Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

H Κίνηση Πολιτών για το «Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2013»


Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις της Κ.Π. όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου για το «Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2013»

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Εξακολουθούν και υπάρχουν έργα στα οποία φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και ορισμένα «μεταφέρονται» εδώ και 3 χρόνια. Γι’ αυτά υπάρχει προοπτική ή ουσιαστικός λόγος να συνεχιστούν; Έχει γίνει αξιολόγηση;
Η παρατήρησή μας αυτή δεν αφορά, βεβαίως, ημιτελή έργα σε εξέλιξη, αλλά έργα τα οποία έχουν παραμείνει στάσιμα και τα οποία υπήρχαν και στο περσινό Τ/Π, δεσμεύοντας πόρους. Θεωρούμε πολύ ουσιαστική την αξιολόγηση των έργων, ώστε να μην δημιουργούμε ένα πλασματικό Τ/Π, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, θα επηρεάσει αρνητικά και τον επερχόμενο προϋπολογισμό.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ
  1. Το σύνολο του τεχνικού προγράμματος με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ανέρχεται στο συνολικό ποσό  των 6.300.000€ (όλες οι πηγές χρηματοδότησης). Κατανοώντας την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, και τον οικονομικό αντίκτυπο στους πόρους του Δήμου μας, θεωρούμε απαραίτητο να προβούμε σε εξορθολογισμό και ιεράρχηση των προτεινόμενων νέων έργων.
  2. Διαπιστώνουμε όμως και πάλι μεγάλα κονδύλια σε οδοποιϊες (αγροτικές και αστικές), και αναπλάσεις, χωρίς σε όλα αυτά να υπάρχει εξειδίκευση ώστε να απεικονίζονται οι πραγματικές ανάγκες.
  3. Κυρίως θεωρούμε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αποτυπώνεται αυτό που η Κ.Π. τονίζει και επαναλαμβάνει όλα τα χρόνια, και θα ήταν απαραίτητο να γίνει:  η σύνδεσή του με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, δηλαδή με το «όραμα και τον Στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου» ώστε να υπάρξει σχεδιασμός και προσπάθεια υλοποίησης αναπτυξιακών έργων για το Δήμο (έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Δήμου, των αρχαιολογικών χώρων ή έργα που θα σχεδιαστούν για την υλοποίηση του ΓΠΣ και προάγουν την εφαρμογή του). Διότι,  παρ’ όλη τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την, κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με τους φορείς, επεξεργασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το Επιχειρησιακό ήρθε προς ψήφιση και χωρίς διαβούλευση στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά από αυτά και μέσα στα πλαίσια του παρόντος Τεχνικού Προγράμματος, θεωρώντας δεδομένο ότι αυτές είναι οι οικονομικές μας δυνατότητες, θέλουμε να προτείνουμε την αναμόρφωσή του σε μερικές από τις προτεινόμενες δράσεις, και συγκεκριμένα:
  • Την επαναξιολόγηση όλων των συνεχιζόμενων έργων και την αφαίρεση αυτών που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
  • Την κατανομή του ποσού της οδοποιϊας σε συγκεκριμένα έργα ανά Δημοτική Κοινότητα,  σε μια προσπάθεια υλοποίησης έργων οδοποιίας ζωτικής σημασίας για τη ζωή των κατοίκων και όχι στην λογική εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
  • Την προσπάθεια μελέτης και χρηματοδότησης εξειδικευμένων έργων πραγματικών αναγκών και  αναπτυξιακής κατεύθυνσης ανά δημοτική ενότητα, όπως :

  1. Ανάπλασης του χώρου των ιαματικών πηγών των Λουτρών Ωρ. Ελένης,
  2. Ανάπλασης των δημοτικών χώρων της Αρχ. Κορίνθου, τονώνοντας τον εκκλησιαστικό και αρχαιολογικό τουρισμό
  3. Έργα ανάπτυξης του ορεινού όγκου Σαρωνικού-Τενέας-Σολυγείας με μονοπάτια και διασύνδεση χώρων ενδιαφέροντος που θα ενισχύσουν  την επισκεψιμότητά τους, και θα προωθήσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού (με εξασφαλισμένα όμως κονδύλια μιας και η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης “ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, μάλλον δεν πρόκειται να προχωρήσει).
  4. Έργα ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου (Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου, Αρχ. Κόρινθος, Τενέα). Αυτά, σε συνδυασμό με δράσεις προσέλκυσης, προώθησης και στήριξης του τουρισμού (εναλλακτικού, θρησκευτικού, αρχαιολογικού) που μπορούν να αποτυπωθούν σε κονδύλια του προϋπολογισμού μας. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα αποτύπωσης ενός αναπτυξιακού τεχνικού προγράμματος.
Σε όλα αυτά προτείνουμε να παραμείνουν έργα συντήρησης δημοτικών κτιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δομές, τις οποίες η οικονομική κρίση έχει κάνει απαραίτητες, αφού υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζουμε:
Τα σοβαρά προβλήματα υγρασίας του κτιρίου του Θεάτρου και Πανεπιστημίου, τα οποία έχουμε και εγγράφως επισημάνει πριν 2 χρόνια και για τα οποία δεν προβλέπεται τίποτα στο Τ.Π.
  Ζητούμε:
  • Να υπάρξει ενημέρωση για το έργο διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης στον χώρο που πλέον θα ανήκει στο Δημοτικό λιμενικό Ταμείο. Γιατί αφαιρέθηκε από το Τ.Π. και πως προβλέπεται να γίνει.
  • Να υπάρξει ενημέρωση στο γιατί δεν προχωρήσαμε στην τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στην Κόρινθο (υπάρχει από πέρσι ποσό ίσο με 240.000€)


Τέλος θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση του Δ.Σ. για την πορεία των μελετών ΣΧΟΟΑΠ των πρώην Δήμων και άρα την κατοχύρωση χρήσεων γης (για να μην έχουμε τα φαινόμενα ασύμβατων επενδύσεων).

Γραφείο Τύπου της Κίνησης Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: