Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η Κίνηση Πολιτών και το Λιμάνι της Κορίνθου

(Φωτογραφία του Τ. Καρτσωνάκη)
Δελτίο Τύπου
10 Φεβρουαρίου 2009
Η Κίνηση Πολιτών και το λιμάνι της Κορίνθου

Επειδή το τελευταίο διάστημα οι πολίτες παρακολουθούν, με δυσκολία να κατανοήσουν, μια δημόσια συζήτηση για το λιμάνι με συχνές αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικής και κεντρικής εξουσίας αλλά και μεταξύ διαφόρων τοπικών φορέων και παραγόντων, που χαρακτηρίζεται από ασάφειες και πολλά επικοινωνιακά τεχνάσματα, θεωρούμε απαραίτητο να παρέμβουμε με αυτό το συνοπτικό κείμενο για να διευκρινίσουμε τις απόψεις της Κίνησης Πολιτών γι’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής μας.


Πρώτον, η Κίνηση θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός του λιμανιού της Κορίνθου ως εθνικής σημασίας και οι προβλεπόμενες εμπορευματικές χρήσεις του (στα πλαίσια του νόμου για τον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και Αειφόρο Ανάπτυξη της χώρας), ως συμπληρωματικές στη «... θαλάσσια εμπορευματική υποδομή της ευρύτερης βιομηχανικής και χονδρεμπορικής περιοχής της Αττικής», θα έχουν με την τρέχουσα χωροθέτηση του λιμένα, αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής του νομού μας.


Δεύτερον, η Κίνηση θεωρεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που προβλέπει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των λιμένων της χώρας και τη σύσταση ανωνύμου εταιρείας με το επιχείρημα της δυνατότητας εξασφάλισης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη των λιμένων - παρά τις ‘διαβεβαιώσεις’ το ΥΕΝ για τον χαρακτηρισμό του λιμανιού μας ως πρωτίστως τουριστικού και δευτερευόντως εμπορικού – εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Μια τέτοια εξέλιξη δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του Δήμου μας, που συνδέεται άμεσα και με την προστασία του Κορινθιακού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης ENVIREG της ΕΕ, και γι’ αυτό βρίσκει την Κίνηση κατηγορηματικά αντίθετη.


Τρίτον, και σύμφωνα με τα παραπάνω, η πιθανή επέκταση του προβλήτα στην προέκταση της οδού Εθνικής Αντίστασης θα επιδεινώσει τις αρνητικές συνέπειες από την λειτουργία του λιμανιού μέσα στον ιστό της πόλης μία από της οποίες είναι η συνακόλουθη επέκταση της περίφραξης που θα απομονώσει το κέντρο της πόλης από την θάλασσα , και γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Τέταρτον, η Κίνηση κρίνει ότι η ‘δέσμευση’ της σημερινής κυβέρνησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώνυμης εταιρείας (55% δημόσιο, 45% τοπική αυτοδιοίκηση) δεν αποκλείει την ιδιωτικοποίησή της και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, όπως προβλέπεται με τη συνένωση των Λιμενικών Ταμείων και τη συγκρότηση Οργανισμών Λιμένων, και δεν αποτελεί εγγύηση για την αποδοχή των σχεδίων του Υπουργείου.


Πέμπτον, η Κίνηση τοποθετείται κατά της ανάπτυξης της εμπορικής χρήσης του σημερινού λιμανιού και τάσσεται υπέρ της ήπιας τουριστικής αξιοποίησής του καθώς και υπέρ της ανάπτυξης μαρίνας. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη πρέπει να χαρακτηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα αξιοποιεί την ιστορική κληρονομιά και τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας, θα σέβεται τον άνθρωπο, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Κίνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η χρήση του λιμανιού θα πρέπει να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δήμου καθώς και στο χωροταξικό σχεδιασμό μας για τις χρήσεις γης, που θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τις παραπάνω αρχές.
Έκτον, η Κίνηση τάσσεται υπέρ της διαχείρισης των λιμένων από την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων με το Προεδρικό Διάταγμα 201του 2001 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 15/2004 , δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ανάληψης των αρμοδιοτήτων του υπάρχοντος Λιμενικού Ταμείου από το Δημοτικό. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και μάλιστα και για λιμένες διεθνούς σημασίας όπως έχουν χαρακτηριστεί αυτοί της Μυκόνου και της Ρόδου. Η Κίνηση ζητά από την δημοτική αρχή τη σύγκληση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν αναλαμβάνοντας αυτό τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες του υπάρχοντος Λιμενικού Ταμείου, όπως ρητά προβλέπει η σχετική νομοθεσία και νομολογία η οποία δεν προϋποθέτει νομοθετική πράξη κατάργησης του υπάρχοντος λιμενικού Ταμείου. Θεωρεί ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει από την ημέρα στελέχωσης του Δ.Σ. αυτού του Νομικού Προσώπου του Δήμου και βρίσκει ακατανόητη –αν όχι κάτι άλλο- τη μέχρι τώρα την ατολμία της δημοτικής αρχής.
Έβδομον, σε ό,τι αφορά τα μπαζώματα του Αγ. Νικολάου, η Κίνηση, αν και θεωρεί ότι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις στο περιβάλλον δεν πρέπει να γίνονται, πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν γίνει νομίμως και ενταγμένες σε ευρύτερο σχεδιασμό, τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης και μεταβίβασης της ιδιοκτησίας ή τουλάχιστον της χρήσης τους στο Δήμο για να γίνουν κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, με ήπιες παρεμβάσεις ενταγμένες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Τέλος, η Κίνηση προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών από τις νταλίκες που διασχίζουν καθημερινά την πόλη. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
- Κανονιστική διάταξη για τις ώρες και ημέρες κυκλοφορίας των νταλικών
- Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου νομιμότητας κυκλοφορίας νταλικών, ρυμουλκούμενων και ρυμουλκών
-Ενεργοποίηση των θεσμικών οργάνων ελέγχου της ποιότητας του περιβάλλοντος από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (ΚΕΠΠΕ), τόσο κατά μήκος της διαδρομής των φορτηγών-ρυμουλκών κτλ όσο και εντός του ίδιου του λιμένα.




Κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση των παραπάνω αφήνει το χώρο και δίνει το χρόνο στις συνειδητές ή ασυνείδητες προσπάθειες στρεβλής ανάπτυξης και υποθήκευσης του μέλλοντος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ: 23/12/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ / ΤΙΤΛΟΣ ΧΩΡΟΤΕΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟΝ
Στις 19 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ,εγκρίθηκε η χωροθέτηση του Τουριστικού Λιμένα Ναυπλίου(ΜΑΡΙΝΑ). Το αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου υποστήριξαν ενώπιον της Επιτροπής ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου κ. Νικόλαος Χουντάλας.
Για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο υπήρξαν προσπάθειες συνεχώς από το έτος 2003.
Το έτος 2003 είχαν υποβληθεί από το τότε Λιμενικό Ταμείο Αργολίδας(Πρόεδρος Μιχ. Κυμπούρης) οι προμελέτες χωροθέτησης στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και μέχρι το έτος 2004 το θέμα είχε παγώσει.
Στις 29- 7-2004 το νεοσύστατο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου( Πρόεδρος Παναγιώτης Αναγνωσταράς) υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία και επικαιροποιεί το αίτημα για χωροθέτηση λιμένα τουριστικών σκαφών στο Ναύπλιο.
Το έτος 2005( Πρόεδρος Νικ. Χουντάλας) μετά από συνεχείς προσπάθειες η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων (συμμετείχαν εκπρόσωποι 9 Υπουργείων) γνωμοδότησε θετικά υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο( Κ.Α.Σ.).
Ακολούθως, εκδόθηκε απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για χωροθέτηση του Λιμένα αφού έλαβε πρώτα απ' όλα την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) και έθεσε όρους ως προς την έκταση του Τουριστικού Λιμένα Ναυπλίου αλλά και ως προς τον συντελεστή δόμησης.
Στη συνέχεια , υπήρξε αναγκαιότητα προσαρμογής των προμελετών στους όρους και περιορισμούς που τέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Κατ' αυτόν τον τρόπο κατέστη δυνατόν να υπάρξει οριστική απόφαση για χωροθέτηση απόν την αρμόδια επιτροπή Ε.Σ.Α.Λ. στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 10 Υπουργείων .
Θα ακολουθήσει δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. της σχετικής απόφασης του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης με την οποία εκτός της οριστικής χωροθέτησης θα ορίζεται και ο φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Τουριστικού Λιμένα Ναυπλίου.
Είμαστε ιδιαίτερα, ικανοποιημένοι διότι μία διαδικασία μακρά και δύσκολη ολοκληρώθηκε και πλέον περνάμε στην τελική φάση για σύνταξη οριστικών μελετών και πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου για το Ναύπλιο. Ένα έργο που θα δώσει πνοή στην Τουριστική Ανάπτυξη του τόπου μας.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν από το 2003 μέχρι σήμερα για την επιτυχή έκβαση της χωροθέτησης του Τουριστικού Λιμένα Ναυπλίου και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τους υπευθύνους των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και ΥΕΝΑΝΠ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών.

Ανώνυμος είπε...

Ερευνητικά Προγράμματα
«Διερεύνηση λειτουργίας συστήματος Τράμ στην πόλη της Πάτρας»
Η πρόταση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και επίκαιρη εφ΄όσον είναι υπό εξέλιξη η τροποποίησή του ΓΠΣ Πατρών.

Η συγκυρία αυτή δίνει τη δυνατότητα της εν συνεχεία θεσμοθέτησης και εφαρμογής των προτάσεων του ερευνητικού έργου. Η τροποποίηση του ΓΠΣ γίνεται κυρίως για τους παρακάτω λόγους :

1. Νέα Χωροθέτηση λιμένος Πάτρας με τις διευρημένες απαιτήσεις του.
2. Οδική σύνδεση του λιμένος με την υπό κατασκευή περιφερειακή οδό της πόλης.
3. Υποβιβασμός των γραμμών του τρένου προκειμένου να μη διαπερνά υπέργεια το κέντρο της πόλης και το διασπά.
4. Ανάγκη τόνωσης της μετακίνησης προς το κέντρο με Μ.Μ.Μ. προκειμένου να μη καταλυθεί ο απελευθερονόμενος από τη διαμπερή υπεραστική κυκλοφορία και από τις γραμμές του τρένου χώρος του κέντρου από τα Ι.Χ.


Εδώ οι μελέτες είναι ύποπτες !!!
Ο Δήμαρχος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια .

Ανώνυμος είπε...

aegaio

Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2009
ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Ψηλά στην ατζέντα θέτει τη λιμενική πολιτική το ΥΕΝΑΝΠ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αν. Παπαληγούρας κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Ο ΥΕΝΑΝΠ, έκανε λόγω για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την εφαρμογή του μοντέλου των Ανώνυμων Εταιρειών και σε μια σειρά άλλων μεγάλων λιμανιών που έχουν κυρίως κίνηση εμπορικού φορτίου και επιβατών όπως αυτό της Ρόδου. Επιβεβαιώνοντας πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Portnet.gr για την μετατροπή του λιμανιού της Κορίνθου σε Α.Ε. , ο κ. Αν. Παπαληγούρας εξήγησε ότι καθώς το καθεστώς των λιμενικών ταμείων πλέον θεωρείται ξεπερασμένο, η πολιτική του υπουργείου είναι να μετατραπούν σε Α.Ε. τα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου αργότερα, χαρακτήριζαν εξαιρετικά ενημερωμένο το σχετικό ρεπορτάζ του Portnet.gr, επιβεβαιώνοντας ότι το λιμάνι της Κορίνθου θα είναι το πρώτο από αυτά τα λιμάνια που θα λειτουργήσει σε καθεστώς Ανωνύμου Εταιρείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν επιλεγεί τελικά αυτή η επιλογή τότε και το λιμάνι της Ρόδου θα κινηθεί στη λογική των ΑΕ. Πρόθεση του ΥΕΝΑΝΠ είναι να συμμετέχουν τοπικοί φορείς, όπως ο δήμος της πόλης, με ένα συνολικό ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 45% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο θα παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Στρατηγική βούληση του ΥΕΝΑΝΠ είναι η ανάπτυξη και άλλων σημαντικών λιμένων της χώρας, κατά τα πρότυπα της Ανωνύμου εταιρείας, σχήμα που θεωρείται ότι μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον των λιμένων με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα του λιμενικού ταμείου, όπως είναι το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

aegaio

Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2009
ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Ψηλά στην ατζέντα θέτει τη λιμενική πολιτική το ΥΕΝΑΝΠ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αν. Παπαληγούρας κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Ο ΥΕΝΑΝΠ, έκανε λόγω για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την εφαρμογή του μοντέλου των Ανώνυμων Εταιρειών και σε μια σειρά άλλων μεγάλων λιμανιών που έχουν κυρίως κίνηση εμπορικού φορτίου και επιβατών όπως αυτό της Ρόδου. Επιβεβαιώνοντας πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Portnet.gr για την μετατροπή του λιμανιού της Κορίνθου σε Α.Ε. , ο κ. Αν. Παπαληγούρας εξήγησε ότι καθώς το καθεστώς των λιμενικών ταμείων πλέον θεωρείται ξεπερασμένο, η πολιτική του υπουργείου είναι να μετατραπούν σε Α.Ε. τα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου αργότερα, χαρακτήριζαν εξαιρετικά ενημερωμένο το σχετικό ρεπορτάζ του Portnet.gr, επιβεβαιώνοντας ότι το λιμάνι της Κορίνθου θα είναι το πρώτο από αυτά τα λιμάνια που θα λειτουργήσει σε καθεστώς Ανωνύμου Εταιρείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν επιλεγεί τελικά αυτή η επιλογή τότε και το λιμάνι της Ρόδου θα κινηθεί στη λογική των ΑΕ. Πρόθεση του ΥΕΝΑΝΠ είναι να συμμετέχουν τοπικοί φορείς, όπως ο δήμος της πόλης, με ένα συνολικό ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 45% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο θα παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Στρατηγική βούληση του ΥΕΝΑΝΠ είναι η ανάπτυξη και άλλων σημαντικών λιμένων της χώρας, κατά τα πρότυπα της Ανωνύμου εταιρείας, σχήμα που θεωρείται ότι μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον των λιμένων με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα του λιμενικού ταμείου, όπως είναι το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.