Μέσα στη δίνη της προεκλογικής περιόδου πραγματοποιήθηκε και το φετινό 9ο τριήμερο Παρεμβατικού Κινηματογράφου. Επρόκειτο για την ετήσια ‘κατάθεση’ της Κορινθιακής Εστίας «Λέων Σγουρός» με τις πρωτοεμφανιζόμενες ταινίες και την εξαιρετικού ενδιαφέροντος συζήτηση περί ‘μηδενισμού’. Ένας θεσμός που πρέπει να συνεχιστεί ενισχυμένος και αναβαθμισμένος στους καιρούς μας που τους χαρακτηρίζει ένα έλλειμμα πολιτιστικής δημιουργίας.
Μια από αυτές τις βραδιές η αίθουσα του θεάτρου είχε έντονη μυρωδιά μούχλας.
Επιστρέφοντας, μετά τις εκλογές, στην καθημερινότητα ασχοληθήκαμε λίγο με το πρόβλημα. Ανακαλύψαμε ότι τα υπόγεια του θεάτρου και χώρου στέγασης του Πανεπιστημίου είναι γεμάτα νερά που έρχονται από την θάλασσα. Η υγρασία έχει ποτίσει όλους τους τοίχους και την αποθηκευμένη περιουσία του Πνευματικού Κέντρου για το καρναβάλι, τη χορωδία, το θέατρο. Σε μια τέτοια άθλια υγρή αίθουσα το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβάρας πραγματοποιούν τις πρόβες του νέου έργου τους.
Μάθαμε ότι το πρόβλημα χρονίζει. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για να διαπιστωθούν τα αίτια και το μέγεθος του προβλήματος και να επιλεχθούν οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης του. Αυτό είναι ένα έργο που αξίζει εξίσου, εάν όχι περισσότερο, από τα υπόλοιπα έργα, για να θωρακίσουμε ένα κτίριο που έχει τεράστια αξία για την πόλη μας και να προστατεύσουμε και την περιουσία του Πνευματικού Κέντρου, μέρος της οποίας στοιβάζεται στα υγρά υπόγειά του.
Σήμερα απευθύναμε στο δήμο Κορινθίων την παρακάτω επιστολή.
'Ελαβε αριθμό πρωτοκόλλου 31212/30-11-2010.
1. Προς τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Α. Πνευματικό
2. Προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κορινθίων κ. Χ. Ντιγκιρλάκη
Κόρινθος, 30 Νοεμβρίου 2010
Κύριε Δήμαρχε,
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχουν γίνει ενέργειες και ποιες για να διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υγρασίας και των νερών που παρουσιάζονται στο υπόγειο του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου και χώρου του Πανεπιστημίου επί της οδού Δαμασκηνού. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κινδυνεύει η περιουσία του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων, να δυσχεραίνεται η λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου, να απαξιώνεται η αίθουσα του θεάτρου και να κινδυνεύει πιθανά και το ίδιο το κτίριο.
Με τιμή,
Χαράλαμπος Κασίμης
Δημοτικός Σύμβουλος Κίνησης Πολιτών
Σημείωση : Η Κίνηση Πολιτών θα αναρτά εφ'εξής όλα τα έγγραφα ή αιτήσεις που θα καταθέτει προς το Δήμο, καθώς και τις απαντήσεις τους (όποτε και εάν υπάρχουν).
4 σχόλια:
Όποιος χτίζει στη θάλασσα θα έχει υγρασία. Αυτό το ξέρει η ανθρωπότητα από καταβολής της. Για αυτό και μέχρι μέχρι πριν 60 χρόνια κανείς νουνεχής δεν έχτιζε κοντά στην θάλασσα και όχι βεβαίως μέσα στην θάλασσα όπως στην περίπτωσή μας. Τώρα, το συγκεκριμένο έργο ήταν από την αρχή λάθος, όσον αφορά στην αναγκαιότητά του (γιατί θα μπορούσε να αγοραστεί με λιγότερα χρήματα από τον δήμο το παλιό σινεμά ΗΛΕΚΤΡΑ και να γίνει πολιτιστικό κέντρο πριν γίνει αρωματοπωλείο) αλλά και όσον αφορά την χωροθέτησή του μέσα στα μπάζα. Αφού τελοσπάντων για 7 περίπου χρόνια επέζησε ως ένας βούρκος, τελικώς ο βούρκος αυτός σκεπάστηκε με το κτίριο και ξεχάστηκε, και εμείς αποκτήσαμε Πανεπιστήμιο και χώρο πολιτισμού - τρομάρα μας. Από ό,τι ομως φαίνεται ο βούρκος δουλεύει ακόμη από κάτω. Πρέπει να πω πως θα ασθανόμουν χαιρεκακία παρατηρώντας τις ζωντανές δυνάμεις της φύσης να διασκεδάζουν με τις ανθρώπινες κατασκευές, αν δεν θα χρειαζόταν να πέσουν και άλλα χρήματα για να σωθεί ο πολιτιστικός μας χώρος και το πανεπιστήμιό μας.
Σειρά να παίρνει παρακαλώ και η ανάπλαση του μπαζότοπου στον Αγιο Νικόλαο. Δεν βαριέσαι... Όλα είναι ατμός....
Βαγγέλη δεν πρόκειται για μπάζα αλλά για παραλιακή ζώνη. Όσο για την διαπερατότητα του νερού σε τοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα , υπάρχει και το στεγανό μπετόν όπως π.χ., στο υπόγειο parking του Καζίνο Λουτρακίου, στις υποθαλάσσιες βάσεις της γέφυρας Ρίου - Αντιρίου κλπ.
Το πραγματικό πρόβλημα, κατά την γνώμη μου, είναι η έλλειψη ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών της μελέτης των κατασκευών.
Καθημερινό παράδειγμα είναι η κάλυψη των τομών του οδοστρώματος με άσφαλτο που σύντομα υποχωρεί αφού δεν έγινε η απαιτούμενη συμπίεση των υλικών γεμίσματος ,αν και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εργολάβου.
Όσο όμως η πλειοψηφία των πολιτών σκέφτεται σαν ραγιάς της Τουρκοκρατίας , θα έχει ότι της αξίζει.
Βασίλη
εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι η απουσία ελέγχου του έργου που προφανώς χρειάζεται εισαγγελέα. Το άλλο όμως είναι σημαντικότερο. Γιατί άραγε σε αυτό τον τόπο προτιμάμε τα πιο ακριβά και δύσκολα έργα και όχι τα φτηνά και τα προφανή?
Για όσους ΔΕΝ ψήφισαν Κίνηση Πολιτών του Δήμου Κορινθίων ...
Γράφει σε σχόλιό του ο κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών :
Όσο όμως η πλειοψηφία των πολιτών σκέφτεται σαν ραγιάς της Τουρκοκρατίας , θα έχει ότι της αξίζει.
.
Είναι πολύ πιθανό ο σχολιαστής να έχει εμπνευστεί από σχετικά άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρονται στους λεγόμενους νεοέλληνες ραγιάδες. Στον κ. Μιχαλόπουλο αποδίδεται και ο χαρακτηρισμός "Κουτο-Κορίνθιοι". Το έχω ακούσει πολλές φορές ...
Είναι στιγμές που πιστεύω ότι εξαντλείται ο πολιτικός σχολιασμός. Δεν έχει αντικείμενο. Φοβούμαι ότι σκέψεις και ιδέες σαν αυτές, απλώς συντηρούν και ενισχύουν μία κοινωνική κατάσταση ώστε να υπάρχουν αυτοί που καταγγέλουν. Τι είδους κοινωνική συναίνεση μπορεί να φέρει μία δημοτική παράταξη με τέτοιες ιδέες ...
Λυπάμαι ...
Ετικέτες Κωστάρας
Δημοσίευση σχολίου