Τρίτη 29 Ιουλίου 2008
Μετά τη συνάντηση με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας
Δελτίο Τύπου 29/7/08
Τη Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη συνάντηση εκπροσώπων αυτοδιοικητικών Κινήσεων και οικολογικών Οργανώσεων με τον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας στο γραφείο του.
Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα που είχαμε υποβάλλει οι προαναφερόμενοι φορείς στις αρχές του μήνα, προκειμένου να ενημερωθούμε από τον Γεν. Γραμματέα σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα να εκθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος.
Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης από την πλευρά του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας ήσαν τα εξής :
•Ετοιμάζει τροποποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού του 2005 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
•Σχετικά με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τα βαρύτατα πρόστιμα της Ε.Ε. σε περίπτωση που αυτές δεν έχουν αποκατασταθεί έως την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους : Με επιτάχυνση των διαδικασιών θα επιτευχθεί το κλείσιμο των περισσοτέρων ως τα τέλη του χρόνου. Ήδη δημοπρατούνται από την Περιφέρεια τα πρώτα έργα αποκατάστασης χωματερών.
•Ως προσωρινή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων σχεδιάζεται από την πλευρά της Περιφέρειας η συμπίεση, <<δεματοποίηση>> και περιτύλιγμα των σκουπιδιών με ειδικά μηχανήματα ( καλούμενα <<μπαλοποιητές>> ).
Τα <<μπαλοποιημένα>> πλέον σκουπίδια θα εναποτίθενται σε θέσεις που θα ορίσει η Περιφέρεια. Μία τέτοια θέση ενδέχεται να είναι στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Αχλαδοκάμπου Αργολίδας. Κατά τη διαδικασία <<μπαλοποίησης>> ενδέχεται να γίνεται και κάποια διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
•Η οριστική λύση του προβλήματος θα δοθεί με μέθοδο ΄΄Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων΄΄, σε θέση που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Θα πρόκειται για εργοστασιακή μονάδα, την οποία θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ιδιώτης επενδυτής μετά από απόφαση της Περιφέρειας, χωρίς την παραμικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, επομένως και χωρίς ΧΥΤΥ ( Ως προς το κόστος, οι αναφορές του Γεν. Γραμματέα ήσαν ασαφείς ). Όταν η εν λόγω μονάδα ξεκινήσει να λειτουργεί, θα μεταφερθούν σ΄αυτή και τα <<μπαλοποιημένα>> σκουπίδια της προσωρινής λύσης.
Τα κύρια σημεία της κριτικής που ασκήσαμε στα παραπάνω ήσαν τα εξής :
•Ο Περιφερειακός σχεδιασμός του 2005, με κύριο στοιχείο τη δημιουργία ΧΥΤΑ, ήταν από κάθε πλευρά λανθασμένος ( λάθος επιλογή βασικής μεθόδου διαχείρισης [ ταφή των απορριμμάτων ], παντελής έλλειψη κοινωνικής διαβούλευσης κ.λπ. ).
•Ο επανα–σχεδιασμός της Περιφέρειας κατά τους τελευταίους μήνες διακρίνεται από προσωρινότητα, αποσπασματικότητα και προχειρότητα, και παρουσιάζει πολλές ασάφειες σε βασικά ζητήματα ( προσδιορισμός μεθόδου, θέσης εγκατάστασης της μονάδας και φορέα διαχείρισης, κόστος επένδυσης και λειτουργίας καθώς και πιος θα το πληρώνει, οικολογική συμβατότητα ).
Ταυτόχρονα εξακολουθεί και σ΄αυτόν να απουσιάζει η κοινωνική διαβούλευση και η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων εκ μέρους των αρμοδίων ( Περιφέρεια, Σύνδεσμοι Διαχείρισης Απορριμμάτων στους 5 νομούς, ΟΤΑ ).
•Οποιαδήποτε μέθοδος ΄΄βιομηχανοποίησης΄΄ των σκουπιδιών μέσω μονάδας ΄΄Ολοκληρωμένης Διαχείρισης΄΄, είναι συνυφασμένη με πανάκριβο οικονομικό κόστος ( τέλη ) που θα κληθούμε στη συνέχεια να πληρώνουμε ως δημότες, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον και θα διακρίνεται από αδιαφανείς μεθοδεύσεις για την υλοποίησή της.
•Στις ανακοινώσεις μέσω των ΜΜΕ, αλλά και στα όσα μας ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά και στόχευση για μείωση των σκουπιδιών μέσω Διαλογής στην Πηγή και Ανακύκλωσης. Και όπως τονίσαμε : Χωρίς Διαλογή και Ανακύκλωση στην Πηγή, οποιαδήποτε άλλη λύση είναι ολόπλευρα επιζήμια, δεν θα τύχει της απαραίτητης κοινωνικής αποδοχής και θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Η πρότασή μας, την οποία επιδώσαμε γραπτά με τη μορφή ψηφίσματος στον Γεν. Γραμματέα, και της οποίας τις βασικές συνιστώσες εκθέσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί του, στηρίζεται στην Εναλλακτική Διαχείριση των απορριμμάτων ( Πρόληψη, Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων ). Πρόκειται για την επιλογή εκείνη, η οποία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, συμφέρει οικονομικά, δεν βλάπτει την υγεία, αποτελεί την οικολογικά συμβατή και κοινωνικά αποδεκτή λύση του προβλήματος.
Ακόμη, υπογραμμίσαμε ότι η Περιφέρεια θα μας έχει συμμάχους της, στην περίπτωση και μόνον κατά την οποία με σαφήνεια και συνέπεια ξεκινήσει άμεσα το σχεδιασμό έργων ( ΚΔΑΥ ) και την εφαρμογή μέτρων και δράσεων Διαλογής και Ανακύκλωσης στην Πηγή.
Τέλος, δηλώσαμε και ζητήσαμε από τον Γεν. Γραμματέα, όπως μας αξιοποιήσει ως έναν επιπλέον – και μάλιστα αμισθί – τεχνικοοικονομικό σύμβουλό του, εκτός από εκείνους που ήδη απασχολεί, για την επίλυση του προβλήματος.
Οι εκπρόσωποι των Κινήσεων και Οργανώσεων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Διαβάστε και αυτό σχετικά με τα όνειρα της Κυβέρνησης για τα σκουπίδια
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14487&m=A28&aa=1
Δημοσίευση σχολίου