ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Ιουλίου 2010
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ μετά από προσεκτική μελέτη του σχετικού φακέλου, θέλει να εκφράσει τους προβληματισμούς της για τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς που μας παρουσιάστηκαν από την Ομάδα των Καθηγητών της Πεσκάρα, οι οποίοι αναλυτικά κατατέθηκαν προς τον Δήμο και την ομάδα μελέτης του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.Ο φάκελος Progetto Corinto, περιλαμβάνει 10 ενότητες, υπογεγραμμένες από αντίστοιχα μέλη της ομάδας της Πεσκάρα, τα οποία μας έκαναν και την παρουσίαση. Σε αυτές επισημαίνουμε:
Την «επεξεργασία σχεδίων με φουτουριστικά οράματα χωρίς όρια και περιορισμούς από την καθημερινή διαχείριση» σύμφωνα με το «όραμα στρατηγικής της τοπικής αρχής» όπως αναφέρεται στην εισαγωγή και την έλλειψη σχεδιασμού που να καταλήγει σε ένα προγραμματισμό μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επεμβάσεων, σε ρεαλιστική βάση, όπως προκύπτει και από την σύμβαση (Τρίτη ετήσια περίοδος).
Στις κυρίες κατευθύνσεις επεμβάσεων που προτείνονται :
-Η γέφυρα του Ισθμού και ένα μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής είναι εκτός ορίων του δήμου Κορινθίων,
-Στο λιμάνι δεν λύνεται το μεγάλο και κύριο πρόβλημα, του εμπορικού τμήματος και της προτεινόμενης μετεγκατάστασής του,
- Στην ενδιαφέρουσα πρόταση της δημιουργίας αστικού κέντρου στον σταθμό του Προαστιακού, από τη μία περιλαμβάνεται ο χώρος του στρατοπέδου ο οποίος είναι ιδιοκτησίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και περιέχει χρήσεις όπως οικιστική ζώνη δημόσιας κατοικίας που δεν γίνονται κατανοητές για τα ελληνικά δεδομένα.
-Στην αναφορά σε «δρόμους και πεζοδρόμους, για περιβαλλοντικές υποδομές συνδεδεμένες με το βιολογικό σύστημα του νερού και του πρασίνου», το ποτάμι της Κορίνθου είναι πλέον εγκιβωτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του μέσα στην πόλη και δεν έχει καθόλου νερό.
-Στο θέμα μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε αστική green way, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αναβάθμισης
-Το ίδιο και στην πρόταση «αναβάθμιση των χώρων που έχουν θέα στην θάλασσα» με «κατασκευή ελκτικών αστικών χώρων πλήρους κινητικότητας σε συνδυασμό με νέες υποδομές διαμονής αστικών υπηρεσιών, χώρων συναντήσεων κέντρων διασκέδασης», η οποία πρέπει να σχεδιαστεί με βάσει την σημερινή ιδιοκτησιακή κατάσταση του παραλιακού μετώπου από την Ποσειδωνία μέχρι το Κανταρέ τουλάχιστον.
-Στην πρόταση για πλατείες τσέπης και νέες τοπικές πλατείες που θα «προκύψουν από κινητοποίηση και την ικανότητα αυτό-οργάνωσης των οικογενειών που μόνιμα κατοικούν με την ενθάρρυνση του δήμου», χρειαζόμαστε ένα παράδειγμα μιας πιθανής τέτοιας εφαρμογής.
- Η επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση ενός πεζόδρομου που θα ενώνει κατά μήκος της ακτής τους πρόποδες της υπάρχουσας πόλης με το αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου δεν αναλύεται περαιτέρω.
-Στην Πολιτιστική Αρχιτεκτονική Τοπίου προτείνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, απαιτητική και με δαπανηρές κατασκευές, με πολλούς εμπλεκόμενους και μεγάλο χρονικό ορίζοντα.
Τελικά οι οραματικοί αυτοί σχεδιασμοί, πέραν του θεωρητικού και πανεπιστημιακού επιπέδου τους, δύσκολα, αν και θα ήταν ευχής έργο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην λύση, κάποιων έστω, από τα σημερινά ζωτικά προβλήματα της πόλης.
Δεν θα ήταν σωστό ούτε για τον κ.Zazzara και το Πανεπιστήμιο, ούτε και για εμάς να παρουσιαστεί ένα έργο πρακτικά ανεφάρμοστο που ο τελικός προορισμός του θα ήταν το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Επιπλέον ρωτάμε αν έχει δοθεί το τεύχος της μελέτης προς τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, ώστε να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους.
Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων
Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Παρεμβάσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου