Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

“Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον”

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2010 είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον”. Eίναι έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη και μόνο  με κοινές προσπάθειες  μπορούμε διασφαλίσουμε το μέλλον του.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ στις 15 Δεκεμβρίου 1972.

Από τότε και κάθε χρόνο οι φορείς και πολίτες του κόσμου προβαίνουν σε δράσεις, για να εκφράσουν τα δικά τους βιώματα για την καταστροφή του περιβάλλοντος και προτείνουν ενέργειες για την προστασία του.  

Παράλληλα, ο ΟΗΕ  έχει θεσπίσει το .Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme), που συντονίζει τις περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν ισχυρές περιβαλλοντολογικές πολιτικές και ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω ισχυρών περιβαλλοντολογικών πρακτικών.

Οι δραστηριότητές του προγράμματος  καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την ατμόσφαιρα, τα θαλάσσια και τα χερσαία οικοσυστήματα. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διεθνών περιβαλλοντικών συμβάσεων, προωθώντας την περιβαλλοντική επιστήμη και γνώση και δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με την πολιτική. Το πρόγραμμα συνεργάζεται,  με τις εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφερειακές αρχές, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της αντίστοιχης πολιτικής και με τις περιβαλλοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Το UNEP έχει επίσης ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων που αφορούν την ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Στο διάστημα 1 έως 31Μαΐου 2010 στην Ελλάδα και  σε πολλές Μεσογειακές χώρες πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ''Καθαρίστε τη Μεσόγειο'' που  στηρίχτηκε από το UNEP.Πάνω από 16.000 εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS,  έδωσαν και φέτος δυναμικό παρόν στην εκστρατεία πραγματοποιώντας καθαρισμούς σε 241 φυσικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα  συμμετείχαν   274 φορείς από όλη την Ελλάδα. Από αυτούς, 102 ήταν Σχολεία, 3 Πανεπιστήμια, 44 Σύλλογοι (8 καταδυτικοί, ιστιοπλοϊκοί ή αλιευτικοί σύλλογοι), 55 Δήμοι, 20 Επιχειρήσεις (8 Ξενοδοχεία), 12 Πρωτοβουλίες Πολιτών / ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς. Η εκστρατεία εστίασε φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών.
Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο  είναι ότι δόθηκε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καταγραφή των απορριμμάτων.  Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις καταγραφές των χιλιάδων εθελοντών της εκστρατείας πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών.

Η μικρή συμμετοχή των δήμων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία  που παραθέτει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Και είναι προφανές ότι  οι πρακτικές που έχουν ήδη ακολουθηθεί  από τις εν ενεργεία δημοτικές (και  Νομαρχιακές ) αρχές σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων, καθαρισμός ακτών, δενδροφυτεύσεις, τσιμεντοποίηση, κυκλοφοριακό, αποκαταστάσεις παλαιών ΧΑΔΑ, ανακύκλωση, βιομηχανική ρύπανση για να αναφέρουμε μόνο μερικά ζητήματα) θα πρέπει να αποτελέσουν το βασικό κριτήριο επιλογής των νέων αυτοδιοικητικών στις επόμενες  δημοτικές εκλογές.

Στα καθ' ήμας ,  για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έχουν προγραμματισθεί δύο κοινές δράσεις: Η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξαμιλίων και η δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών ''στην Κόρινθο με ποδήλατο" που  διοργανώνει ποδηλατοπορεία από την Κόρινθο μέχρι τα Εξαμίλια.Διαβάστε  λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας ΕΔΩ
Και οι δύο εκδηλώσεις διοργανώνονται και στηρίζονται από πολίτες. Είναι παρήγορο για κάθε δήμο να υπάρχουν πολίτες που αναλαμβάνουν δράση απέναντι στη γενική αδιαφορία  των δημοτικών αρχών.Είναι παρήγορο διότι οι  απλοί πολίτες - κυρίως νέοι άνθρωποι- δεν υπηρετούν κανένα συμφέρον ή σκοπιμότητα πέραν του ''κοινού καλού '' και τη διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή μέσα σε ανθρώπινες και βιώσιμες πόλεις.
Αλλάζουν τα πράγματα, με βήματα σταθερά και μέσα από την ενεργή συμμετοχή των  απλών πολιτών.
Στους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και λοιπούς παράγοντες της δημόσιας ζωής  μένει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους πριν εκφωνήσουν  τους ετήσιους λόγους τους.
Εμείς της Κίνησης Πολιτών που συμμετέχουμε στην ''Πρωτοβουλία : στην Κόρινθο  με ποδήλατο'' - καιρού επιτρέποντος- θα είμαστε παρόντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: