Η απάντηση;
Τι να κάνουμε, να τους διώξουμε; Αφού παίρνουν άδειες από την Νομαρχία!
Το πελατειακό, ρουσφετολογικό παιχνίδι καλά κρατεί.
Η Νομαρχία εκδίδει άδειες, ο Δήμος σιωπά και παρανόμως η λαϊκή μετατρέπεται σε μια απέραντη αγορά που εξυπηρετεί μεν τους καταναλωτές, φοροδιαφεύγει όμως και υποθηκεύει ανεξέλεγκτα το μέλλον της άλλης, επίσημης τοπικής οικονομίας.
Η τακτική αυτή εξασφαλίζει όμως εκλογικούς πελάτες. Εκλογικούς πελάτες που (με εξαίρεση τους παραγωγούς) συχνά δεν καταβάλουν επί σειρά ετών τα οφειλόμενα προς το Δήμο. Πρόκειται για πολιτικό και οικονομικό ‘αλισβερίσι’ σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, ένα ‘αλισβερίσι’ που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και άνιση αντιμετώπιση του υπόλοιπου εμπορικού κόσμου.
- Με άλλα λόγια, χωρίς κανόνες, χωρίς εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η πελατειακή εξυπηρέτηση και η παραοικονομία διογκώνονται σε βάρος της κοινωνίας που πληρώνει, που ακολουθεί κανόνες, που σέβεται τους θεσμούς.
Δεν υπάρχει άλλη απάντηση στο πρόβλημα από την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των κανονισμών.
Τι πρέπει να γίνει άμεσα:
- Να παραμείνει η λαϊκή αγορά αυστηρά στα όρια των θέσεων που έχει χωροθετήσει ο Δήμος
- Να συσταθεί επιτροπή λαϊκών αγορών με τη συμμετοχή του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου και των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών
- Να συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών
- Να γίνονται έλεγχοι νομιμότητας από την Δημοτική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Εμπορίου και τη Διεύθυνση Υγείας
- Να δημιουργηθούν υποδομές για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας στους χώρους εγκατάστασης της λαϊκής (χημικές τουαλέτες)
- Να δημοσιοποιήσει ο Δήμος Κορινθίων τον ακριβή αριθμό θέσεων της λαϊκής αγοράς διότι άσχετα με την αδειοδότηση από τη Δ/ση Εμπορίου ο Δήμος Κορινθίων είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τελική έγκριση ή απόρριψη
- Να δημοσιοποιήσει ο Δήμος Κορινθίων τα έσοδα του 2008 από τη λαϊκή αγορά και τα έσοδα του α’ εξαμήνου 2009
Ο νόμος 3190 αναφέρει τα εξής και η τροποποίησή του τα ακόλουθα
Μπορείτε έτσι να συγκρίνετε πόσο πιστά τηρείται ο νόμος στην Κόρινθο και στις δύο λαϊκές αγορές της
Διαβάστε εδώ ένα υπόδειγμα Οργανισμού λαϊκών αγορών που θα μπορούσε να ισχύει για το νομό Κορινθίας.
2 σχόλια:
Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω γιατί δεν λέτε συγκεκριμένα πράγματα και εφόσον η παρανομία ξεκινάει στη νομαρχία γιατί δεν κάνετε καταγγελία στη νομαρχία. Γιατί δεν λέτε τίποτα για το θέμα της χωροθέτησης της λαικής ενώ ξέρετε ότι είναι θέμα που καίει τον κόσμο.
Καλησπέρα σας
Κάτοικος Αποστόλου Παύλου
Η Νομαρχία μπορεί να εκδίδει όποιες άδειες θέλει, ο Δήμος όμως είναι αυτός που έχει τον τελικό λόγο και αποφασίζει για τις θέσεις των πωλητών στη λαϊκή του αγορά και όχι η Νομαρχία. Αυτός είναι που οριοθετεί τις θέσεις αλλά και χωροθετεί την λαϊκή. Απλά είναι ένα πελατειακό και οικονομικό παιχνίδι στο οποίο παίζουν όλοι και δεν εννοούν να το αφήσουν.
Και η ίδια η χωροθέτηση της λαϊκής είναι ζήτημα πελατειακής διαπραγμάτευσης. Παράδειγμα η μετά από χρόνια συζήτηση για την μεταφορά της λαϊκής του Συνοικισμού σε άλλη θέση για τον μισό χρόνο μετά από ενυπόγραφο αίτημα κατοίκων της περιοχής. Το Δ.Σ. το συζήτησε και αποφάσισε να την μετακινήσει πίσω από το Δημοτικό σχολείο από τον Ιούλιο. Αντέδρασαν άλλοι κάτοικοι της περιοχής και η απόφαση δεν φαίνεται να υλοποιείται. Ανακολουθίες και πισωγυρίσματα στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων.
Δημοσίευση σχολίου