Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εντυπώσεις, εικόνες και σκέψεις από το ''Πανηγύρι''

   
    Χτες  παρακολουθήσαμε την ''πρεμιέρα'' του θεατρικού έργου του Δ. Κεχαϊδη  ''Το Πανηγύρι'' από 
   τη Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου.«Το πανηγύρι», «ένα αριστουργηματικό ποιητικό δράμα», όπως 
   χαρακτηρίστηκε, αντιπροσωπευτικό της νεοελληνικής θεατρικής εργογραφίας, αναφέρεται στο θέμα
  της μοναξιάς.Το «Πανηγύρι» είναι ένα έργο με σπάνιες αρετές,  που παρουσιάζει και κρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με τρόπο ρεαλιστικό και ποιητικό. Είναι μια καθαρά ελληνική ιστορία.
Το έργο αυτό γράφτηκε σαν αφιέρωμα στους ανθρώπους του κάμπου που εγκαταλήφθηκαν να σβήσουνε στο περιθώριο και τη μοναξιά. Ξεχασμένοι και καταδικασμένοι στη φτώχια και την αμορφωσιά, θ’ αναζητήσουν διέξοδο στη φυγή που τους προσφέρει ο ύπνος, το κρασί και τ’ όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Οι νεώτεροι, τα πιο ζωντανά κύταρα, θα καταφύγουν στην πόλη. Ανυποψίαστα θύματα κι αυτοί μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην ερήμωση της υπαίθρου και στον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων. Αυτή η εσωτερική μετανάστευση του λαού μας βρήκε  υποδοχή στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Κάτοικοι απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, μετανάστευσαν στην πόλη με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια και τον πολιτισμό τους. Έτσι δημιουργήθηκαν οι σύγρονες πολυσυλλεκτικές  ελληνικές πόλεις.


Η Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου  είναι μια ομάδα  ανθρώπων που  παράγει πολιτισμό, χωρίς ''επιχορηγήσεις'', με τη συμμετοχή και εθελοντική προσφορά νέων ανθρώπων  που οραματίζονται διαφορετικά τα πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο τους.
Το αποτέλεσμα της  δουλειάς τους είναι άριστο.
Δημιούργησαν και   διαμόρφωσαν ένα χώρο πολιτισμού, στις παλιές αποθήκες του Δασικού Συνεταιρισμού  στο Χιλιομόδι προσφέροντας   ατέλειωτες ώρες  εργασίας.
Η κάθε λεπτομέρεια προσεγμένη. Η  τέλεια αναπαράσταση της ζωής του θεσσαλικού κάμπου την εποχή του μεσοπολέμου.Επαγγελματική δουλειά από μια ομάδα ερασιτεχνών.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την  ανιδιοτελή προσφορά τους στον πολιτισμό.
Συγκρίνοντας  τη χτεσινή  ποιοτική παράσταση με μια ''επιχορηγούμενη'' από τη Ν.Α Κορινθίας  παράσταση  στο μνημείο Νικηταρά πέρσι, που πληρώθηκε  με 9.000 ευρώ  (την τίμησαν με την παρουσία τους  οι τοπικοί άρχοντες) προβληματιζόμαστε.
Στο νέο Δήμο Κορινθίων η Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου  μπαίνει με περγαμηνές.
Θα τύχει άραγε της ανάλογης αντιμετώπισης από τη νέα δημοτική αρχή;
Θα στηρίξει η νέα δημοτική αρχή την  εγχώρια παραγωγή  πολιτισμού  αξιοποιώντας  τους  ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των εισαγόμενων και αμφίβολης ποιότητας εκδηλώσεων;
Θα έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε μέχρι τότε.
Προς το παρόν ας ευχηθούμε στη Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου : ''Κρατάτε γερά''
Στους επισκέπτες του ιστολογίου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δουν την παράσταση.



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: