Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Η σφαίρα της φαντασίας μας.....

Η υποσυνείδητη κραυγή
του Athlone Clarke
Ζωγράφου ,Τζαμαικανού μετανάστη στις Η.Π.Α από το 1980

Η σφαίρα του Αλέξανδρου

Εντάξει φίλε 50άρη (κατανοώ το ανώνυμο) συμφωνώ και προσθέτω, ότι θέλει ψυχή βαθιά να αναγνωρίσει κάποιος την κατάντια του και να την βροντοφωνάξει:
ΝΑΙ! Η σφαίρα που χτύπησε τον Αλέξανδρο δεν μπήκε στην δική του καρδιά αλλά στην δική μας!
Σίγουρα κάπου θα είχαμε συναντηθεί στα νιάτα μας αφού τα λόγια σου στοχεύουν κατευθείαν στο σημείο του εγκεφάλου μας, που πλέον κυριαρχεί η “τηλεοπτική δημοκρατία” της Παναγιωταρέα και του Παπαχελά.
Και κάτι φορές πεταγόμαστε από το καναπέ σαν να μας τσίμπησε έντομο ... και μετά πάλι στην αποχαύνωση!
Γιατί? Αναρωτιέσαι μαζί μας?
Μήπως δεν θέλουμε ή δεν τολμάμε να δούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους?
Μήπως το Πολυτεχνείο μας ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου?
Ας το δούμε βαθύτερα: τι ζητήσαμε?
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, και τα τοιαύτα.
Για την τότε πολιτική ή στρατιωτική εξουσία αυτά ήταν αιτία εκτοπισμού ακόμη και θανάτου, αλλά για το οικονομικό σύστημα?
Για τη Ντόρα που ήταν «εκτοπισμένη» στο Παρίσι, τον Αλογοσκούφη, τον Παπαντωνίου κλπ, που τους «πλάκωνε η σκλαβιά» στο London school of Economics ή στο Harvard, για την «γυριστρούλα» τη Δαμανάκη και γενικά για όλο το κακό συναπάντημα - αυτούς που ζητάς να μετανοήσουν γονατιστοί μπροστά στα πανό των 15ρηδων - γιαυτούς οι αγώνες και τα Πολυτεχνεία ήταν το «μάνα του ουρανού»
Φίλε συνομήλικε, αν δεν το κατάλαβες γιαυτούς σε πλακώσανε οι μπάτσοι τότε, έστω και αν οι περισσότεροι δέρναν με το ένα χέρι – αυτό που κράταγε το γκλόμπ - γιατί με το άλλο κρατάγανε το καπέλο τους. Τέτοιους φύλακες διέθετε κυρίως η χούντα, ενώ η «δημοκρατία», που μας προέκυψε (όχι ερήμην μας βέβαια) εκπαιδεύει δολοφόνους με στολή (είμαι σίγουρος ότι και ο Παττακός αναρωτιέται)
Τι θέλω να πω? Θα το πω και βρίσε με, έχω συνηθίσει!
Ποτέ οι αγώνες της επταετίας δεν έβαλαν συλλογικά ζήτημα αλλαγής του οικονομικού τρόπου παραγωγής, εκτός από ατομικές απόψεις. Ακόμα δεν υπήρχε στρατηγική και η καθημερινή ταχτική ακολουθούσε τη λογική της «συμπτωματικής θεραπείας».
Επομένως η αλλοτρίωση ελλοχεύει ασυνείδητα από τότε στο μυαλό μας. Στη συνέχεια η καταναλωτική κοινωνία ανέλαβε δράση.
Τα περισσεύματα της Ε.Ε. ήταν αρκετά όχι μόνο για να γεμίσουν τα στομάχια μας αλλά για να θάψουν συνειδήσεις.
Τέλος πάντων σε τέτοια δικιά μας κοινωνία, στη σφαίρα της δικιάς μας φαντασίας μεγαλώσαμε τα παιδιά μας και νομίζαμε, ότι με τη ταχτική του «πάρτα όλα» θα είναι ευτυχισμένα!
Το «μπούκωμα» όμως τα έπνιξε και η πραγματική σφαίρα ξεσήκωσε αυτά και ξύπνησε τις δικές μας συνειδήσεις.
Αλλά η καινούργια πρόταση ποιά είναι?
Η συνάντηση με τον Μπεγλίτη?
Το κοινωνικό συμβόλαιο του Γιωργάκη?
Το μαχαίρι στο κόκαλο του Καραμανλή?
Δέκα έδρες παραπάνω στη Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ?
Τα 1400 ευρώ αντί για τα 700 του ΚΚΕ?
Η μείωση του ΦΠΑ?
Δεν νομίζω ...
Με μουτζώνω και με φτύνω - σύμφωνοι - λοιπόν, κάθε που με τσιμπά αυτό το ενοχλητικό έντομο, που το κουβαλάω πάνω μου από τα νιάτα μου.
Και μετά ξαπλώνω πάλι στο καναπέ και αναθέτω στον Τριανταφυλλόπουλο και στον Ευαγγελάτο τα περαιτέρω.
Γιατί έχουμε Δημοκρατία, που μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.
Μαζί δεν κάνω γιατί άλλα είχα στη φαντασία μου εκείνα τα χρόνια, αλλά και χώρια δεν μπορώ, γιατί μέρος της αθλιότητας που ζω, δικαιωματικά μου ανήκει.
Πάντως δεν υποχρεούται κανείς να με πάρει στα σοβαρά.

Πασχάλης Σιακοβέλλης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Money talks bullshit walks . Aμερικάνικη παροιμία.
Πασχάλη όπως ξέρεις η Κίνηση έγινε για να σώσει ότι σώζεται από το μέλλον του Δήμου μας – όχι για να προτείνει λύσεις για το χάλι της ελληνικής κοινωνίας .
Μια και κανείς δεν υποχρεούται να πάρει στα σοβαρά τα γραφόμενά μας άς κάνω μια σοβαρή πρόταση που θα φανεί αστεία σε έναν ηλίθιο λαό :
1.Ας υποθέσουμε ότι βουλευτές και υπουργοί εργάζονται .
2.Ας βρούμε ένα αντικειμενικό κριτήριο για να αξιολογήσουμε την αποδοτικότητα της εργασίας τους (όχι βέβαια την ψήφο των διεφθαρμένων , φοβισμένων ,χαμηλού IQ και απαίδευτων γραικών ).
3.Η μεταβολή επί θητείας τους του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας μου φαίνεται καλό κριτήριο .
4.Και ο λούκουμος : με βάση τον μισθό του βουλευτή όταν το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν μηδενικό η μεταβολή του μισθού τους θα είναι ακριβώς όσο και το αρνητικό της μεταβολής επί θητείας τους του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας.
Παράδειγμα : Για 50% αύξηση του χρέους θα έχουμε –(+50%)=-50% μείωση του μισθού τους .
Αλλιώς θρέφουμε τσάμπα μάγκες παριστάνοντας την δημοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη δεν κατάλαβα! Το κάνεις πιο λιανό...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Πασχάλη,
Ίσως –ακόμα και σήμερα- να ζητάμε πολλά από το δοκό μας Πολυτεχνείο. Αυτά που έγιναν τότε ήταν πολλά και αυτά που δεν έγιναν ακόμα περισσότερα. Για αυτό μιλάω για το το προσωπικό, ενός εκάστου από εμάς αυτής της γενιάς, Πολυτεχνείο. Είναι η μετέπειτα προσωπική πορεία που μετράει. Είναι το καταναλωτικό κουστουμάκι που φορέσαμε, ο καναπές που ξαπλώσαμε, το 4Χ4 που πήραμε, η πλάσμα TV που βάλαμε απέναντι μας. Είναι όπως λες και εσύ, πολύ σωστά, η ανάθεση που κάναμε να μιλούν για εμάς οι διάφοροι Τριανατφυλόπουλοι Παπαχελάδες κλπ. Η ανάθεση να μιλούν για εμάς -και μάλιστα με την ψήφο μας- σε διάφορους ανάξιους καρεκλοκένταυρους εκπορνευτές της συλογικής και ατομικής μας συνείδησης, αμφιβόλου, αν μη τι άλλο, πνευματικής ικανότητας και ηθικής υπόστασης ¨λειτουργούς¨ των δημοκρατικών θεσμών. Και τέλος ο ετεροχρονισμός δράσης (για τις καλένδες) που αποφασίσαμε, με αποτέλεσμα να αφήσουμε, εγκληματικά, το πεδίο ελευθερο για τον κάθε Κωστάκη, Γιωργάκη [και σε μικροεπίπεδο Αλέκο] να μας κυβερνά.
Η πρόταση μου είναι απλή.
Να κλείσουμε την ΤV. / Να βγούμε από το σπίτι / Να αναστήσουμε τις παρέες μας / Να μιλήσουμε μεταξύ μας, όχι για το χρηματιστήριο και τις δουλιές μας αλλά για την πολιτική (ιδεολογίες , αξίες) / Να διαφωνίσουμε και να τσακωθούμε μεταξύ μας υποστηρίζοντας θέσεις και απόψεις / Να προτείνουμε λύσεις και να αγωνιστούμε για αυτές / Να ακυρώσουμε τέλος το παλιό (τους εαυτούς μας δηλαδή) ψηφίζοντας νέους ανθρώπους στην πολιτική. Νέους που έστω με τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους θα χτίσουν ένα νέο αύριο … και για εμάς!
Με εκτίμιση 50+