Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Διαίρει και Βασίλευε»

H Κίνηση Πολιτών, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων στις 7/9/2011, καταψήφισε το, προ- ημερησίας διάταξης κατεπείγον, θέμα (όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ), την «παράταση μίσθωσης του λατομείου της εταιρείας Λαρσινός» για τους εξής λόγους:

H Δημοτική Αρχή έφερε το παραπάνω θέμα προς ψήφιση με το χαρακτηριστικό του κατεπείγοντος, εκτός ημερησίας διάταξης, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να αιφνιδιάσει τους Δημοτικούς Συμβούλους όλης της μειοψηφίας. Αφαίρεσε έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ενημερωθεί εγκαίρως, σε ερωτήματα όπως, αν εδόθη αδειοδότηση από την Περιφέρεια και με ποιους όρους ή αν τηρούνται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να συναινέσει στην άδεια επαναλειτουργίας του λατομείου ως το 2013.

 
Κατά την άποψη μας:

- Υπήρχε προθεσμία 2 μηνών από τις 22-8-2011 που δημοσιεύθηκε ο νόμος 4001/2011 για την υπό όρους παράταση της λειτουργίας λατομείων των οποίων είχαν λήξει οι άδειες λειτουργίας, άρα καταρρίπτεται το κατεπείγον του θέματος ώστε να συζητηθεί προ ημερήσιας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όμως, με τη βιασύνη, τον αιφνιδιασμό , την καταφυγή του προέδρου σε προσφιλείς λαϊκισμούς όσον αφορά τους εργαζόμενους της εταιρείας, χάθηκε ακόμη μια φορά η ευκαιρία ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει χώρος σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σύγκλισης των διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί το «διαίρει και βασίλευε», αποσιωπώντας τις ευθύνες της.

Με τις μεθοδεύσεις της χάνεται η ευκαιρία επίλυσης προβλημάτων όπως η επιβάρυνση από την περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου που υφίστανται για χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής από τη λειτουργία του λατομείου και δεν διασφαλίζεται η υποχρέωση της εταιρείας να λάβει μέτρα (όπως θεωρούμε ότι θα προβλέπονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα κάνουν αποδεκτή την διετή παράταση της λειτουργίας του.

Αλλά δεν διασφαλίζεται ούτε η ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης, από τις πιο σοβαρές του Νομού, αφού τέτοιες πρακτικές την αφήνουν έκθετη σε λογικές ή παράλογες αντιδράσεις.

Από το Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι αυστηρά πολιτικό και όχι διαδικαστικό. Ας θυμηθούμε τι έγινε προεκλογικά, ποιος κατέβηκε με τον Πνευματικό από την επιχείρηση χωρίς πολιτικές αποστάσεις αυτή την φορά. Ο οικονομικός της διευθυντής, αν δεν κάνω λάθος. Γραμμάτια ξεπληρώνονται!

MiNestone