Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τα Οικονομικά του Δήμου: Μια απάντηση στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής



του Χαράλαμπου Κασίμη


Το άρθρο για τα οικονομικά του δήμου που πρόσφατα δημοσιεύτηκε ΕΔΩ μάλλον θορύβησε την δημοτική αρχή και αμφισβήτησε ‘μύθους’. Κατά την συνήθη πρακτική της, αντί να απαντήσει επί της ουσίας για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του δήμου σε μακροσκελή της ανακοίνωση αναλώνεται στην παράθεση των εκτελεσθέντων ή εκτελούμενων έργων χωρίς να μας λέει ποιους πόρους εξασφάλισε η ίδια γι’ αυτά, ποια έχουν πράγματι ολοκληρωθεί και ποια από αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Όμως για την ταμπακιέρα της πραγματικής οικονομικής θέσης του δήμου δεν μας είπε τίποτα. Θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής.

1. Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή σύρθηκε να αναγνωρίσει ότι το υπόλοιπο που παρέλαβε το 2007 δεν ήταν 700.000 αλλά 3.807.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Αυτά περί παραδρομής δεν πείθουν αφού επανειλημμένα ο δήμαρχος και άλλα στελέχη του δήμου  επέμεναν στο ποσό των 700.000. Επιπλέον δεν μας λέει η δημοτική αρχή πως αλλιώς δημιουργήθηκε το πλεόνασμα όταν αυτό από χρονιά σε χρονιά διπλασιάστηκε από την μη εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του δήμου. Το επιχείρημά της περί εκπτώσεων δεν μπορεί προφανώς να ισχύει για τον διπλασιασμό του υπολοίπου των πρώτων δυο χρόνων.

2. Η αναφορά μου στα μη χρηματοδοτηθέντα έργα από τον ‘Θησέα’ και στην μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) από το κράτος κατά 4.000.000 περίπου συνολικά το 2010 οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν αναγκαστικά από το υπόλοιπο των 12.000.000. Αυτό εξάλλου προβλέπει και η απόφαση του Δ.Σ. για την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων του ‘Θησέα’ από ίδιους πόρους του Δήμου. Να επισημάνω με την ευκαιρία ότι αντίστοιχο πρόβλημα προκύπτει απ’ ότι πληροφορούμαι, και με έργα ‘Θησέα’ της ΔΕΥΑΚ.

3. Σε ό,τι αφορά στον δανεισμό, η δημοτική αρχή θα πρέπει να πάψει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Δεν κατηγορείται γιατί δεν πήρε δάνειο αλλά γιατί πήρε ενώ δεν το χρειαζόταν. Η παράταξή μας επέμενε τότε ότι ο δανεισμός δεν ήταν απαραίτητος γι’ αυτό εξάλλου τον καταψήφισε. Ο δανεισμός όμως είναι υπαρκτός και μαζί με τα παλαιά χρέη των 795.985,43 ευρώ, ανέρχεται σήμερα στο υπόλοιπο των 1.906.863,21. Και αυτό γιατί το δάνειο για τις πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις του κέντρου ανήλθε στο 1.110.877,78. Μπορεί να ισχυρίζεται η δημοτική αρχή ότι δεν εκταμιεύτηκε αλλά γνωρίζουμε επίσης από επίσημο έγγραφο του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι πληρώνουμε τοκοχρεωλύσιο 150.218,43 ευρώ τον χρόνο με έναρξη το 2010. Αν δεν χρειάζεται η δημοτική αρχή πλέον αυτό το δάνειο, πρέπει να το επιστρέψει και να απαλλάξει τον δήμο από τα τοκοχρεωλύσια.

4. Σε ό,τι αφορά στην περίφημη εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ για αστικές αναπλάσεις συνολικού ύψους 4.000.000, όπως ισχυρίζεται, θα έλεγα ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να πάψει να νομίζει ότι απευθύνεται σε αφελείς. Ας μας πει πότε, στη βάση ποιας μελέτης και για ποια συγκεκριμένα έργα έχει εξασφαλιστεί αυτό το ποσό. Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι καμία ώριμη μελέτη δεν έχει υποβληθεί από τον Δήμο Κορινθίων και καμία χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί. Δεν μπορεί να μετατρέπονται οι ανεδαφικές προσδοκίες της σε γεγονότα.

5. Τέλος, σχετικά με την αναφορά στην μη επιβολή αυξήσεων στα τέλη και στην μείωση των τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να επισημάνουμε δυο πράγματα: αφενός ότι πλείστοι δήμοι έπραξαν το ίδιο και αφετέρου ότι πάγια πολιτική αυτής της δημοτικής αρχής τα περασμένα χρόνια ήταν η μη επιστροφή στους δημότες του συνόλου των εισπραχθέντων ανταποδοτικών τελών (αντίθετα με ό,τι υποχρεούται από τον νόμο να πράξει), γεγονός που συνέβαλε και στην αύξηση του περίφημου χρηματικού υπολοίπου.

Ας επαναλάβω ορισμένες επισημάνσεις για το χρηματικό υπόλοιπο που έκανα προ ημερών μήπως και υπάρξει κάποια απάντηση.

• Το χρηματικό υπόλοιπο των 12. εκατ. θα μειωθεί κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου από τις περικοπές της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του κράτους και την κατάργηση των τελευταίων έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. (Αυτά τα έργα που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει από ιδίους πόρους πλέον ο δήμος).

• Ο δήμος οφείλει 1.906.863 ευρώ σε τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πληρώνοντας τοκοχρεολύσια,

• Πάνω από 1.000.000 ευρώ για το 2010 είναι οι αυτεπιστασίες του δήμου που πρέπει να πληρωθούν από το υπόλοιπο,

• Ο δήμος έχει ανεξόφλητα αρκετά άλλα έργα, που εκτελούνται αυτή την στιγμή.

Με άλλα λόγια, το περίφημο πλεόνασμα υπήρξε ‘πλεόνασμα απραξίας’ τα περασμένα τρία χρόνια που τώρα κινδυνεύει να συρρικνωθεί για τους λόγους που προανέφερα.

Τι θα παραδώσει λοιπόν στην νέα δημοτική αρχή ο κ. Πνευματικός; Γιατί δεν μας απαντά με στοιχεία ποια θα είναι η πραγματική οικονομική θέση του δήμου στο τέλος της θητείας του;

Δεν υπάρχουν σχόλια: