Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η Μελέτη της ομάδας DART ''Progetto Corinto'' Μέρος Ε' (με Βίντεο)

Η παρέμβαση μας βασίζεται σε ερωτήματα, απορίες και κρίσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα δικά μας δεδομένα (τοπικά και εθνικά), τις δικές μας προτάσεις και θέσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και στα προτεινόμενα από την ομάδα των κ. καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.

Οι σχολιασμοί μας αφορούν καθαρά σκέψεις και προβληματισμούς που προέκυψαν από την μελέτη, μία προς μία, της κάθε ενότητας.
Τελευταίο, πλην όμως σημαντικό, είναι το 1ο σημείο.

1. Γενική Κατανομή της Έρευνας (Lucio Zazzara)

Διαβάζοντας το κείμενο του κ.Zazzara, (η απόδοση του οποίου (και όχι μόνον αυτού) στα ελληνικά, είναι ιδιαίτερα προβληματική)  μας δημιουργούνται ιδιαίτεροι προβληματισμοί.

Στην εισαγωγή της μελέτης ο κ.Zazzara, μας προδιαθέτει για «μια νεωτεριστική προσέγγιση των θεμάτων του σχεδίου και για έναν «φουτουριστικό σχεδιασμό χωρίς όρια και περιορισμούς από την καθημερινή διαχείριση».


Ποιο είναι το «όραμα στρατηγικής» της τοπικής αρχής που εκτέθηκε στην ομάδα και της ζητήθηκε ένας τέτοιος σχεδιασμός;


Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι όραμα τέτοιο δεν υπήρχε και γι΄αυτό ζητήθηκε από τους Ιταλούς Καθηγητές, ελεύθερα να (το) δημιουργήσουν.

Δεν αναφέρεται - και πιστεύουμε δεν ζητήθηκε - ο σχεδιασμός αυτός πέραν των θεωρητικών-φουτουριστικών προσεγγίσεων να καταλήγει σε ένα προγραμματισμό μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επεμβάσεων, σε ρεαλιστική βάση, όπως προκύπτει δε και από την σύμβαση
(Τρίτη ετήσια περίοδος).

Πράγματα δηλαδή που να μπορούν να γίνουν, λαμβάνοντας υπ’ όψην και την «καθημερινή διαχείριση» και την πραγματικότητα.

Γιατί, πέραν από τις αστοχίες τμημάτων των προτάσεων όπως αναφέραμε παραπάνω, αν απλά προβάλει κανείς τους σχεδιασμούς πάνω στον καμβά της πόλης και της περιοχής, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι, πολλές ιδιοκτησίες (σπίτια, οικόπεδα, οικοδομικά τετράγωνα, κτήματα με καλλιέργειες, ακόμα και δημόσιοι χώροι) θα πρέπει να εξαφανιστούν προκειμένου να γίνουν εφαρμόσιμοι οι σχεδιασμοί αυτοί.

Θα πρέπει να ανατραπεί και το Χωροταξικό και το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο.

Και αυτό δεν είναι σφάλμα της ομάδας του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα και του κ.Zazzara.
Στην ομάδα του κ.Zazzara, δόθηκε το ελεύθερο να σχεδιάσει «φουτουριστικά», ότι αυτή ήθελε και νόμιζε σωστό. Και αυτό έκανε και κάνει. Όμως η λογική του, ας μας πούνε αυτοί τι πρέπει κατά την γνώμη τους και διαλέγουμε εμείς, στην συνέχεια, τι από όλα αυτά θα φτιάξουμε, κάθε άλλο παρά υπεύθυνη και ρεαλιστική είναι.

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε καθόλου το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια, υψηλού επιπέδου, για την μελέτη ανάπτυξης της πόλης της Κορίνθου και της περιοχής γενικότερα, οι σχεδιασμοί του κ.Zazzara, θα πρέπει να κατέβουν από το θεωρητικό-πανεπιστημιακό επίπεδο στην σκληρή πραγματικότητα, για να είναι χρήσιμοι.

Αυτή τη στιγμή στερούμαστε ένα σχέδιο που θα ανέδειχνε τα πλεονεκτήματα της πόλης και θα έθετε τις βάσεις τρόπων παρέμβασης με τις οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Π.χ. Η αναγκαία αναβάθμιση του συνόλου του παραλιακού μετώπου δεν μπορεί να μετατοπιστεί σε βάθος χρόνου. Το ίδιο και η σύνδεση της νέας με την Αρχ. Κόρινθο. Προτείνουμε λοιπόν να επιλεγούν ιεραρχικά 2-3 σημεία για τα οποία να ζητηθούν συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν μπούσουλας προγραμματισμού μελλοντικών έργων.

Δεν θα ήταν σωστό, ούτε για τον κ.Zazzara και το Πανεπιστήμιο, ούτε και για εμάς να παρουσιαστεί ένα έργο, πρακτικά ανεφάρμοστο, που ο τελικός προορισμός του θα ήταν το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δείτε το βίντεο με τις συνολικές παρατηρήσεις του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Χ. Κασίμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: