Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Τρέχουμε να προλάβουμε… σε μια κούρσα στημένη


Την Τρίτη το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον υφυπουργό κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Στην συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Χ. Δήμα, συμμετείχαν ο αντί-περιφερειάρχης κ. Δέδες, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζαχαριάς από την μείζoνα πλειοψηφία, ο Πρύτανης και η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την Κίνηση Πολιτών εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Γουγάς.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η προοπτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατά τη συζήτηση τέθηκαν αρκετοί προβληματισμοί, σε καλό κλίμα και σε πνεύμα συνεργασίας, για το μέλλον των σχολών του Πανεπιστημίου στην πόλη μας.

Στα πλαίσια των συζητήσεων για το πρόγραμμα του υπ. Παιδείας με την ονομασία «Αθηνά» και το οποίο θα κλείσει/συγχωνεύσει πλήθος Τμημάτων και Ιδρυμάτων στη συζήτηση αυτή τέθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που διαθέτει η πόλη μας σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Πελοποννήσου που διαθέτουν ακαδημαϊκά Τμήματα. Αυτά συνοψίζονται σε:

Μειονεκτήματα:

·  Στην Κόρινθο, δεν διαθέτουμε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για τους χώρους του Πανεπιστημίου και επιπλέον οι υπάρχουσες δεν καλύπτουν τις ανάγκες του. Το κόστος των ενοικίων είναι πολύ σημαντικό εν καιρώ μνημονίου. Οι «αντίπαλες» πόλεις Σπάρτη, Τρίπολη και Καλαμάτα έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, και άρα ένα μικρό προβάδισμα.

·  Ο χρόνος κυλά εναντίον μας, καθώς το πρόγραμμα «Αθηνά» τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και ενδέχεται να προλάβει τις όποιες πρωτοβουλίες λάβουμε ως πόλη.

 

Πλεονεκτήματα:

·  Η γεωγραφική θέση της πόλης αφού διαθέτει καλή και οικονομική συγκοινωνιακή σύνδεση (προαστιακός-ΚΤΕΛ) με την Αθήνα γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς κάνει εύκολη την πρόσβαση φοιτητών και καθηγητών.

·  Η πόλη μας ‘’εξυπηρετεί’ και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι καθηγητές θα διεκδικήσουν να παραμείνει και αναπτυχθεί η πόλη μας ως ακαδημαϊκός πόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Τι συζητήθηκε και συναποφασίστηκε:

·       Η άμεση κινητοποίηση των τοπικών αρχών, με σκοπό να κατασκευαστούν κτιριακές υποδομές στον χώρο τον ΚΕΥΑ, (αναφέρθηκε ότι έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)

·        Η διεκδίκηση της παραχώρησης της στρατιωτικής λέσχης στο Πανεπιστήμιο, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του, δημιουργώντας ένα πανεπιστημιακό μέτωπο στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Φλοίσβος).

 


Η γνώμη μας

 

Η τοπική πολιτική ηγεσία τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Αφού αδιαφόρησε επί της ουσίας για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου στην πόλη μας και περιορίστηκε σε δημόσιες σχέσεις και χρηματοδοτήσεις εκδηλώσεων, επιχειρεί τώρα ‘εκ των υστέρων’ να τρέξει σε μια κούρσα στημένη.

 Στημένη, γιατί αφού η πελατειακή πολιτική των περασμένων δεκαετιών ‘σκόρπισε’ χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια Τμήματα και Σχολές σε όλη την ελληνική επαρχία, επιχειρεί σήμερα εντός 60 ημερών, όπως προβλέπεται στην αναθεώρηση Αρβανιτόπουλου, και πάλι χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, να συγχωνεύσει και καταργήσει Τμήματα και Σχολές.

 Είναι φανερό ότι το Υπουργείο κατεπείγεται  να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις με βάση κυρίως κριτήρια εξοικονόμησης πόρων για την ικανοποίηση των στόχων του μνημονίου. Έχει έτοιμο το σχέδιο αλλά για τα μάτια του κόσμου ζητάει και την γνώμη των ιδρυμάτων.

Θεωρούμε ότι η αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αναγκαία αλλά αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε εντός 60 ημερών ούτε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ‘αντίδραση’ των τοπικών παραγόντων, ας θυμίσουμε ότι και τα δυο έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικής εστίας και κτιριακών εγκαταστάσεων για σχολές και διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχουν απενταχθεί (το τονίσαμε στην συνάντηση), ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων των ΚΕΥΑ δεν έχει λυθεί και ότι η Λέσχη Αξιωματικών δεν έχει μεταβιβαστεί αλλά και ότι ούτε οι οικονομικοί πόροι για μεγαλόπνοα σχέδια υπάρχουν.

Ακόμα και αν διαψευστούμε, που το ευχόμαστε, αυτό δεν θα γίνει γιατί πρυτάνευσαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά μάλλον γιατί το πολιτικό πελατειακό σύστημα ( και εντός  του Πανεπιστημίου) ακόμα καλά κρατεί.

 

Το γραφείο τύπου της Κίνησης πολιτών Δήμου Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: