Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τα 5 + 1 Πι για την Κόρινθο



Με δεδομένο ότι οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που θα άλλαζαν την εικόνα της πόλης και θα βελτίωναν το επίπεδο ζωής των κατοίκων της, επί σειρά ετών, πρακτικά, δεν υπήρχαν, οι ανάγκες της πόλης της Κορίνθου ήταν και παραμένουν μεγάλες. Η δημοτική μηχανή, κινούμενη με ρυθμούς χελώνας και με καθυστέρηση οκταετίας, κατάφερε να δώσει πρόσφατα δύο έργα. Αυτό του Φλοίσβου και αυτό των πεζοδρομήσεων. Έργα που η κριτική τόσο για την αισθητική τους όσο και για την ποιότητα και την επάρκεια τους κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να είναι.


Η Κόρινθος από τον Ιανουάριο του 2011 θα είναι η πρωτεύουσα ενός Δήμου διευρυμένου με μητροπολιτικό πλέον ρόλο και παρεμβάσεις που θα ενισχύουν και θα αναδεικνύουν όψη της, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες. Παρεμβάσεις λογικού κόστους, μεγάλης όμως αισθητικής αξίας, που …συμπωματικά αρχίζουν όλες από το γράμμα πι!

- Πράσινο : Πρέπει να εφαρμοστεί ένα ευρύ πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε όλη την πόλη. Η πόλη πρέπει να πρασινίσει για αμβλυνθεί πρώτα από όλα η εντύπωση της τσιμεντούπολης. Μία καμπάνια πχ για την υιοθέτηση του (των) δένδρου έξω από το σπίτι μας αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές όλων μας. Πρέπει να ενισχυθεί η αγάπη των κατοίκων της για τα φυτά και τα λουλούδια μέσω ενός προγράμματος πχ που θα βραβεύει το πιο πράσινο μπαλκόνι και τον ομορφότερο κήπο. Η ευγενής αυτή άμυλα θα έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν με λουλούδια τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα άδεια. Τέλος η διοργάνωση απο πλευράς του Δήμου μιας ανθοκομικής έκθεσης, (την Πρωτομαγιά για παράδειγμα) στα πρότυπα άλλων Δήμων, θα ενίσχυε την όλη προσπάθεια.

- Πεζόδρομοι : Η αύξηση στοχευμένων πεζοδρομήσεων τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες της πόλης είναι αναγκαία. Για παράδειγμα μπορούν να πεζοδρομηθούν οι δρόμοι των εισόδων των σχολικών κτιρίων συμβάλλοντας στην ασφαλέστερη είσοδο και έξοδο των μαθητών από το κτίριο. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η μορφολογική φιλοσοφία των πεζοδρομήσεων. Η νέα οπτική προβλέπει πεζοδρόμους με περισσότερο χώμα και πράσινο παρά τσιμέντο και πλάκες.

- Πεζοδρόμια : Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, όπου αυτό είναι εφικτό, θα δώσει περισσότερο κοινόχρηστο χώρο. Η δενδροφύτευση, θα τα πρασινίσει. Η διακόσμηση τους με λουλούδια θα τα ομορφύνει. Και τέλος η διαμόρφωση τους με εσοχές - χώρους για την στάθμευση των δικύκλων, θα δώσει ασφαλείς χώρους σε περιπατητές και πελάτες καταστημάτων.

- Πάρκιγκ : Πέραν της οργάνωσης των ήδη υπαρχόντων δημοτικών χώρων στάθμευσης και της προσπάθειας για ανεύρεση νέων χώρων, ένα πρόγραμμα πριμοδότησης ιδιωτικών χώρων στάθμευσης θα μπορούσε να απαλύνει το οξύ αυτό πρόβλημα. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι εσωτερικοί ακάλυπτοι χώροι πολλών οικοδομικών τετραγώνων που σήμερα παραμένουν κενοί και αχρησιμοποίητοι. Ο συνδυασμός, σε αυτούς τους χώρους, χώρων στάθμευσης με διαμορφωμένους χώρους περιπάτου και παιδικής αναψυχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη.

- Ποδηλατόδρομοι : Ο σχεδιασμός ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων κατά μήκος της παραλίας, που θα συνδέεται και με τα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, είναι απαραίτητος και ικανός να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Οι ποδηλατόδρομοι πέραν της θετικής συμβολής τους σε πολλούς τομείς (βλ. προσωπική διασκέδαση και άσκηση, κυκλοφοριακό κλπ) αποτελούν στοιχείο αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας στην πόλη.

Και τέλος η

- Παραλία : Η ανάπτυξη ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων κατά μήκος της παραλίας, σε συνδυασμό με μικρής κλίμακας επεμβάσεις και διαμορφώσεις με αλέες περιπάτου πχ ή μικρών χώρων για αθλήματα, είναι εφικτές σε πολλά σημεία του παραλιακού μετώπου. Και αυτό χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη συνολικής μελέτης αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου.



Τα πι όμως και οι παρεμβάσεις για την Κόρινθο, μπορεί να είναι πολύ περισσότερα. Αυτά  που αναλύθηκαν πάρα πάνω έχουν ένα προτέρημα. Αποτελούν κοινό τόπο για όλους και δεν χρειάζονται πολιτική συναίνεση. Την έχουν!



Βασίλης Αυλωνίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: