Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μια «συμφέρουσα παράφραση» του Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας από τη Δημοτική Αρχή




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



24/9/2010

Μια «συμφέρουσα παράφραση» του Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας από τη Δημοτική Αρχή

Σε χθεσινό Δελτίο Τύπου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρει:

«Μαραθώνιο συσκέψεων σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιεί σήμερα ο Γενικός Γραμματέας κ. Φώτης Χατζημιχάλης με σκοπό την προώθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης από το οποίο θα διατεθούν 24εκ € για έργα στην Περιφέρεια... Συγκεκριμένα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας θα επισκεφθεί στις 10.30 π.μ. την Κόρινθο, στις 12.30 μ.μ. το Άργος και στις 6.30 μ.μ. το Ναύπλιο, όπου θα έχει επαφές με τους δημάρχους των πόλεων αυτών καθώς και αρμόδιους τοπικούς παράγοντες προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχουν έτοιμες μελέτες για έργα και δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης, ώστε να αρχίσει άμεσα η υλοποίησή τους.
Συσκέψεις για το ίδιο θέμα πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα και στην Καλαμάτα, τη Σπάρτη και την Τρίπολη».
O Δήμαρχος Κορινθίων δίνει μια «συμφέρουσα παράφραση» του δελτίου τύπου της Περιφέρειας ως εξής:

«Πολύ σημαντική επίσκεψη πραγματοποίησε την Τετάρτη, 22-09-2010, στο Δημοτικό Κατάστημα Κορίνθου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Χατζημιχάλης με την συνοδεία υπηρεσιακών στελεχών και τεχνικών συμβούλων της περιφέρειας. Ο λόγος της άφιξής του αφορά την χρηματοδότηση έργων για την ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση της πόλης της Κορίνθου, ύψους 4.000.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή έχει την ικανότητα να βρίσκει τους απαραίτητους πόρους, είτε από κονδύλια της Ε.Ε. είτε από την σωστή διαχείριση των οικονομικών της, εξοικονομώντας τα απαραίτητα ποσά για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων της έργων».

«Διαβάζοντας σωστά» τις δύο ανακοινώσεις να θυμίσουμε ότι:

1) η απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ είναι ελάχιστη. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υποβάλει ώριμες μελέτες για χρηματοδότηση και η Περιφέρεια επείγεται για την επίσπευση του προγράμματος Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης, όπως ρητά αναφέρει στην ίδια την ανακοίνωσή της

2) σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις μας για τα οικονομικά του δήμου στις 13/9/2010 σημειώναμε «...Ο κ. Πνευματικός παραλείπει να μας ενημερώσει για κάτι ακόμα. Τι ενέργειες και προετοιμασία έχει κάνει για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ε. Ένωση και το ΕΣΠΑ στη διάρκεια της θητείας του; Η απάντηση είναι καμία! Καμία μελέτη δεν έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση και ας βγαίνει στα κανάλια ισχυριζόμενος άλλα».

Γι’ αυτό λοιπόν ερωτάται η δημοτική αρχή:

1. Πως είναι δυνατόν να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για έργα που αφορούν αστικές αναπλάσεις όταν το ίδιο το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί;



2. Από που προκύπτει ότι χρηματοδότηση εξασφαλίζεται πριν ακόμα υποβληθούν οι μελέτες;



3. Έστω και αν είναι έτσι, μπορεί να μας ανακοινώσει η δημοτική αρχή ποιές μελέτες, για ποιά έργα και με ποιές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υποβάλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση;

Η Κίνηση Πολιτών για χρόνια τώρα επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης ενός γραφείου Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ώστε να έχουμε την δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής μελετών και προγραμμάτων για χρηματοδότηση.

Γιατί η αλήθεια είναι η εξής: Καμία μελέτη δεν έχει μέχρι σήμερα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και ας ισχυρίζεται το αντίθετο ο δήμαρχος.

Το Γραφείο Τύπου της Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: