Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Και η ΜΟnuMENTA μαζί μας για την Δημοτική Αγορά !


Και η ΜΟnuMENTA μαζί μας για την Δημοτική Αγορά !



Το θέμα της τύχης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς της πόλης μας δεν απασχολεί μόνο εμάς. Έχει ξεπεράσει τα όρια της Κορίνθου και έχει ευαισθητοποιήσει πολίτες και φορείς σε πανελλήνια κλίμακα.  


 Η MOnuMENTA*, που είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, ανέλαβε πρωτοβουλία για μία προσπάθεια –με διάφορους τρόπους- διάσωσης του κτιρίου, στα πλαίσια της οποίας μας κοινοποίησε και το παρακάτω κείμενο :

Στέλνουμε μια κάρτα στον Δήμαρχο της πόλης.

Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αποτελεί ένα ενδιαφέρον δημόσιο κτήριο, με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες, βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας και της ταυτότητάς της πόλης. Κτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε από το μεγάλο σεισμό του 1929. “Η Αγορά της Κορίνθου είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των Ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης που είχε πληγεί από τον σεισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες. Το κτήριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτηρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των μοντέρνων καιρών. Τα στοιχεία αυτά την καθιστούν μοναδική στον τόπο μας.”

Το Κεντρικό Συμβούλιο Nεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ αποφάσισε τον Απρίλιο 2012, με πλειοψηφία, τον μη χαρακτηρισμό της ως διατηρητέου μνημείου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της κατεδάφισής της, αφού αυτή είναι η επιθυμία της δημοτικής αρχής. Στη θέση της θα κατασκευαστεί μια νέα δημοτική αγορά.

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων καταβάλλει προσπάθειες για τη διάσωση και ανάδειξη του κτηρίου. Η MOnuMENTA ζήτησε με επιστολή τον χαρακτηρισμό της Αγοράς επισημαίνοντας ότι η κατεδάφισή της θα αφαιρέσει άλλο ένα από τα λιγοστά ιστορικά κτήρια της πόλης και θα υποβαθμίσει την ταυτότητα της Κορίνθου και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Η Αγορά είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή των κατοίκων και αποτελεί ένα μοναδικό τοπόσημο, όπως και οι αγορές της Χαλκίδας και της Κυψέλης που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία.

Η MOnuMENTA συνεχίζει την προσπάθεια διάσωσης του κτηρίου, γι’ αυτό και σχεδίασε μία κάρτα με αποδέκτη τον Δήμαρχο Κορινθίων ζητώντας του να προστατέψει και να αναδείξει ένα από τα λιγοστά μνημεία του μεσοπολέμου στην Κόρινθο.

Η κάρτα αυτή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της MOnuMENTA  http://www.monumenta.org/dimagkorinthou.php και στέλνεται ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά.

Ήδη έχει σταλεί ένα μεγάλος αριθμός τέτοιων καρτών, όπως μας γνωστοποιήθηκε από την MOnuMENTA  και η συμμετοχή του καθενός από εμάς είναι απαραίτητη γιατί θα ενισχύσει την συνολική προσπάθεια.

Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου ΑΞΙΖΕΙ να σωθεί !

Κίνηση Πολιτών / Γραφείο Τύπου


( (*) Monumenta <πληθ. αριθμ. του λατινικού monumentum < monere = υπενθυμίζω
για τη φύση παντού και πάντα,
για τα μεμονωμένα αρχιτεκτονικά έργα και σύνολα με έναν ιδιαίτερο πολιτισμό,
συνδεδεμένα μ' ένα ιστορικό γεγονός, μεγάλες και ταπεινές δημιουργίες
που με τον καιρό απέκτησαν πολιτιστική σημασία,
γιατί στην Ελλάδα και την Κύπρο η φυσική και αρχιτεκτονική κληρονομιά
είναι ξεχωριστές και σε αρμονία,
γιατί οι αλλοιώσεις που έχουν υποστεί είναι μεγάλες και μη αναστρέψιμες,
και ο κίνδυνος παραμένει,
γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική ενημέρωση για την ομορφιά και τη σημασία τους
γιατί αγνοούμε, αδιαφορούμε, συμμετέχουμε στην καταστροφή,
γιατί είναι σημαντική η ανάληψη ευθυνών,
γιατί είναι σημαντική η δράση

Momenta < πληθ. αριθμ. του λατινικού momentum = ορμή
για μια δυναμική στάση για τα μνημεία που κινδυνεύουν



Mail: info@monumenta.org

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  2130023342 (Τετάρτη 4.30-6.30 μ.μ.) / 6973308857, 6945544797
Φαξ 2102583891

Ταχ. διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 25-27, 14343 Ν. Χαλκηδόνα   )

Δεν υπάρχουν σχόλια: