Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σύνοψη Δημοτικού Συμβουλίου της 22 Φεβρουαρίου 2011



Πραγματοποιήθηκε στις 22-02-2011 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορινθίων που εξελίχθηκε σε σχοινοτενή διαδικασία που έληξε στις 00.40’ της 23-02-2011. Παρακάτω εκθέτουμε τα κύρια σημεία των παρεμβάσεων της Κίνησης Πολιτών.

Προ ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής κ. Χ. Κασίμης έθεσε τα ακόλουθα θεσμικά ζητήματα:

1. Επεσήμανε την ανάγκη προκήρυξης για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης το συντομότερο δυνατόν, αφού η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με τον Καλλικράτη είναι η 28 Φεβρουαρίου. Ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η προκήρυξη μόλις δημοσιεύτηκε.

2. Ανέφερε την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να διαθέσει χώρο και γραμματειακή υποστήριξη για τις παρατάξεις όπως προβλέπει ο Καλλικράτης μέχρι 31/01/2011. Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι υπάρχει μεγάλη στενότητα χώρων, υποσχέθηκε να κάνει κάτι αλλά εν τω μεταξύ οι παρατάξεις θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους την αίθουσα του Δ.Σ. τις ώρες και μέρες που δεν γίνονται συνεδριάσεις.

3. Ζήτησε να γνωρίζει γιατί το Συμβούλιο δεν έχει ακόμα καθορίσει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, όπως ήτανε υποχρεωμένο να το πράξει μέχρι 31/01/2011,με αποτέλεσμα την δυσκολία λειτουργίας των κοινοτήτων, αφού δεν έχουν πόρους και προϋπολογισμό στην διάθεσή τους. Η απάντηση ήταν ότι το πρόβλημα συνδέεται με τις καθυστερήσεις για τον Καλλικράτη και την οικονομική στενότητα. Δόθηκε η υπόσχεση ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί σύντομα.

4. Έθεσε το ζήτημα της αποκατάστασης της αλήθειας όσον αφορά την απόφαση της συνεδρίασης του Δ.Σ της 31/01/2011 να μεταβεί αντιπροσωπεία στις Η.Π.Α. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Η Κίνηση ήταν αρνητική πράγμα που δεν αποδίδεται στα πρακτικά που δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί. Σημειωτέον ότι για το ίδιο ζήτημα εκτός από προφορικές παρεμβάσεις και των τριών δημοτικών συμβούλων της παράταξης κατατέθηκε και γραπτή παράσταση με αριθμ. πρωτ. 4987/14-02-2011 προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Ν. Σταυρέλη.

5. Τέλος, επισημάνθηκε, για άλλη μια φορά, η μη εκτέλεση των ομόφωνων αποφάσεων του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων. Στο ερώτημα αυτό δεν υπήρξε απάντηση από την Δημοτική Αρχή παρά το γεγονός ότι αυτό επισημαίνεται επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Ο κ. Θ. Αθανασάκος έθεσε τις ακόλουθες προ ημερησίας διατάξεως ερωτήσεις-επισημάνσεις:

1. Οι δημότες των δημοτικών ενοτήτων Τενέας, Σαρωνικού και Σολυγείας δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό νερού. Πότε θα αποκατασταθεί το σύστημα; Ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε δύο τρείς μέρες.

2. Να γίνει αίτημα του Δήμου Κορινθίων οι κούροι της Τενέας να αποδοθούν στο μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

3. Οι κλοπές στο Χιλιομόδι στο Σπαθοβούνι , στο Κοντόσταυλο και στο Αγιονόρι βρίσκονται σε έξαρση. Ο Δήμος πρέπει να παρέμβει για επαναλειτουργία και αναβάθμιση των αστυνομικών τμημάτων Χιλιομοδίου, Αθικίων, Σοφικού, Αρχαίας Κορίνθου.

4. Η ανακύκλωση πρέπει να απασχολήσει άμεσα και σε αποκλειστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα της συνεδρίασης ήταν το αίτημα των κοινοτήτων Σολομού, Αγιονορίου, Στεφανίου, Αγγελοκάστρου, Σπαθοβουνίου, να μην κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία τους. Η απόφαση του Δ.Σ ήταν ομόφωνη να μην κλείσουν τα σχολεία. Η Κίνηση Πολιτών είπε «ένα μεγάλο και ολοστρόγγυλο όχι» στο κλείσιμο των έξι σχολείων. Ο Χ. Κασίμης υποστήριξε το αίτημα των κοινοτήτων, λέγοντας ότι το κλείσιμο των σχολείων συντελεί στην ερήμωση της υπαίθρου. Οι παιδαγωγικοί λόγοι που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας είναι άλλοθι των μειωμένων δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η ύπαρξη του μνημονίου. Η Σ. Δασκαλοπούλου επιπλέον πρόσθεσε τρείς αρχές που πρέπει να υπερασπίζεται ένας προοδευτικός δήμος: α) την πολιτική βούληση υπέρ της ανάπτυξης των γεωργικών και κτηνοτροφικών περιοχών (ποιοτικά προϊόντα, σύνδεση παραγωγής με θεματικό τουρισμό κλπ) β) την σταθερή έγνοια για την προάσπιση των θέσεων εργασίας, γ) την διαρκή προάσπιση του κοινωνικού αγαθού που λέγεται δημόσιο σχολείο. Ζήτησε να περιληφθεί το πνεύμα των τριών αρχών στην απόφαση-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.



Σχετικά με το θέμα του ορισμού των μελών του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου (θέμα 1), ο Χ. Κασίμης επεσήμανε το γεγονός ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχει πάρει το δημοτικό συμβούλιο άλλες δυο φορές στο παρελθόν, πλην όμως με υπαιτιότητα του προέδρου του ΔΣ κ. Πνευματικού αυτό ουδέποτε συνεδρίασε. Τόνισε ότι η Κίνηση έχει επανειλημμένα προσκομίσει όλη την απαραίτητη νομική υποστήριξη που τεκμηριώνει την αυτοδίκαιη δυνατότητα λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και την απόκτηση του ελέγχου του Λιμενικού Ταμείου από τον Δήμο Κορινθίων. Επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει απαραιτήτως να συνεδριάσει και να αναλάβει έργο το νέο ΔΣ του Ταμείου γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σχετικά με το μέλλον του λιμανιού και πρέπει ο Δήμος να είναι σε εγρήγορση με σαφές σχέδιο προσανατολισμού και ανάπτυξης.

Η Κίνηση Πολιτών πρότεινε ως μέλος του νέου 9 μελούς ΔΣ τον Β.Α. Μιχαλόπουλο πλην όμως η μειοψηφία δεν αποδέχθηκε την πρότασή της (ούτε και η πλειοψηφία στη συνέχεια) και έτσι η Κίνηση Πολιτών δεν εκπροσωπείται με ένα σύμβουλο σε ένα όργανο για την λειτουργία του οποίου έχει δώσει σκληρές μάχες τα περασμένα 4 χρόνια.



Στο θέμα 23 που αφορούσε την αποδοχή ή μη όρων δανείου του πρώην Δήμου Άσσου-Λεχαίου για αθλητικά έργα και αγορά ακινήτου ο Χ. Κασίμης τόνισε την ανάγκη να εξετάσει το συμβούλιο σοβαρά την περίπτωση και αφού τα οικονομικά του δήμου είναι σε τόσο ικανοποιητική κατάσταση, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, να αυτοχρηματοδοτήσει ο Δήμος τα έργα εντάσσοντας τα στην συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Μετά από μακρά συζήτηση η Κίνηση αποδέχθηκε την αιτιολόγηση του επείγοντος και τους ευνοϊκούς όρους του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ψήφισε υπέρ της αποδοχής του δανείου που πλησιάζει τις 800.000 ευρώ (735.000 και 55.000)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαρηκα πολυ που,τυχαια βολταροντας στα blogs,επεσα στις τοποθετησεις των εκπροσωπων σας στο Δημο.Πολυ καλη αρχη.Καιριες κ ρεαλιστικες παρεμβασεις.Με ικανοποιουν ιδιαιτερως οι παρεμβασεις του κ.Αθανασακου γιατι λογω εντοπιοτητας γνωριζω τα προβληματα...Μακαρι να βρισκατε εναν απλο κ αμεσο τροπο πληροφορησης των κατοικων των χωριων για οσες παρεμβασεις σας τους αφορουν.Ολοι μαζι σας θα ησανε... (κατοικος Τενεας)

Κώστας Ραντίτας είπε...

Συχγαρητήρια στον κ.Αθανασάκο για την καίρια παρέμβασή του σε θέματα που απασχολούν την περιοχή της Τενέας.Χαιρόμαστέ που εκπροσωπεί την περιοχή μας και νοιάζετε για τα προβλήματά της.

Ραντίτσας Κώστας
δάσκαλος