Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Διαχείριση απορριμμάτων:η Κίνηση Πολιτών έχει άποψη...όπως κι αν φυσάει!

Μετά την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Γιώτη για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής.

Ο κ. Γιώτης

• δεν αναφέρθηκε καθόλου στην «ανακύκλωση»

• δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοεί ο ίδιος με τον όρο «ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων» (όρο που διαρκώς επαναλαμβάνει και ο δήμαρχος χωρίς να εξηγεί)

• δεν τοποθετήθηκε εναντίον της δεματοποίησης και της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων

Αντιθέτως ο κ. Γιώτης προκάλεσε σύγχυση και πολλά ερωτηματικά δηλώνοντας:

• ότι έχει υπόψη του περιοχές για την εγκατάσταση της «ολοκληρωμένης διαχείρισης». (Ποιες αλήθεια;)


• ότι η λύση της Μεγαλόπολης είναι καλή για τα σκουπίδια του δήμου μας. (Θα στέλνουμε δηλαδή τα σκουπίδια μας στην Μεγαλόπολη;)

• ότι η Ελλάδα χρειάζεται 6 τέτοια «εργοστάσια;». (Ποια μελέτη το λέει αυτό, αν όχι αυτοί που προωθούν την καύση;)

• ότι η αντίθεσή του στην χωροθέτηση εργοστασίου καύσης στου Γκα προκλήθηκε από την «δυσοσμία» που θα φέρνει το ρεύμα του Σολομού. Εννοώντας πως η μόνη ρύπανση του εργοστασίου καύσης είναι η δυσοσμία!! (αυτό χωρίς σχόλια!!).

Θυμίζουμε πως ο κ. Γιώτης έχει κατά καιρούς δηλώσει πως:

• ήταν σύμφωνος με τον δήμαρχο στην χωροθέτηση στη θέση Λίτσα της Αρχαίας Κορίνθου (πριν καν γίνουν σχετικές μελέτες).

• ήταν αρχικά σύμφωνος με τη θέση Γκα και υπαναχώρησε μόνο μετά την αρνητική απόφαση της λαϊκής συνέλευσης στα Αθίκια (στην οποία δεν παρευρέθηκε!)

• συμπαραστέκεται σε κάθε πρωτοβουλία του δημάρχου (συχνά αυθαίρετη και αναποτελεσματική στα περασμένα 3.5 χρόνια).

Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι ο κ. Γιώτης αγνοεί το θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, την εξαγγελία της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Απορριμμάτων από την Περιφέρεια και πολλά άλλα που αφορούν στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο ‘δυναμικός’ λόγος του κ. Γιώτη δεν αρκεί για να λύσει τον γόρδιο δεσμό των σκουπιδιών. Εμείς θυμίζουμε πως το ζήτημα των απορριμμάτων έχει ξεδοντιάσει τον νυν δήμαρχο που με μεθόδους τσαμπουκά προωθεί «λύσεις» εδώ και 3.5 χρόνια για να βρισκόμαστε κάθε χρόνο σε χειρότερη θέση.

Η Κίνηση Πολιτών συνοπτικά υπενθυμίζει τις πάγιες θέσεις της:

• Ανακύκλωση στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας. Είναι η μόνη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του παραγόμενου όγκου σκουπιδιών με τη συμμετοχή του πολίτη και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

• Ενίσχυση της ενημέρωσης και στήριξη της ανακύκλωσης στην πηγή.

• Άμεση αποκατάσταση-απορρύπανση των χωματερών.

• Ανακύκλωση συσκευασιών, κομποστοποίηση των οργανικών υπολοίπων.

• Χωροθέτηση χώρου για την υγειονομική ταφή των υπολοίπων στη βάση σχετικών μελετών του συνδέσμου.

Η Κίνηση Πολιτών ζητά να εφαρμοστεί η νομοθεσία, να ενημερωθούν οι πολίτες, ώστε να έχουν άποψη και να αντιμετωπιστεί στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Σύνδεσμο των Δήμων με τη σοβαρότητα που απαιτείται, εν όψει της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση Απορριμμάτων.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η Κίνηση Πολιτών βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση από τις θέσεις που συχνά διατυπώνουν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Γιώτης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Κίνηση είναι υπέρ της ανακύκλωσης, υπέρ της ενεργοποίησης των πολιτών προς όφελος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και της τοπικής οικονομίας, ενώ ο δήμαρχος κ. Πνευματικός και ο κ. Γιώτης συντηρούν την σύγχυση, την αδιαφάνεια και την μυστικότητα.

Δεν είναι δυνατόν να νομίζουν πως τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορούν να λυθούν ερήμην των πολιτών!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχαλολιάκος έδωσε το χρίσμα της ΝΔ σε αυτόν που έλειπε από τη συνέλευση των Αθικίων. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

ΌΛΟΙ ΕΚΕΊΝΟΙ ΠΟΥ ΛΙΒΑΝΊΖΟΥΝ ΤΟ ΓΙΏΤΗ ΣΤΗ ΣΦΕΝΤΌΝΑ, ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΉΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΤΟΥ ΌΠΩΣ ΣΥΝΉΘΩΣ; ΑΛΛΆ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΉΣΟΥΝ; ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΊΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΈΧΕΙ ΟΎΤΕ Ο ΓΙΏΤΗΣ ΟΎΤΕ ΤΑ ΛΙΒΑΝΙΣΤΉΡΙΑ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Γιώτης δε ζητάει από τον Κουρούμπαλη που είναι έμπειρο στέλεχος να απαντήσει;

Νομίζω ότι ο Γιώτης και ο Πνευματικός τα έχουν βρει και δε θέλουν αντιπαράθεση για τα σκουπίδια. Να δείτε που θα αποφύγουν να αντιπαρατεθούν και σε άλλα ζητήματα.

Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι σοβαρό για να τύχει βιαστικής απάντησης.
Οι επίσημες θέσεις του συνδυασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα αναρτηθούν εντός της εβδομάδος στην ιστοσελίδα http://www.giotis-korinthos.gr/, ώστε να μην υπάρχουν τυχαίες? παρεξηγήσεις.
Ο Κώστας Γιώτης δεν τα έχει βρει με κανένα, αλλά επιθυμεί όπως άλλωστε και οι απλοί πολίτες, να υλοποιηθεί άμεσα ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός και να πάψουμε να συζητάμε για ένα θέμα που έπρεπε να είχε επιλυθεί από δεκαετίες.
Οπωσδήποτε θα ζητήσουμε τη γνώμη και του κυρίου Κουρούμπαλη και κάθε δημότη που επιθυμεί και έχει να προσφέρει θετικά στη σύνθεση της τελικής λύσης.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου σας θυμίζω ότι ο Καθηγητής τού Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αλ. Οικονομόπουλος, έχει ήδη από το 2004 διατυπώσει την πρότασήν του: Για όλην την Ηπειρωτικήν Ελλάδα αρκεί καί πρέπει να κατασκευασθούν το πολύ επτά (7) ΟΕΔΑ, που αποτελούν καί την βέλτιστη, οικονομικά καί περιβαλλοντικά, λύση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων τής χώρας μας.
Αυτό απαντά στο ερώτημα ποιος το λέει αυτό που ανέφερε ο Γιώτης (αλήθεύει ότι είπε 6 αντί 7). Αν ο καθηγητής, σύμφωνα με την ανάρτηση, εξυπηρετεί οργανωμένα συμφέροντα, εμείς δεν το γνωρίζουμε καθόσον δεν κινούμαστε σε τέτοιου είδους πλαίσια, αλλά θεωρούμε την πρόταση του απλά επιστημονική, όπως οφείλουν άλλωστε να καταθέτουν σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα όλοι οι επιστημονες που είναι γνώστες του αντικειμένου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ