Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων


Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ο κεντρικός ρόλος που κατέχουν οι πόλεις της Ευρώπης στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης γίνεται κατανοητός αν λάβουμε υπ’ όψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι αστικές περιοχές έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση της έκτασης και του πληθυσμού τους με το 80% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού να συγκεντρώνεται πλέον στις πόλεις. Οι πόλεις έχουν εξελιχθεί σε βασικά κέντρα υποδομών, αγορών, πολιτισμού αλλά και αναψυχής. Η ραγδαία αυτή αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την επέκταση και την ενίσχυση του αστικού ιστού, δημιουργεί κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και έτσι οι πόλεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τη συνεχή πρόκληση της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η Ελλάδα μετρά ήδη σχεδόν πενήντα χρόνια αλλοίωσης έως και καταστροφής τόσο του βεβαρημένου αστικού χώρου, όσο και των στοιχείων του περιβάλλοντος που εμπεριείχε αυτός ο χώρος ή που τον περιέβαλε.
Είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη επιβάλλονται ως βασικοί πυλώνες λειτουργίας και ανάπτυξης της σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, ως βασικές παράμετροι της ποιότητας ζωής – μονόδρομο στην προσέλκυση επενδύσεων.

ΤΟ ΔΕΠΠ

Η ποιότητα ζωής μιας πόλης είναι αυτό που την κάνει ανταγωνιστική, φιλική προς τους κατοίκους της και την καθιστά πόλο έλξης για επενδύσεις και επισκέπτες.
Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι απαιτείται ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης βασισμένο στην αξιοποίηση της υπάρχουσας γης και των υπαρχόντων υποδομών, στη βελτίωση του μεταβολισμού της πόλης και στην ανακύκλωση.
Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών δήμων, που πρωτοστατούν ή επιθυμούν να πρωτοστατήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, θα συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες. Θα βοηθήσει, επίσης, στην καλύτερη δικτύωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχείο πολύ σημαντικό για την συμμετοχή των Δήμων στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών και ιδεών.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Πράσινων Ελληνικών Πόλεων γεννήθηκε από την πολή θετική εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014” και την υπογραφή του “Συμφώνου των Δημάρχων” (www.simfonodimarxon.eu). Μέσα από αυτή τη διαδικασία και την αξιολόγηση του αστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, καθώς και των μέχρι τώρα εθνικών στρατηγικών και πολιτικών, αλλά και την ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις άλλων δήμων, έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων που έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν δράσεις που συμβάλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι οι ελληνικές πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες μεταξύ τους προκλήσεις, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνενοήσεως με άλλους δήμους, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη και τη λειτουργία του Δ.Ε.Π.Π..
Θεωρούμε ότι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος των Ελληνικών πολέων μπορεί να επιτευχθεί μέσω τοπικών πρωτοβουλιών αλλά και μέσω της συνεργασία, έτσι το ΔΕΠΠ φιλοδοξεί να παρουσιάσει προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων, όπως είναι οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι, η μόλυνση, η διαχείριση λυμάτων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κτλ.

Πέρα από τη συμμετοχή των Δήμων, το ΔΕΠΠ φιλοδοξούμε να προσελκύσει επίσης και ΜΚΟ, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, και άλλους οργανισμούς για την καλύτερη προώθηση των σκοπών του Δικτύου.
Η ίδρυση του ΔΕΠΠ στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) στην Ελλάδα
Τομείς που απασχολούν το ΔΕΠΠ
Οι Δώδεκα τομείς-δείκτες επιλέχθηκαν στα πρότυπα των δεικτών που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης”, ως καταλληλότεροι για να αποτυπωθεί μια σφαιρική αξιολόγηση του αστικού περιβάλλοντος μιας πόλης. Οι δράσεις των πόλεων μελών του ΔΕΠΠ κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με αυτούς τους τομείς












Το παραπάνω κείμενο με την ανάλυση στόχων και τους τομείς της ΔΕΕΠ, υπέγραψαν και δραστηριοποιούνται, μέχρι σήμερα, οι παρακάτω πόλεις :

Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας, με πληθυσμό 745.514 κατοίκους (απογραφή 2001). Περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τις πέριξ αυτού συνοικίες, ενώ είναι χωρισμένος σε 7 δημοτικά διαμερίσματα. Υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής. Δήμαρχος της πόλης ο Γιώργος Καμίνης

Αλεξανδρούπολη. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι δήμος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και
 Θράκης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αλεξανδρούπολης, Φερών και Τραϊανούπολης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 1219.94 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 65.894 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Αλεξανδρούπολη και ιστορική έδρα η Βήρα

Βόλος. Ο Δήμος Βόλου είναι δήμος της περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τον ομώνυμο Βόλο. Η έκταση του Δήμου είναι 387.14 km2 και ο πληθυσμός του 141.675 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από την επέκταση του αρχικού δήμου Βόλου με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ιωλκού, Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Πορταριάς, Νέας Ιωνίας, Αρτέμιδας και Αισωνίας και της Κοινότητας Μακρινίτσας.


Ζάκυνθος. Ο Δήμος Ζακύνθου είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό (40.650 κ.) και πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού ανά τ.χ (100,23) δήμος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ο τρίτος σε έκταση με 405.600 τ.μ. Περιλαμβάνει το Νησί της Ζακύνθου και τις Νησίδες Στροφάδια.
Είναι ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας με διοικητικά και χωρικά όρια αντίστοιχα με αυτά ενός Νομού με τη συγχώνευση όλων των προϋπαρχόντων δήμων του σύμφωνα με το νέο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης».

Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ελλάδας μετά τον Δήμο Αθηναίων, με πληθυσμό 363.987 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, πριν τον Καλλικράτη. Καταλαμβάνει κυρίως την κεντρική έκταση της πόλης της Θεσσαλονίκης με το ιστορικό της κέντρο και τις περιοχές γύρω από αυτό, καθώς και τις συνοικίες που εκτείνονται προς τα ανατολικά της πόλης. Στην έκταση του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα κυριότερα αξιοθέατα και μνημεία της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης χωρίζεται ουσιαστικά σε 6 δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία όμως σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης τυπικά χωρίζονται σε δύο δημοτικές ενότητες (Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας), ενώ η ενότητα Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε 5 δημοτικές κοινότητες.

Ιωάννινα. Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανατολής, Ιωαννιτών, Μπιζανίου, Παμβώτιδος, Περάματος και της κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων. Ο δήμος είναι ο πλέον αστικοποιημένος και πολυπληθής της Ηπείρου, αφού σε αυτόν ζει περίπου το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της. Πρωτεύουσά του είναι τα Ιωάννινα, τα οποία είναι επίσης έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Κέρκυρα. Ο Δήμος Κερκυραίων είναι ο πρώτος ιδρυθείς Δήμος στην Κέρκυρα και αυτός με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Περιλαμβάνει την παλαιά Βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή αποτελείται από τις περιοχές (συνοικίες) τού Καμπιέλου, τα Μουράγια, τη Σπηλιά, την Εβραϊκή, την περιοχή Πόρτα Ριάλα, την Πόρτα Ρεμούντα, τις Κάντελάκουες (Cantelle d'Aqua, οδός των Νερών), την Πιάτσα (Πλατεία) Πλακάδα τ' Αγιού (Πλατεία τού Αγίου Σπυρίδωνα) ευρισκομένη προ της εκκλησίας του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος, την Πίνια (κουκουνάρα), την περιοχή Κοφινέτας και Λιστόν και την Σπιανάδα (την μεγάλη πλατεία της Κέρκυρας).

Κοζάνη. Η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15 χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 470 χλμ από την Αθήνα. Έχει 70.420 κατοίκους, ενώ ο Καποδιστριακός Δήμος έχει 87.450 κατοίκους (απογραφή 2011). [Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης / Πρότυπο Πάρκο Αναψυχής – Χώρος Περιαστικού Πρασίνου / Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα Δημοτικού-Νηπιαγωγείου με εφαρμογή τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας / Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας με εφαρμογή τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ]
Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων είναι δήμος της περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 608.48 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 74.592 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από την επέκταση του αρχικού δήμου Τρικκαίων με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Παληοκάστρου, Εστιαιώτιδας, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλωρείας, Παραληθαίων και Κόζιακα.
Λεπτομέρειες για τις δράσεις των παραπάνω πόλεων δείτε εδώ
Σχόλιο δικό μας
Πόλη: Κόρινθος. Αποκομμένη Μοναχική Ομφαλοσκοπική … όπως πάντα !!!
Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: