Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Και ξαφνικά θυμήθηκαν τον Συμπαραστάτη του Δημότη. Κάτι θα τρέχει στα πέριξ...


Στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ του Δήμου Κορινθίων συμπεριλαμβάνεται και η «Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης». Εννιά μήνες μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες του Δημάρχου κ. Α. Πνευματικού για την εκλογή του κ. Λούμπα το θέμα επανέρχεται χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία προσπάθεια διερεύνησης μιας συναινετικής επιλογής αφού είναι γνωστό ότι ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό και συγκεκριμένα έχουμε προτείνει: Πρώτον, ο δήμαρχος να συγκαλέσει σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητήσει και αναζητήσει μια συναινετική διαδικασία και δεύτερον, να συγκροτηθεί μια επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων η οποία θα εξετάσει τις υποψηφιότητες και θα υποβάλει έκθεση στο δημοτικό συμβούλιο στη βάση της οποίας και θα ληφθεί η απόφαση.

 Είναι γνωστό ότι ο νόμος προβλέπει ότι ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης «...δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα...».

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23/03/2011 είχαμε επισημάνει ότι «ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη απαιτεί συναινετικές διαδικασίες και το πρόσωπο που καλείται να πληρώσει την θέση πρέπει να εξασφαλίζει κριτήρια πλατιάς συναίνεσης. Για το λόγο αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τις άλλες παρατάξεις να επιλέξουν το καταλληλότερο, για το θεσμό, πρόσωπο, με κριτήρια που θα αποφασιστούν μετά από διαβούλευση”.

Η Κίνηση Πολιτών επιμένει ότι τα παραπάνω, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αμερόληπτη και, επί της ουσίας, επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού και η επιλογή του προσώπου απαιτεί συμμετοχή και συνυπευθυνότητα. Σεβόμενη το πνεύμα του νόμου ο οποίος απαιτεί Συμπαραστάτη ανεξάρτητο, δίκαιο, αμερόληπτο και αποστασιοποιημένο "κριτή" , που θα αποφασίζει με βάση τα συμφέροντα του Δημότη και όχι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, επιμένουμε στην ανάγκη αναζήτησης του προσώπου που θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και θα βασίζεται σε μια ευρεία αποδοχή και συναίνεση.

Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει αλλάξει μυαλά κι’ ας έχουν έρθει τα πάνω- κάτω. Χωρίς καμία διαβούλευση επαναφέρει το θέμα. Σίγουρα κάποια μικροπολιτική σκοπιμότητα το φέρνει στο προσκήνιο, κάποια ταξίματα, κάποια προεκλογική υπόσχεση στην καινούργια εκλογική σκακιέρα που τα έχει όλα.

Δεν θα συναινέσουμε σε αυτή τη λογική, στην ίδια μικροπολιτική πελατειακή λογική που αποδείχτηκε καταστροφική για την κοινωνία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: