Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η Δημοτική ΜΑΣ Αγορά

Λέμε ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή Α. Πνευματικού

Η Κίνηση Πολιτών εκφράζει βαθιά απογοήτευση για την αρνητική εισήγηση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ περί χαρακτηρισμού του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς ως ιστορικού κτιρίου.

Θεωρούμε ότι:
-         Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συναισθήματα των Κορινθίων συμπολιτών μας για την Αγορά τους, πράγμα που κατά την γνώμη μας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τα σαθρά επιχειρήματα της επιτροπής, που σαφώς αγνόησε αποφάσεις αντίστοιχων επιτροπών για τις ίδιας περίπου ηλικίας και μορφολογικών στοιχείων Αγορές της πόλης της Χαλκίδας, της Κυψέλης κλπ.  
-        Τα ίδια τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης, όπως ότι «… το κτίριο δεν είναι ούτε εκατό χρόνων (!)», πως «οι μορφολογικές του αλλοιώσεις δεν είναι αναστρέψιμες» ή πως  «δεν αποτελεί  τμήμα ενός ευρύτερου οικιστικού συνόλου, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή καθώς και το μέτωπο του δρόμου έχουν οικοδομηθεί με νεώτερες κατασκευές», είναι ανήκουστα για μια Υπηρεσία που σκοπός της είναι η διάσωση της Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. 
-        η Δημοτική Αγορά, είναι ένα από τα ελάχιστα διασωζόμενα στην πόλη μας κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου, που αποτελεί κύτταρο της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της και μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αφού η άναρχη ανοικοδόμηση των δεκαετιών ‘60 και ‘70 στέρησε από την πόλη πολλά χαρακτηριστικά κτίρια μετά το σεισμό του 1928.
 
Και τέλος, θεωρούμε – όπως θεωρούν και οι περισσότεροι πολεοδόμοι σήμερα - ότι είναι η ίδια η ζωή της πόλης που αποφασίζει τι θα ορίσει ως σημαντικό, άξιο να διασωθεί, να συντηρηθεί,  να διατηρηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Και ότι η ταυτότητα μιας πόλης χάνεται, όταν χάνεται η συλλογική μνήμη και όταν οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή δεν προασπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.
Η Κ.Π. έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς δεν πρέπει να κατεδαφιστεί αλλά να γίνει αντικείμενο μελέτης και αρχιτεκτονικού  διαγωνισμού, ώστε να αναπλαστεί  διατηρώντας την ιστορική του ταυτότητα, με τρόπο που θα εξασφαλίζει «τον διάλογο του κτιρίου με το παρελθόν και τη δυναμική ένταξή του στην σύγχρονη εξέλιξη».
Πιστεύουμε ότι, είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν θέλουμε να διατηρήσουμε το χαρακτήρα ενός κτιρίου και άρα και της πόλης, ή να κερδοσκοπήσουμε με εύκολο τρόπο.
Ηθική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να προστατεύσει την ιστορική μνήμη της πόλης, να σεβαστεί  το μόχθο των εμπόρων και όλων των εργαζόμενων της αγοράς και των πέριξ καταστημάτων και να αποδείξει επιτέλους εμπράκτως  ότι δεν είναι έπεα πτερόεντα τα λόγια του Δημάρχου περί ανάγκης διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Η απόφαση πλέον είναι «στο χέρι» - και θα βαρύνει - τη σημερινή Δημοτική Πλειοψηφία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι "το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς δεν πρέπει να κατεδαφιστεί αλλά να γίνει αντικείμενο μελέτης και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να αναπλαστεί διατηρώντας την ιστορική του ταυτότητα, με τρόπο που θα εξασφαλίζει «τον διάλογο του κτιρίου με το παρελθόν και τη δυναμική ένταξή του στην σύγχρονη εξέλιξη»", αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ΔΕΝ θα κηρυχτεί μνημείο από το ΥΠΠΟΤ. Δεν σας προβληματίζει;