Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Κρίση για την … δημοτική Αγορά, με νηφαλιότητα



Πολλά στελέχη της Κίνησης Πολιτών και η Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων, παραβρέθηκαν την Τετάρτη 22/4 στην παρουσίαση της πρότασης της ομάδας του Λ. Κωστάρα για την Δημοτική Αγορά.

Στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση η Κίνηση Πολιτών δια του εκπροσώπου της Χ. Κασίμη, αφού συνεχάρη την ομάδα για την πρωτοβουλία και την αξία της συμμετοχής τους στην διεύρυνση του διαλόγου για την Αγορά, πρόβαλε τις αντιρρήσεις της στο πολεοδομικό – αρχιτεκτονικό κομμάτι της πρότασης. Και τούτο γιατί:
Η πρόταση της ομάδας ξεκίνησε να ¨χτίζει¨ μια νέα δημοτική Αγορά στην θέση της παλιάς, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση του γιατί πρέπει να γκρεμίσουμε την παλιά. Είναι προφανές το δικαίωμα κάθε μελετητή να ξεκινάει την συλλογιστική του από όποιο σημείο θεωρεί καλύτερο. Η ομάδα διάλεξε το λευκό χαρτί όσον αφορά τη στατική επάρκεια του κτιρίου και έθεσε ως βασική αρχή και κατεύθυνση την βιώσιμη, παραγωγική επένδυση και αξιοποίηση από το Δήμο για εξασφάλιση πόρων, καθώς και τη γρήγορη παρέμβαση χαμηλού κόστους, χαμηλής όχλησης και υψηλής απόδοσης.
Απέρριψε επίσης την ανακατασκευή του κτιρίου στη μορφή του 1904, αφού το κτίριο αυτό έζησε μόλις 24 χρόνια και άρα εκτιμά ότι η μνημειακή του αξία είναι ελάσσονος σημασίας…


Η ομάδα μελέτης δεν φαίνεται να έχει λάβει υπ’ όψη της ότι η Αγορά είναι ένα ιστορικό σημείο της πόλης, που διαδραμάτισε συγκεκριμένο ιστορικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Τοποθετώντας την ιστορικότητά του μόνον ως προς τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν στο κτίριο και αντιπαραβάλλοντας (ατυχώς) τη σημερινή κατάσταση του χώρου, ουσιαστικά σβήνει την ιστορικότητά του ίδιου του κτίσματος, όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών τον Οκτώβριο του 2008.


Είναι γνωστό, ακόμα και στους μη ειδικούς, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό μιας αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής παρέμβασης σε ένα ιστορικό κτίριο, είναι η συλλογή και εκτίμηση διαφόρων στοιχείων (κοινωνικών, οικονομικών, αρχιτεκτονικού ύφους κλπ) ανάμεσα στα οποία πρωτεύοντα ρόλο έχει η ιστορία, δηλαδή η παραγωγή συνοχής και ιστορικής συνέχειας του παρελθόντος, με το παρόν και το μέλλον. Πολύ δε περισσότερο η ανακαίνισή τους δεν μπορεί να περιέχει κατά κύριο λόγο το στοιχείο της παραγωγής εσόδων από το ίδιο το κτίριο, όσο την λειτουργία του ανακαινισμένου κτιρίου σαν αναπτυξιακό πόλο έλξης όλου του κέντρου της πόλης.

Το κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής του ’30, μπορεί να μην έχει κάποιο ιδιαίτερα εξέχον αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με στοιχεία μπαρόκ πχ, είναι όμως ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην πόλη κλασσικά αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής του μεσοπολέμου, και σαν τέτοιο έχει αξία να διασωθεί και να ανακαινιστεί. Οι πιο πολλές αγορές της εποχής είχαν παρόμοια αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, και οι περισσότερες από αυτές ανακαινίστηκαν. Για παράδειγμα αντίστοιχο κτίριο, ίδιας ηλικίας και εποχής, είναι και η δημοτική Αγορά της Κυψέλης στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκε όμως, με την δυναμική παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής, κτίριο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και άνοιξε ο δρόμος για την ανακαίνιση του.
Γιατί να μη γίνει το ίδιο και για την δική μας Αγορά, αν – λέμε αν- μας το επιτρέψει μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στατική μελέτη του υπάρχοντος οικοδομήματος;

Έχει άραγε η πόλη, πολλά ιστορικά κτίρια, μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, για να σώσει;

Και αν δεν το επιτρέψει, γιατί να μην φανταστούμε ένα κτίριο με στοιχεία που θα διασώζουν το παλιό μέσα από το νέο.

Και αυτό έχει να κάνει και με την μορφολογία και με την επιλογή των υλικών κατασκευής του. Γιατί στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την ατυχή επιλογή των υλικών κατασκευής που προτάθηκαν, ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος και σύντομη επανακατασκευή. Μέταλλο και γυαλί. Κάτι (μορφολογικά) σαν τα Mall, όπως πολλοί είπαν. Για να αποδώσουμε όμως τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θα σημειώσουμε, στην πρόταση, την ενδιαφέρουσα ανάπτυξη του κτιρίου σε όγκο και καθ’ ύψος.
Η θέση της Κίνησης Πολιτών και της Ομάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων είναι απλή:

Αποδεχόμενοι την ιστορικότητα της Αγοράς και την μοναδικότητά της για την πόλη μας, προτείνουμε κατ’ αρχήν την στατική αξιολόγηση του κτιρίου από ομάδα Μηχανικών.

Το πόρισμα της ομάδας αυτής θα μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα αν τελικά το κτίριο θα κατεδαφιστεί ή μπορεί να ανακαινιστεί. Στην συνέχεια να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με πρώτη προϋπόθεση να ληφθεί υπ’ όψη η ιστορική διάσταση και διαδρομή όχι μόνο του σημερινού κτιρίου αλλά και του παλαιότερου αυτού του 1904, ώστε η νέα Αγορά να συνδυάζει την ιστορία της πόλης με τις σύγχρονες ανάγκες, σε ένα αποτέλεσμα με διαχρονική αξία. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βλαστό η κάθε πόλη πρέπει να σώζει τις δικές της Ακροπόλεις.

Η Δημοτική Αγορά είναι μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες για την πόλη της Κορίνθου.


Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων της Κίνησης Πολιτών

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγινε μια εκδήλωση και τόση κινητοποίηση για να πούμε σήμερα ότι το κτίριο θέλει στατική αξιολόγηση ;

Ανώνυμος είπε...

Την Ακρόπολη την κρατάμε όρθια ακόμα κι αν είναι ερείπια. Δεν την κατεδαφίζουμε επειδή το έβγαλε η στατική μελέτη. Εν ολίγοις, τα γυρίσαμε. Μπράβο παιδιά. Εύγε.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο πρωταπριλιά θα μπορούσα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Ο Γιώτης έγλυψε τον Κωστάρα. Τώρα τον γλύφετε και σεις;

ΒΑΣ. ΑΝ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Α.Προς ανώνυμο Βlogger :
Η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο :πρώτα διαστρεβλώνετε τις απόψεις της Κίνησης και μετά καυτηριάζετε τις ΔΗΘΕΝ θέσεις της .
1.Γράφετε : «Αφού η Κίνηση Πολιτών Κορίνθου κάλεσε την κ. Σκάζα στην περυσινή εκδήλωση να μιλήσει για την ιστορία της αγοράς και να ρωτήσει τον κόσμο δακρυσμένη αν συμφωνεί να φύγουν οι καταστηματάρχες, γιατί στη συνέχεια o κ. Κασίμης, ψήφισε την καταγγελία των συμβάσεων ;»
Μπορείτε να βρείτε απόσπασμα από πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου που να τεκμηριώνει τις φαντασιώσεις σας;
2.Στην εκδήλωση της Δημοτικής Αγοράς στην ομιλία της η κ. Γούμενου διατύπωσε την ΠΑΓΙΑ θέση της Κίνησης Πολιτών ότι «είμαστε υπέρ της διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για όλα τα δημοτικά κτήρια .»
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.
3. Η εκδήλωση της Δημοτικής Αγοράς έγινε και ως αντίδραση στην επιχειρηθείσα κατεδάφιση, από την δημοτική πλειοψηφία , χωρίς να υπάρχει τέτοια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
4.Γράφετε : «Αποδέχεται η Κίνηση Πολιτών Κορίνθου ότι το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς δεν έχει αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία.»
Γράφουμε :
«Το κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής του ’30, μπορεί να μην έχει κάποιο ιδιαίτερα εξέχον αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με στοιχεία μπαρόκ πχ, είναι όμως ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην πόλη κλασσικά αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής του μεσοπολέμου, και σαν τέτοιο έχει αξία να διασωθεί και να ανακαινιστεί.»

4. Σας προκαλώ να βρείτε κείμενο της Κίνησης από το οποίο να προκύπτει αλλαγή της άποψής της.
Β.Προς ανώνυμο σχολιαστή:
Γράφετε :
"Εγινε μια εκδήλωση και τόση κινητοποίηση για να πούμε σήμερα ότι το κτίριο θέλει στατική αξιολόγηση ;"
Μόνο αυτό προτείνουμε;

Ανώνυμος είπε...

To πρόβλημα Βασίλη είναι ότι ούτε η Βάνα στην εκδήλωση ούτε κανένας ποτέ είπε ή έγραψε ότι πρέπει να γίνει στατικός έλεγχος μέσω του οποίου θα αποδειχθεί αν απαιτείται ή όχι κατεδάφιση. Είμαστε σαφέστατα κατά της κατεδάφισης χωρίς ποτέ να θέσουμε προυποθέσεις. Ενοχλούμαι πολύ από αυτά που διαβάζω. Δηλαδή το όλο θέμα είναι διαδικαστικό ; Μία ομάδα μηχανικών, μία πλειοψηφική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και τελειώσαμε; Δείξαμε δηλαδή στη Δημοτική Αρχή και το τρόπο της κατεδάφισης. Τι να πω ... Στη Κυψέλη κάνανε ακτιβισμό ΄και κερδίσανε.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Μιχαλόπουλος αποφεύγει να απαντήσει σε μία απλή ερώτηση :

Μπορείτε να αναφέρετε ένα κείμενο ή μία δήλωση στο παρελθόν όπου η ΚΠ να ζητάει έλεγχο του κτιρίου ώστε να αποφασιστεί αν πρέπει να κατεδαφιστεί ;


Τα σέβη μας.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον Β.Μιχαλόπουλο / Επειδή καταλαβαίνουμε τι λες γιατί βολτάρουμε και εμείς, διευκρινίζουμε συμπληρώνοντας την απάντηση σου.
Δεν του αρέσουν του φίλου του τιμελεςρε, οι προτάσεις για την αγορά και το λιμάνι. Ατυχώς ………..ατυχήσαμε. Μιλάει για γκέλες και κωλοτούμπες. Τι μανία με τα αθλητικά είναι αυτή. Κάτι μας θυμίζει. Πάντως ο φίλος έχει θαυμάσιες επιδόσεις στο άθλημα της παραπληροφόρησης. Είναι φαίνεται το ψώνιο του. Δεν μπαίνει ποτέ στην ουσία. Απομονώνει μία φράση κάνει και μια ερώτηξη, τάχατες με έκπληξη και …..πετάει την μπάλα στο αράουτ. Καμιά φορά ζητάει και μπενάλτι. Η τακτική είναι παλιά και γνωστή. Δεν θέλει και δεν πρέπει ναθέλει, ως αθλητής, να έχει σχέση με το κάπνισμα και την ταμπακιέρα. Για αυτό δεν μιλάει ποτέ για αυτή. Δεν μπορεί και δεν θέλει να δει τα πράγματα στο σύνολό τους, Αποκτήσαμε νέο Πάπα! Τον ΑOMATIΞ τον 2ο! Τι μου λες τώρα!!

Ανώνυμος είπε...

Προκαλεί εντύπωση ότι ο κ. Μιχαλόπουλος αποφεύγει να απαντήσει.

Τα σέβη μας.

ΒΑΣ. ΑΝ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Οι κακοήθειες και τα αυτονόητα.
Α. Οι κακοήθειες .
Γράφει ο ανώνυμος «τα σέβη μας» : «Ο κ. Μιχαλόπουλος αποφεύγει να απαντήσει σε μία απλή ερώτηση :
Μπορείτε να αναφέρετε ένα κείμενο ή μία δήλωση στο παρελθόν όπου η ΚΠ να ζητάει έλεγχο του κτιρίου ώστε να αποφασιστεί αν πρέπει να κατεδαφιστεί ;»
Πως μπορεί κάποιος να απαντήσει σε ερώτηση που δεν έχει γίνει ;
Β. Τα αυτονόητα .
Είπε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Απριλίου 2007 για τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς «…ευκαιρία για το δήμο να προχωρήσει στην ανέγερση ενός νέου εμπορικού κέντρου....(με) δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης και τρεις ορόφους που εκεί θα στεγαστούν επιχειρήσεις ή και γραφεία. Εμείς πιστεύουμε (συνεχίζει) ότι αυτό το project μπορεί να υλοποιηθεί αν ξεκινήσουμε διαδικασίες σχεδιασμού σήμερα μετά από ένα περίπου χρόνο».
Δηλαδή από το 2008 θα είχε ήδη κατεδαφιστεί η Δημοτική Αγορά.

Γράφουμε στο 9ο φύλλο της Κίνησης :
«Η Κίνηση Πολιτών έχει ταχθεί δημόσια κατά της κατεδάφισης. Η θέση μας είναι, πως ιστορικά κτίρια, όπως η Δημοτική Αγορά, δεν κατεδαφίζονται, αλλά ανακαινίζονται. Η ταυτότητα μιας πόλης ενισχύεται και από τη συντήρηση των ιστορικών οικοδομημάτων της. »

Γράφουμε τώρα :
«Το κτίριο, ……..,έχει αξία να διασωθεί και να ανακαινιστεί.
Για παράδειγμα αντίστοιχο κτίριο, ίδιας ηλικίας και εποχής, είναι και η δημοτική Αγορά της Κυψέλης στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκε όμως, με την δυναμική παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής, κτίριο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και άνοιξε ο δρόμος για την ανακαίνιση του.
Γιατί να μη γίνει το ίδιο και για την δική μας Αγορά, αν – λέμε αν- μας το επιτρέψει μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στατική μελέτη του υπάρχοντος οικοδομήματος; …..Και αν δεν το επιτρέψει, γιατί να μην φανταστούμε ένα κτίριο με στοιχεία που θα διασώζουν το παλιό μέσα από το νέο.
Αποδεχόμενοι την ιστορικότητα της Αγοράς και την μοναδικότητά της για την πόλη μας, προτείνουμε κατ’ αρχήν την στατική αξιολόγηση του κτιρίου από ομάδα Μηχανικών.
Το πόρισμα της ομάδας αυτής θα μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα αν τελικά το κτίριο θα κατεδαφιστεί ή μπορεί να ανακαινιστεί.»

Συμπεράσματα :
1. Η Κίνηση Πολιτών ήταν και είναι υπέρ της ανακαίνισης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς . Είναι αυτονόητο (για κάθε μηχανικό τουλάχιστον) ότι καμία κατασκευαστική εργασία δεν εκτελείται χωρίς προηγούμενο έλεγχο της στατικής επάρκειας .
2. Κατεδάφιση του κτηρίου μπορεί να γίνει μόνο για λόγους ασφαλείας .
3. Η αποσπασματική (από τους καλοπροαίρετους) και η επιλεκτική (από τους εμπαθείς) ανάγνωση κειμένων οδηγεί σε λανθασμένες εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, παλεύεις με επιχειρήματα τα οποία αρχίζουν να γίνονται γραφικά και να εκθέτουν άσχημα την Κίνηση. Στην πολιτική υπάρχει και η οδός της εντιμότητας: Αλλάξαμε θέση τώρα που ήρθε η ώρα των προτάσεων. Οσο είχαμε μείνει στην φάση των εκδηλώσεων, δεν τα λέγαμε όλα.

Ξαναλέω : Η αγορά είναι μνημείο και πρέπει να μείνει όρθια. Το επιχείρημα της στατικής μελέτης είναι αστείο.

Και σταμάτα τη καραμέλα για εμπάθειες γιατί μία γκάφα του Αυλωνίτη δεν θα χαρακτηρίσει ολόκληρη παράταξη.

Να κάνετε ολομέλεια και το θέμα της κατεδάφισης να μπει σε ψηφοφορία. Δεν θα κοροιδευόμαστε ούτε θα κάνουμε πολιτική με σοβαρά ζητήματα.

Περισσότερα όταν επιτέλους μαζευτούμε.

Ξέρεις ποιος είμαι

Ανώνυμος είπε...

Λέω τώρα εγώ : μήπως πρέπει να συμφωνήσετε μεταξύ σας αντί να λέτε 10 διαφορετικά πράγματα και μετά να προσπαθείτε να εξηγήσετε ότι λέτε όλοι τα ίδια ;

Και κάτι άλλο παιδιά : όχι όλα δημόσια γιατί καλή η δημοκρατία αλλά πολύ κατιναριό. Anyway.

Νομίζω ότι ο Λάμπρου και η ανώνυμη παρέα του πάνε να απαξιώσουν τα blogs. Ειδικά μετά την ψηφοφορία τα έχουν ισοπεδώσει όλα. Είναι σίγουρο ότι είναι σχέδιο για να υπερασπιστούν τις εφημερίδες και το παιχνίδι που παίζουν.

Ολοι πλέον μιλάνε απαξιωτικά για τα blogs και τις συζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια σοβαρός δημόσιος διάλογος στα blogs.

Οσο πάμε προς στις εκλογές θα γίνεται χαμός.

Προσωπικά θα προτιμούσα μόνο την ιστοσελίδα με RSS ώστε να σας διαβάζω με ένα reader όπως άλλα portals. Τα σχόλια χαλάνε την εικόνα από τα posts που μπορεί να είναι ενδιαφέροντα. Οποιος θέλει να σας πει κάτι, να στείλει e-mail.

Το θέμα της αγοράς το χειριστήκατε λάθος και βιαστικά. Τα κοράκια θέλουν νέο κτίριο. Θα δείτε Πιέτρηδες και άλλους και μπαίνουν μέσα. Με ξαφνιάσατε ...

Ευχαριστώ για την ανοχή, δεν έχω ξαναγράψει, απλά θεωρούσα ότι κάποιος θα αντισταθεί σοβαρά και με ζορίσατε.

Ο Κωστάρας έπαιξε έξυπνα γιατί είναι μηχανικός και οργανωμένος. Ομως το θέμα είναι πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Αντί να το χειριστείτε πολιτικά κάνατε λάθος και μπήκατε σε τεχνική αντιπαράθεση με τον Κωστάρα. Ετσι θα χάσετε γιατί η ομάδα Κωστάρα έχει δουλέψει και έχει έτοιμο προίον. Παρατηρώ επίσης ότι δεν δίνουν όλα τα στοιχεία της δουλειάς τους στη δημοσιότητα αλλά τα βγάζουν λίγα λίγα. Αρα έχουν σχέδιο και σας παγίδεψαν.

Δεν συμφωνώ πλήρως με την Κίνηση αλλά είχα κάποιες ελπίδες στο θέμα της αγοράς.

Καλησπέρα

Internet cafe