Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

«Οι μετανάστες είναι δίπλα μας»…αλλά τους βλέπουμε μόνο όταν μας συμφέρει...


Τριτοκοσμικές σκηνές επικρατούσαν στο ΚΕΠ του Δήμου επί της οδού Αδειμάντου την περασμένη εβδομάδα. Δεκάδες μετανάστες, μέσα και έξω από την αίθουσα, συνωστίζονταν για ώρες περιμένοντας να εξυπηρετηθούν από την μοναδική υπάλληλο του Τμήματος Αλλοδαπών και μαζί υπάλληλοι του ΚΕΠ, σε αλλόφρονα κατάσταση, διαμαρτύρονταν για το χάος που επικρατούσε χωρίς κανείς να βρίσκεται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για χρόνια.


Ας εξηγήσουμε:

Η συστέγαση του Τμήματος Αλλοδαπών με το ΚΕΠ είναι παράνομη σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΔΟΛ ΚΕΠ/95-οικ/4028) η οποία επισημαίνει ότι ο χώρος διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για την διεκπεραίωση των διοικητικών υποθέσεων των πολιτών όπως έχουν ενταχθεί με σχετικές ΚΥΑ στα ΚΕΠ.
Η δημοτική αρχή, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Κίνησης Πολιτών (αλλά και των εργαζόμενων στο ΚΕΠ από τον Ιανουάριο του 2009), αρνείται να στελεχώσει την υπηρεσία με περισσότερους υπαλλήλους αλλά και να στεγάσει το Τμήμα αυτό σε άλλο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι η άνιση αντιμετώπιση συμπολιτών μας που ταλαιπωρούνται, χάνοντας μεροκάματα, για να διεκπεραιώσουν μιαν υπόθεσή τους αφού ο δήμος αρνείται να δώσει λύση, όπως από το νόμο υποχρεούται.

Και να προσθέσουμε και κάτι άλλο. Ο δήμος εισπράττει το 30% από το ποσό των παραβόλων των μεταναστών και είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει υπηρεσίες που δικαιούνται ως πολίτες.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 11/6/2010 επιχορηγείται (και ορθώς) ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Αλβανών μεταναστών για να διοργανώσει εκδηλώσεις.

Στο πίσω μέρος όμως του μυαλού της δημοτικής αρχής φαίνεται να υπάρχει το ψηφοθηρικό-εκλογικό όφελος. Έτσι εξηγείται και η σπουδή της να διασφαλίσει τον κατάλογο με τους μετανάστες που έχουν το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Όλα τα άλλα περί ένταξης, δικαιωμάτων των μεταναστών και των υποχρεώσεων του δήμου είναι ψιλά γράμματα.

Να θυμίσουμε όμως τι προτείναμε, μεταξύ άλλων, στο δημοτικό συμβούλιο και δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα μας τον Δεκέμβριο του 2007
   
Οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών

«Η Κίνηση Πολιτών, για να αποφευχθούν οι εικόνες ντροπής που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, στα πλαίσια των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, προτείνει την ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μετανάστες.

Συγκεκριμένα:

Προτείνει στο Δήμο τη συγκρότηση γραφείου ‘μιας στάσης’ (one-stop shop) με αρμοδιότητα την παραλαβή όλων των αιτήσεων των αλλοδαπών και την ενημέρωσή τους για τα συνοδευτικά δικαιολογητικά κάθε αίτησης, κατάλληλα στελεχωμένου για μια συνολική εξυπηρέτηση του μετανάστη.
Προτείνει τη δημιουργία Κέντρου Στήριξης Μεταναστών στόχος του οποίου θα είναι η υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην πόλη μας, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλίες αφενός για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους μετανάστες και το μεταναστευτικό φαινόμενο και αφετέρου για την πολιτισμική επικοινωνία και γνωριμία των δύο πληθυσμών. Μια αφορμή γι’ αυτό μπορεί να είναι και ο εορτασμός των 150 χρόνων της πόλης, από τον οποίο δεν πρέπει να λείψουν οι μετανάστες, ούτε και οι άλλες πολιτισμικές ομάδες.»

Έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά; Όχι ασφαλώς!
Ας τα θυμόμαστε όταν μιλάμε για δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: