Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Οπτικές γωνίες για τα καμένα δάση.....

Η αναδάσωση είναι όντως θέμα οπτικής γωνίας, ήτοι της θέσης που βρίσκεται ο καθείς

Η οπτική γωνία της Κυβέρνησης

Όπως αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων στις 23/5/08 η ΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από τις φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) και όλων των παρατάξεων... εκτός μίας. της Ελλάδας φυσικά !!!

Ο κ. Ρουσόπουλος πρόβαλε σαν δικαιολογία ότι αυτό είναι παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας ( βλέπε Άρθρο 24, περί 'δασικών εκτάσεωνκαι δασών' !!...>>

Εκτός αυτού, τα δελτία εισήσεων ακόμα και των κρατικών καναλιών ανέφεραν ότι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω ''παραχωρήθηκαν για ήπια τουριστική ανάπτυξη σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.''

Οι πολίτες που αντιδρούν συγκεντρώνουν και πάλι υπογραφές Χρείαζονται 2.000.000, αφού η αίτηση αυτή θα σταλεί στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στον ΟΗΕ.

Παρακαλούμε υπογράψτε και διαδώστε το παντού!!!!


http://www.petitiononline.com/forestgr/petition-sign.html


____________________________________________________________________



Η οπτική γωνία του Βουλευτή Κορινθίας Κ. Κόλλια (Ν.Δ)



Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας
για την αναθεώρηση του άρθρου 24


Εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας πρόκειται να πραγματοποιήσει ομιλία σχετικά με την αναθεώρηση των διατάξεων των άρθρων 24 και 117 αναφορικά με τα δάση.



Για την επικείμενη ομιλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Επειδή προέρχομαι και αντιπροσωπεύω στο Κοινοβούλιο έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό, θεώρησα επιβεβλημένη την παρέμβασή μου .

Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κορινθίας με την οριοθέτηση των κτημάτων τους.
Άνθρωποι που κληρονόμησαν τα κτήματα που οι παπούδες τους καλλιέργησαν με αγώνα και ιδρώτα, σήμερα δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν λόγω της ασαφούς και ανελαστικής νομοθεσίας.

Πολλοί αγρότες στερούνται συμβολαίων, αφού στο παρελθόν τα έξοδα για τη σύναψή τους ήταν μεγαλύτερα από την αξία της γης, με αποτέλεσμα να σύρονται για χρόνια στα δικαστήρια επί ματαίω.

Άλλοι πάλι μετανάστευσαν, εγκαταλείποντας μαζί με τη γη των προγόνων τους και τα κτήματά τους.

Αυτοί οι εργατικοί άνθρωποι, που με το συνάλλαγμά τους βοήθησαν τον τόπο σε εποχές δύσκολες, επιστρέφοντας στην πατρίδα διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, επειδή τα κτήματά τους είχαν δασωθεί. Όσοι προσπάθησαν να τις εκχερσώσουν για αγροτική εκμετάλλευση κατέληξαν σε ένα κυκεώνα δικαστικών αγώνων, χωρίς να μπορούν να δικαιωθούν.
Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, που έκαναν αδύνατο το έργο των δασαρχείων. Οι δασικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι διαπίστωναν από αεροφωτογραφίες του ’40 ή του ’60 ότι οι αμφισβητούμενες εκτάσεις ήταν αγροτικές, ωστόσο, επειδή οι πιο πρόσφατες αεροφωτογραφίες του ’80 παρουσίαζαν τις ίδιες εκτάσεις ως δασικές ή δάση απαγόρευαν στους ιδιοκτήτες την εκμετάλλευσή τους.

Τέλος, έχουμε την περίπτωση των οικισμών που οικοδομήθηκαν σε εκτάσεις που ήταν δάση ή δασικές. Άνθρωποι φτωχοί έχτισαν με χίλιες θυσίες ένα σπίτι στην εξοχή, πέφτοντας και οι ίδιοι θύματα κερδοσκόπων εργολάβων και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Δεν νομίζω να επιθυμεί κανείς την κατεδάφισή τους. Ούτε καν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως γνωστόν έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία της αναθεώρησης, έπειτα από σπασμωδικές κινήσεις που προέκυψαν από τις εσωκομματικές του διαφωνίες σχετικά με το άρθρο 16.

Όλα αυτά καθιστούν την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση σοφά προέκρινε το 1961 για να καλύψει το πρόβλημα και να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Βεβαίως πρωταρχικός μας στόχος είναι να περιφρουρήσουμε τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Το σπουδαιότερο στοιχείο της αναθεώρησης είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την εκπόνηση Δασολογίου και Εθνικού Κτηματολογίου, τα οποία θα θέσουν οριστικά τέλος σε μία χρόνια κοινωνική αδικία, προστατεύοντας παράλληλα το δασικό μας πλούτο.»

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στν εφημερίδα ''Σήμερα'' και ευχαριστούμε την εφημερίδα που μας το έστειλε.

Η όπτική γωνία του Δασολόγου Παναγιώτη Καλλίρη







ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
στον Βουλευτή Ν.Δ Ν Κορινθίας κ Κ. Κόλλια
με αφορμή την ανακοίνωση του στην εφημερίδα Πρωινή της 15-5-2008 για την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ 24 ΚΑΙ 117 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Του Παναγιώτη Καλλίρη Δασολόγου της Δ/νσης Δασών Κορίνθιας[1]
Κόρινθος 18-5-2008

Κύριε Βουλευτά.
Στο φύλο της «Πρωινής» της 15-5-2008 δημοσιοποιεί τε την πρόθεση σας να πραγματοποιήσετε ομιλία για την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Συγχαρητήρια. Σαφώς δηλώνετε ότι επειδή εκπροσωπείτε στο κοινοβούλιο έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό θεωρείται επιβεβλημένο να παρέμβετε…. Συγκεκριμένα φαίνεται να σας ανησυχούν σφόδρα και θέλετε να ρυθμιστούν τα χρονίζοντα προβλήματα των :
1) Δασωθέντων αγρών και συγκεκριμένα τις περιπτώσεις που στερούνται τίτλων ή έχουν αποκτήσει δασική μορφή τα τελευταία χρόνια ώστε να εμποδίζεται η επανα-καλλιέργεια τους , και των
2) Παράνομων οικισμών που αναπτύχθηκαν μέσα στα δάση και δασικές εκτάσεις, στους οποίους - κατά την γνώμη σας - φτωχοί άνθρωποι έκτισαν με χίλιες θυσίες κατοικίες πέφτοντας θύματα κερδοσκόπων εργολάβων και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου κανείς δεν επιθυμεί την κατεδάφιση τους.

Και τα δυο φυσικά εμπλέκονται με το δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

Κύριε Βουλευτά για κάποιον που δεν γνωρίζει τα πράγματα οι δημοσίως εκφρασθείσες φιλο-αγροτικές και φιλόπτωχες απόψεις σας φαντάζουν ευγενείς και ίσως κοινωνικά αποδεκτές. Δεχθείτε σας παρακαλώ έναν καλόπιστο δημόσιο αντίλογο από ένα απλό πολίτη δασολόγο δημόσιο υπάλληλο που τον γνωρίζετε καλά πολλά χρόνια.

Όλοι μας εν δυνάμει θα συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες θα πρέπει να αλλάζουν και οι καταστατικοί χάρτες που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων αφ’ ενός μεταξύ τους και αφ’ ετέρου με το κοινωνικό σύνολο και τους κανόνες δικαίου που θέτει, το κράτος δηλαδή.

Το θέμα των δασωθέντων αγρών ρυθμίστηκε εν σοφία μετά την μεταπολίτευση με το άρθρο 67 του Ν.998/79. Αρκούσε η αγροτική μορφή στις Α/Φ του 1945 και μόνο για να παραιτηθεί το Δημόσιο των δικαιωμάτων του σε αυτό. Και αν σε αυτό είχε αναπτυχθεί δάσος τότε πρόβλεπε την ανταλλαγή του με άλλη ήσσονος δασικής σημασίας έκταση ώστε να μη χάσει ο ιδιοκτήτης της το δικαίωμα του. Το 1987 με το νομοσχέδιο των βοσκοτόπων δόθηκε διετής προθεσμία μέχρι το 1989 για να επιλυθούν οι περιπτώσεις αυτές. Μετά το 1989 η εξέταση πάγωσε. Το 2003 με το άρθρο 12 του Ν. 3208/03 η δυνατότητα αναγνώρισης επανήλθε αλλά προστέθηκε αδίκως η απαίτηση τίτλων , που απαλύνθηκε σχετικά από τις εγκυκλίους δ/γες του ΥΠΑΑΤ , ώστε να θεωρείται αποδεκτός τίτλος και μεταγενέστερος του 1946 αρκεί να αναφερόταν σε διαδοχή. Ρυθμίστηκαν μάλιστα τα θέματα των ανοιγμένων δικών επ’ αυτών. Η Υπηρεσία μας με επαλειμμένες αναφορές της ζήτησε την τροποποίηση του αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Γιατί δεν εισηγείσθε απλά την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 67 του Ν.998/79 αλλά ζητάτε συνταγματική τροποποίηση;

Τι ζητάτε ακριβώς και υπαινίσσεστε. Να θεωρείται αγρός κάθε παράνομη εκχέρσωση σε δάσος; Δηλαδή ζητάτε την νομιμοποίηση κάθε εκχέρσωσης των κορινθιακών δασών που συνέβη μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές της τελευταίας τριακονταετίας; Ποιο χρονικό όριο θέτετε για τις νομιμοποιήσεις. Το 1960, το 1987, το 1997, το σήμερα; Γιατί δεν έχουμε άλλες ενδιάμεσες φωτοληψίες ώστε να προσδιορίσουμε αντικειμενικά την μορφή του εδάφους; Δηλαδή ζητάτε να δικαιωθούν όσοι εκχέρσωσαν έκνομα επεκτείνοντας τις καλλιέργειες τους; Μα έτσι από την άλλη δεν τιμωρούνται κατά κάποιο τρόπο όσοι έντιμοι πολίτες φτωχοί αγρότες σεβάσθηκαν το δημόσιο αγαθό και δεν εκχέρσωσαν για να προσαρτήσουν εις βάρος των άλλων παράνομα περιουσιακά στοιχεία;

Οι παράνομοι παραθεριστικοί οικισμοί στα δάση μας δεν έγιναν από φτωχούς και ταλαίπωρους ανθρώπους; Ελάτε να τους περιηγηθούμε και θα το διαπιστώσετε. Οι περισσότεροι έχτισαν αυθαίρετες κατοικίες εν γνώσει τους ότι τα πράγματα δεν ήσαν και τόσο «καθαρά». Τα οικόπεδα στα δάση στοίχιζαν το ένα τέταρτο από τα «καθαρά» σε αγροτικές εκτάσεις. Όλοι τους πίστευαν και το πιστεύουν ακόμη ότι μια μέρα θα «νομιμοποιηθούν» και …έχουν δίκιο. Είναι δυστυχώς έτσι φτιαγμένοι οι νόμοι και οι διαδικασίες ώστε στο τέλος να αλληλοαναιρούνται και τα δάση να μην προστατεύονται. Χωρίς δασικούς χάρτες που θα ορίζουν που είναι τα δάση και χωρίς δασολόγιο που θα ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκουν και χωρίς θεσμούς και ουσιαστική αστυνόμευση, ποιος θα είναι εκείνος κατά την γνώμη σας που θα σταματήσει την καταστροφή των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων; Με ποιο τρόπο η πολιτεία και εσείς αν το θέλετε ως βουλευτής θα στείλετε ένα μήνυμα ότι θέλετε να προστατέψετε το φυσικό περιβάλλον; Ότι δεν θα επιτρέψετε ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να εκχερσωθεί ούτε ένα στρέμμα δάσους για να φτιαχτεί μια βίλα. Με την για άλλη μια φορά νομιμοποίηση των καταπατημένων; Θα σταματήσει έτσι πιστεύετε το κακό η θα ξεκινήσει μια καινούργια γενιά αυθαίρετων οικισμών;

Πως θα κοιτάξετε στα μάτια τους πολίτες και θα τους καλέσετε να τρέξουν για να μη καούν τα δάση, να τα προστατέψουν - αν συμβεί μια νομιμοποίηση με την ψήφο σας;

Τι θα πείτε στους έντιμους υπαλλήλους που τήρησαν και τηρούν τον όρκο στο Σύνταγμα και τους νόμους;

Κύριε βουλευτά με όλο το σεβασμό στον θεσμό που εκπροσωπείτε, πιστεύω ότι τα δασικά οικοσυστήματα και γενικά το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός μας υπό την περιβαλλοντική έννοια και ως εκ τούτου δεν μπορείτε ούτε εσείς, ούτε εμείς, ούτε κανείς άλλος να τα διαπραγματεύεται ελέω θεού.

Ανήκουν στις μέλλουσες γενιές. Δεν συμφωνείτε με αυτό;

Αν θέλετε να βοηθήσετε τους φτωχούς αγρότες απαιτείστε να ρυθμιστούν τα χρέη τους που αφορούν αγορά αγροτικής γης. Έτσι θα τιμήσετε αυτούς που δεν εκχέρσωσαν αλλά χρεώθηκαν για να ζήσουν. Απαιτείστε η αγροτική σύνταξη να γίνει 600 € και να χορηγούνται δωρεάν τα φάρμακα τους για να έχουν οι αγρότες αξιοπρεπή γεράματα. Να μειωθεί στους αγρότες το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Γι’ αυτά τα θέματα σηκώστε την σημαία, κάνετε ομιλία και συλλαλητήριο. Για την παιδεία για την υγεία.

Κύριε Βουλευτά σας παρακαλώ μη ανοίγετε αυτή την εποχή θέματα παράνομων οικισμών και εκχερσώσεων. Επιστημονικά, στατιστικά τέτοια θέματα έχουν συσχετιστεί με τις μεγαλύτερες καταστροφές των δασών μας από πυρκαγιές. Μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο. Αυτή τη στιγμή Δήμαρχοι, αιρετοί , πολίτες , Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, αγρότες πολίτες, εθελοντές, σύλλογοι ένας κόσμος ολόκληρος τρέχει και προσπαθεί να δει τι θα κάνει για να μη καούμε όπως πέρσι. Να μη θρηνήσουμε πάλι 80 νεκρούς. Βοηθείστε αν μπορείτε θετικά .

Με τιμή Παναγιώτης Καλλίρης
[1] Δημοσιευθηκε στην Εφημεριδα Πρωινη την 20 -5-2008

Είναι τελικά θέμα οπτικής γωνίας και το μέλλον του περιβάλλοντος υποθηκευμένο.




Υπογράψτε !!! http://www.petitiononline.com/forestgr/petition-sign.html






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χιλιάδες πανέμορφα δέντρα και θάμνοι κόβονται ύστερα από είκοσι χρόνια ποτίσματος και φροντίδας ένθεν και ένθεν της εθνικής οδού Κορίνθου - Τριπόλεως .Γιατί ; Για να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου που είχε φτιαχτεί χωρίς λωρίδα εκτάκτου ανάγκης επί πολλά χιλιόμετρα .
Ερωτώ :
1.Αφού ήξεραν ότι ο δρόμος ήταν εκτός προδιαγραφών και αναγκαστικά θα γινόταν διαπλάτυνση γιατί δεν φύτευαν 3μέτρα μακρύτερα πό τον άξονα του δρόμου ώστε να μη χρειαστεί να κοπούν ;
2.Είναι οι νεοέλληνες τόσο ηλίθιοι ή απλώς διεφθαρμένοι;