρόχειρα και ευκαιριακά.
Εμείς, στην Κίνηση, πιστεύουμε ότι παρεμβάσεις που αφορούν το μέλλον του Δήμου και τη ζωή των κατοίκων του, όχι μόνο πρέπει αλλά είναι και αναγκαίο να μελετώνται πρώτα από ειδικούς, και μετά να κατατίθενται για συζήτηση και διαβούλευση. Γιατί μόνον έτσι θεωρούμε ότι εξασφαλίζεται η ορθολογική αναπτυξιακή εξέλιξη του Δήμου μας, πέρα από στρεβλές ευκαιριακές παρεμβάσεις που πολλές φορές αποδεικνύονται μπούμεραγκ για την ανάπτυξή του.
Εξ άλλου τα νέα διοικητικά όρια του Δήμου μας , οι αυξημένες αρμοδιότητές του σύμφωνα με τον νέο Δημοτικό Κώδικα , τα νέα δίκτυα συγκοινωνιών , οι ποικίλες εθνικές και κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης δημοτικών έργων και υπηρεσιών, απαιτούν συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος ως απαραίτητου συστατικού μιας καθημερινής ποιότητας ζωής για όλους .
Δεν πρέπει να υποτιμούμε και το γεγονός ότι οι μελέτες αποτυπώνουν και ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία και συμπεράσματα που κάνουν δύσκολες τις ευκαιριακές αποφάσεις.

* Για μας όλα αυτά είναι πολιτική αγωνία και ανάγκη και όχι πολιτική υπεκφυγή.

Βασίλης Αυλωνίτης
Βάνα Γούμενου
Βασίλης Αναστ. Μιχαλόπουλος

(Ομάδα Πολεοδομίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού)

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή διάβασα ένα σχόλιο του Κωστάρα με αιχμές για το τι θέλετε να πείτε και λοιπά έχω να δηλώσω.
1) Πρώτη φορά διαβάζω συνοπτικά και ΑΠΛΑ μια άποψη για το τι έγινε στην πόλη μας
2)Για να πάω παραπέρα σαν πολίτης πρέπει πρωτα να έχω κατά νου τι έχει γίνει και αυτό κάνει το κείμενό σας.
3)Μου άρεσε πολύ και συμμερίζομαι την αγωνία σας
5)Μην πτοείστε από τύπους Κωστάρα.
Με ξένα κόλυβα κα΄νουν μνημόσυνο
6)Αποδεικνύετε του λόγου σας το αληθές στην Κίνηση δηλαδή τη συλλογικότητα. (όχι να κάνει όλες τις δηλώσεις ο αρχηγός)
Καλό κουράγιο
Νίκος Π.

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιο κόλημα με τις μελέτες; Κάτι πασόκια λένε ότι Κασίμης και Σπινθάκης τα παίρνουν χοντρά για μελέτες. Τι λέτε;
Είδα ότι και ο Kωστάρας μελέτες ζητάει. Που διαφωνείτε, στη μοιρασιά;

Ανώνυμος είπε...

Αγορά, τραίνο κλπ ; Το κείμενο είναι ενδεικτική ιστορική αναφορά; θα ακολουθήσουν επιμέρους αναφορές και προτάσεις;
Και μια ερώτηση ακόμα. Η ομάδα σας είναι τεχνοκράτες; όταν λέτε ειδικούς δεν εννοείτε και σας; Σας ξέρω αλλά δεν γνωρίζω το επάγγελμά σας.
Σωστές οι απόψεις σας.
Κύριε Νίκο και Ανώνυμε, αν μου επιτρέπετε, προτείνω να αποφύγετε απαξιωτικά σχόλια για πολύ σημαντικούς ανθρώπους της πόλης.
Ευχαριστώ πολύ.

Μαρία Π. (εκπαιδευτικός)

Ανώνυμος είπε...

κ. ανώνυμε συκοφάντη φαίνεται ότι κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που ο Κασίμης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και δεν έχει μελετητικό γραφείο και ο Σπινθάκης δεν προλαβαίνει εκ των πραγμάτων να κάνει μελέτες ούτε μελετητής είναι.
Να σας παραπέμπψω όμως σε αληθινό μελετητή που τα παίρνει χοντρά και γδύνει τον κόσμο. Είναι μελετητής των πάντων.Τον χρησιμοποιούν όλοι. Νομάρχες,Δήμαρχοι, υπάλληλοι , ιδιώτες.Γρηγόρης Μηλιώνης λέγεται.
Γιατί να μη μελετήσει και το λιμάνι και την πόλη και τα πουλιά;
Αυτός είναι μελετητής όχι ο Σπινθάκης που μένει στο νοίκι στο Συνοικισμό και έχει ένα σαράβαλο αυτοκίνητο του 1980.
Καταλάβατε κύριε;

Νίκος Π.

Ανώνυμος είπε...

Η Κίνηση Πολιτών δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον κ. Κωστάρα και τόσους άλλους ενεργούς πολίτες που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον του δήμου μας. Οι όποιες διαφωνίες είναι θεμιτές και, στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου, πάντα εποικοδομητικές. Οι ανώνυμες συκοφαντίες για ανθρώπους των οποίων ο δημόσιος βίος είναι διάφανος προκαλούν θλίψη αλλά και προειδοποιούν παράλληλα για το τι θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις εκλογές. Άρα ας δείξουμε ψυχραιμία και υπομονή.

Χ. Κασίμης

Ανώνυμος είπε...

Νίκο Π.,

δεν απαντάτε επί της ουσίας. Αφήστε τα φτηνά για τα νοικιασμένα σπίτια. Μιλάτε εύκολα για συκοφάντες αλλά ο Δήμρχος της πόλης ήταν σαφής. Και στη πιάτσα γίνεται κουβέντα. Αλήθεια, το Π. όπως Πώλητής ή ακόμα χειρότερα, Σκιαδόπυλος ο επί των οικονομικών;

Ανώνυμος είπε...

Kα. Mαρία Π.
Ο κ.Αυλωνίτης είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός , η κα. Γούμενου Τοπογράφος Μηχανικός και ο κ. Μιχαλόπουλος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέμε να γίνουν μελέτες εννοούμε πάντα ότι θα γίνουν με δημόσιο διαγωνισμό από μελετητικά γραφεία που κατέχουν τις αντίστοιχες με την κατηγορία της μελέτης άδειες.
Δυστυχώς γίνονται σχόλια που ,εκτός από εμπάθεια ,αναδεικνύουν καιτην ασχετοσύνη των συντακτών τους ,τόσο για την περί μελετών του Δημοσίου νομοθεσία όσο και για το ήθος των ποταπά συκοφαντουμένων.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙ ΜΕΛΕΤΩΝ
Περικλέους Επιτάφιος Λόγος
".....τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ᾿ ἀχρεῖον νομίζομεν, καὶ οἱ αὐτοὶ ἤτοι κρίνομέν γε ἢ ἐνθυμούμεθα ὀρθῶς τὰ πράγματα, οὐ τοὺς λόγους τοῖς ἔργοις βλάβην ἡγούμενοι, ἀλλὰ μὴ προδιδαχθῆναι μᾶλλον λόγῳ πρότερον ἢ ἐπὶ ἃ δεῖ ἔργῳ ἐλθεῖν."
"....τὸν μὴ ἀναμειγνυόμενο καθόλου στὰ κοινὰ δὲν τὸν θεωροῦμε φιλήσυχο ἀλλὰ ἄχρηστο, καὶ οἱ μόνοι ποὺ ὅποτε δὲν τὰ ἐπινοοῦμε καὶ δὲν τὰ προτείνουμε οἱ ἴδιοι πάντως ἔχουμε τὴ δύναμη νὰ κρίνουμε σωστὰ τὰ λαμβανόμενα μέτρα, τοὺς δὲ λόγους δὲν τοὺς θεωροῦμε καθόλου ἐμπόδιο τῶν ἔργων, ἀλλὰ μᾶλλον θεωροῦμε σὰν ἐμπόδιο τὸ νὰ μὴν ἔχουμε κατατοπισθεῖ προφορικὰ σὲ ὅσα ἔχουμε νὰ κάνουμε, πρὶν καταπιαστοῦμε μὲ αὐτά."

Ανώνυμος είπε...

Sas parakalw pou mu milate kai gia ton k.ΣΠΙΝΘΑΚΗ ...Ο Κirios autos stelnei to paidi sto aristoteleio,oso gia ama3i dn 3erw kai kanei boltes gia tiropita sε kentriko xlidato-furno ths korin8u...kai exei paei kai g asfaleia aut\tu sthn ap.paulou ston ΠΙΕΤΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ...afiste mas twra taxa mu oloi oikologoi kai aristeroi ths plakas...

Ανώνυμος είπε...

ΗΡΕΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΦΑΤΕ.ΜΗ ΤΣΑΚΩΝΟΣΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ .ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ .ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΔΕΞΙΟΙ, ΜΕΣΑΙΟΙ, ΠΛΑΙΝΟΙ, ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΙ, ΟΛΟΙ.ΑΠΛΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ.ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ.ΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΖΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ?ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΕΤΕ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΑΚΙ.Ν Ο Υ Μ Ε Ρ Α!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι κακός χαμός ειναι αυτός; να ηρεμήσουμε λίγο γιατί δε μας κάνει καλό; Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Από την λάσπη που πέφτει καταλαβαίνω ότι η ΚΙΝΗΣΗ ενοχλεί και μάλιστα τον υπόκοσμο της καλοαρμεγόμενης πόλης μας.
Συνεχίστε και μην δίνετε σημασία στα σκουπίδια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες και σχολιαστές

Ως διαχειρίστρια του ιστολογίου θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:
Λυπάμαι ειλικρινά για την ποιότητα μερικών εκ των σχολίων του ιστολογίου.
Λυπάμαι ειλικρινά διότι διαπιστώνω ότι εντελώς αβασάνιστα εκτοξεύοται υποτιμητικά σχόλια, ειρωνίες κλπ που σαφώς δεν προκύπτουν από πρόκληση του ιστολογίου.
Λυπάμαι που αναφέρεστε υποτιμητικά σε πρόσωπα της Κίνησης Πολιτών σε επίπεδο κουτσομπολιού.
Και λυπάμαι είλικρινά που τα σχόλιά σας είναι ανώνυμα.
Είναι αρχή της Κίνησης Πολιτών να επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των συμπολιτών μας μέσα από το ιστολόγιο.
Είναι αρχή μας ο διάλογος μεταξύ μας και πάντα τον στηρίζουμε.
Είναι αρχή μας να αντιμετωπίζουμε ισότιμα του συμπολίτες μας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν πρόκειται περί διαλόγου με βάση αρχές και θέσεις.
Δεν πρόκειται περί ελεύθερης έκφρασης γνώμης πάνω σε ένα ζήτημα που θέσαμε.
Σεβόμενη τις αρχές που προανέφερα δεν μετρίασα ούτε ένα σχόλιο επισκέπτη του ιστολογίου μας από την αρχή της λειτουργίας του.
Μετά τα τελευταία δείγματα όμως θα εισηγηθώ στη Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών να ισχύει ο μετριασμός όσων σχολίων αποφασίσουμε πως δεν αρμόζουν στο ιστολόγιό μας και ιδίως των ανώνυμων υβριστικών.
Η Κίνηση Πολιτών έχει πρόσωπο, ονόματα, όργανα, ομάδες, μέλη και φίλους.
Είναι όλοι επώνυμοι.Δεν κρύβονται.
Επομένως δίνει έναν άνισο αγώνα όταν δέχεται ανώνυμα σχόλια του τύπου μιας τυρόπιτας, και της ασφάλειας ενός αυτοκινήτου.
Η άλλες μου σκέψεις είναι ότι πρέπει να αφήνουμε να φαίνεται το επίπεδο αλλά παράλληλα αισθάνομαι πως πρέπει να υπερασπιστώ αδελφούς και φίλους γνωρίζοντας πολλά περισσότερα γιαυτούς από όσα λέγονται οι γράφονται ανώνυμα ελαφρά τη καρδία.
Κλίνω προς το δεύτερο.
Και αυτό θα πράξω.
Θα υπερασπιστώ τον ορθό λόγο και διάλογο με όλες τις διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν. Και ταυτόχρονα θα υπερασπιστώ τους ανθρώπους που σέβομαι και αγαπώ.
Η δημοκρατία έχει κανόνες, αρχές και προπάντων επωνυμίες.

Ευχαριστώ

Μάγια Φουριώτη

Διαχειρίστρια του Ιστολογίου

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε Μάγια; Από τα 15 σχόλια, μόνο 3 είναι τα ανώνυμα αρνητικά. Ποιος γράφει τα υπόλοιπα;

Ανώνυμος είπε...

Πως θα μπορούσα να γνωρίζω ποιός τα γράφει.
Κάποιος όπως και εσείς που δεν γνωρίζουμε ποιός είστε.
Πιθανολογώ κάποιος γνωστός μου αλλά αγνοώ την ταυτότητά σας αφού δεν την δίνετε.
Trolls & actors επίσης.
Επί της ουσίας της ανάρτησης ποιός θα σχολιάσει όμως;
Αυτό θα περίμενα να δω να γίνεται
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Οταν μιλάει η Κίνηση κάποιοι στεναχωριούνται. Τι είχες Αλέκο, τι είχα πάντα. Οσο για τον κ. Κωστάρα, δεν είναι κακός, απλώς είναι ομοιδεάτης του Αλέκου. Δεν το έχει κρύψει ο άνθρωπος. Ισως έχει κάποιο ρόλο από το κόμμα του. Σκεφτείτε το ...
Για τους συκοφάντες που σχεδόν σε κάθε ανάρτηση της Κίνησης γράφουν, να τους δημοσιεύετε για να φαίνεται το κατάντημα μερικών στην πόλη.

Ευχαριστώ και Καλή Σαρακοστή

Μ. Π.

Ανώνυμος είπε...

Θυμίζω την γνωστή ρήση του Βολταίρου "Διαφωνώ με ό,τι λές, αλλά θα υπερασπίσω με κάθε τρόπο να το λές".
Δεν συμφωνώ και δεν μου αρέσει αυτή η ανώνυμη κριτική και τα υπονοούμενα για τον Κωστάρα. Προφανώς ο εχθρός της Κίνησης δεν είναι ο Κωστάρας. Διαφωνώ με αρκετά από όσα γράφει στο ιστολόγιό του, αλλά με τα περισσότερα συμφωνώ. Διαφωνώ αρκετές φορές με τον τρόπο που τα γράφει, αλλά τις περισσότερες συμφωνώ. Καλά κάνει και κριτικάρει την Κίνηση, ακόμη και αν κάποιες φορές υπερβάλλει. Είμαι σίγουρος πως η Κίνηση μπορεί και να το αντέξει αλλά κυρίως και να οφεληθεί.