Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008
Το Ψήφισμα των Αυτοδιοικητικών και Οικολογικών Κινήσεων Πελοποννήσου
Αυτό είναι το ψήφισμα που επέδωσαν σήμερα στον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου οι εκπρόσωποι των κινήσεων για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμάτων.
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ : ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ !
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Οι ανεξάρτητες δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις και οικολογικές ομάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σήμερα, με λάθος πολιτικές φθάσαμε στο και πέντε όλων των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας είτε από το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο. Κανένας σχεδόν νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει αποφασίσει καμιά πολιτική για την διαχείριση των σκουπιδιών.
« Έξω από την αυλή μας και ας πάνε όπου θέλουν» είναι η κυρίαρχη λογική όλων σχεδόν των Δήμων.
Η εικόνα είναι απογοητευτική.
• Οι παράνομες χωματερές λειτουργούν ακόμη, μολύνοντας με διοξίνες εδάφη, νερά και αέρα, προκαλώντας πυρκαγιές, παρά το ότι είναι χρόνια γνωστό πως, ως τον Δεκέμβριο του 2008 πρέπει, όχι μόνο να κλείσουν, αλλά και να αποκατασταθούν.
Η προοπτική των προστίμων που θα επιβαρύνει τους δήμους, δηλαδή τους δημότες, για την εγκληματική εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αυτή κατάσταση, δεν συγκινεί τις αρχές.
• Η χωροθέτηση χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων δεν προχωρά, οι δε σχετικές συζητήσεις των ΟΤΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναδεικνύοντας έτσι και την πολιτική παθογένεια της Τοπικής Αυτοδιο'ικησης. Η Τοπική Αυτοδιοι'ηκηση δεν προβλέπει τίποτα για το αύριο, απλά μόνο διαχειρίζεται το σήμερα.
• Η τύχη των μη οικιακών απορριμμάτων, όπως τα νοσοκομειακά-ιατρικά που είναι τοξικά και απαιτούν ειδική διαχείριση, ή η λυματολάσπη από τους βιολογικούς, είναι άγνωστη.
• Τελευταία παρατηρείται κινητικότητα από επιχειρηματίες, οι οποίοι κάνουν παρουσιάσεις σε Δημοτικά και Νομαρχιακά συμβούλια και Συνδέσμους διαχείρισης απορριμμάτων, υποσχόμενοι ότι μπορούν να μας απαλλάξουν από ένα κακό μπελά.
Μιλούν για καύση, για πυρόλυση ή για βιομηχανοποίηση και όχι για διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή.
Το κόστος (παράδοση στο εργοστάσιο) θα είναι πάνω από 80 ευρώ τον τόνο.
( Πρόκειται για κόστος πολλαπλάσιο αυτού της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων. )
Και τα σκουπίδια θα μπουν σε μια διαδικασία παραγωγής κέρδους. Ποιος θα πληρώσει; Θα ιδιωτικοποιήσουμε άραγε την διάθεση των απορριμμάτων;
Μήπως υπάρχουν σκέψεις και για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής;
Σε πολλούς Δήμους, λόγο έλλειψης προσωπικού και μηχανικού εξοπλισμού, η ιδιωτικοποίηση ισχύει από σήμερα.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, οι κινήσεις μας υπενθυμίζουν, πως τα οικιακά απορρίμματα τα παράγουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες και εμείς πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στην διαμόρφωση μιας άλλης καταναλωτικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία. Μιας συνείδησης για μείωση των σκουπιδιών.
Μονόδρομος σε αυτή την περίπτωση είναι η Διαλογή και η Ανακύκλωση στην Πηγή. Προτείνουμε τα παρακάτω έργα και δράσεις:
1. Πρώτη προτεραιότητα είναι η Διαλογή στην Πηγή και η Ανακύκλωση σε κάθε νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, πριν από την διαδικασία εύρεσης χώρου ή χώρων ΧΥΤΥ. Είναι λοιπόν ύστατη ώρα να σχεδιαστούν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών ( χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο ) σε κάθε νομό ή σε συνεργασία νομών.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται άμεσος σχεδιασμός, ενημέρωση των πολιτών, κοινωνική διαβούλευση, οργάνωση και υλικοτεχνική υποδομή. (κάδοι, χώροι διαλογής- μεταφόρτωσης, μηχανήματα μεταφοράς κ.λπ.).
Χωρίς Διαλογή και Ανακύκλωση στην Πηγή οποιαδήποτε άλλη λύση είναι επιζήμια, δεν θα τύχει της απαραίτητης κοινωνικής αποδοχής και θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
2. α. Επιδότηση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης στις πόλεις.
Αγορά κάδων οικιακής κομποστοποίησης και διάθεσή τους σε δημότες.
β. Έναρξη συστηματικής και μακροπρόθεσμης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών σε μη αστικούς δήμους, με στόχο τα οργανικά απορρίμματα να τα οδηγούν απευθείας στους κήπους και στα χωράφια τους και όχι στους κάδους! ( Μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού της Περιφέρειας ζει στους οικισμούς της υπαίθρου, και τα οργανικά απορρίμματα αποτελούν το 45-60% του συνολικού βάρους των σκουπιδιών ! )
3. Άμεσα ανάθεση μελετών για χωροθέτηση χώρου -χώρων ΧΥΤΥ.
Όχι στην καύση,
Όχι στη θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών.
Οι επενδύσεις και η λειτουργία ΧΥΤΥ να είναι αντικείμενο διαδημοτικής συνεργασίας
( π.χ. μέσα από τους ΦοΔΣΑ ) και όχι ανάθεσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εμείς θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει το «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ, ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, για να ξεφορτωθούμε τα σκουπίδια μας».
Θεωρούμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος κοινωνικού συμφέροντος να αναζητούνται «μαγικές» λύσεις μηχανικής διαλογής, βιολογικής ξήρανσης, καύσης ή θερμικής επεξεργασίας, ενεργειακής αξιοποίησης ή οποιαδήποτε άλλης μορφής «βιομηχανοποίησης» των απορριμμάτων με την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων συγκεντρωτικών μονάδων, μάλιστα μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση.
Θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο στην υλοποίηση αποφάσεων που θα κινούνται σε αυτή κατεύθυνση και θα επιδιώξουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες που ενδεχομένως απορρέουν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, από πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων που θα επιφέρουν πρόστιμα από την Ε.Ε..
Είναι επιτέλους ύστατη ώρα, ώστε αποκεντρωμένα, σε επίπεδο ΟΤΑ ή και νομών, να εφαρμοστούν μέτρα και να υλοποιηθούν έργα και δράσεις στην κατευθυντήρια γραμμή της Εναλλακτικής Διαχείρισης και της αρχής « Ο Ρυπαίνων Πληρώνει».
Η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων περιλαμβάνει :
Πρόληψη, Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, τα οποία θα βαίνουν – όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας τους – διαρκώς μειούμενα.
Πρόκειται για την επιλογή εκείνη, η οποία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, συμφέρει οικονομικά, δεν βλάπτει την υγεία, εξοικονομεί φυσικούς πόρους και ενέργεια, αποτελεί την οικολογικά συμβατή και κοινωνικά αποδεκτή λύση του προβλήματος.
Απαιτούμε, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους ΟΤΑ και τους ΦοΔΣΑ, Επιτέλους :
• Να ξεκινήσουν την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων !
• Να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
• Να τοποθετήσουν κάδους για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.
• Να ξεκινήσουν δραστηριότητες Λιπασματοποίησης – Κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα.
Σε αυτή την περίπτωση δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε ενεργά σχεδιασμούς και ενέργειες για την εξεύρεση, κατασκευή και λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Τρίπολη, 23 Ιουλίου 2008
* «Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων»
* Δημοτική Παράταξη « Nαύπλιο η Αλλη Πρόταση»
* Νομαρχιακή Κίνηση Αργολίδας «Αργολίδα Κοινωνία των Πολιτών»
* Νομαρχιακή Κίνηση «Αρκάδων Κοινόν»
* Δημοτική Κίνηση «Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών»
* Δημοτική Παράταξη «Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου»
* «Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας»
* «Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας»
* Νομαρχιακή Παράταξη Κορινθίας «Αδέσμευτοι και Ενεργοί πολίτες»
* «Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσσηνίας για την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων»
* Δημοτική Κίνηση «Τρίπολη - Ανθρώπινη Πόλη»
* Δημοτική Πρωτοβουλία Γυθείου «Λώστος»
* Δημοτική Παράταξη <<Τροιζήνα-Δήμος για Ολους>>
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Symfono apolyta me tin idea tis Enallaktikis Diaxeirisis Aporimmaton kai tin arxi "O rypainon plironei"!
Ομως στην Ελλάδα της διαπλοκής, των κυκλωμάτων και της ρεμούλας ο ρυπαίνων ( πάσης φύσης ρύπανση εννοώ) όχι μόνο δεν πληρώνει αλλά τον πληρώνουνε κιόλας να κάνει λαδιές!!!!
Δημοσίευση σχολίου