Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Το λιμάνι των ‘επαναστάσεων’ και των ‘άτακτων οπισθοχωρήσεων’

Τα παρακάτω ειπώθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 2009 στο Δημοτικό Συμβούλιο


Σε δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών της 10ης Φεβρουαρίου 2009 που μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ έχουμε ταχθεί υπέρ της διαχείρισης των λιμένων από την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11/02/09 η Κίνηση Πολιτών προσκόμισε όλα τα απαραίτητα τεκμήρια για την υποστήριξη της πρότασής της,

η δημοτική αρχή εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Επειδή, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα τόσο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και η δημοτική αρχή έπαψαν να μιλούν για το λιμάνι και τις προθέσεις τους, επειδή άλλοι, λαλίστατοι στο παρελθόν, θεσμικοί και μη θεσμικοί παράγοντες φαίνεται να αναδιπλώνονται, επειδή τα φιλικά προς το δήμαρχο τοπικά ΜΜΕ άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την «ηρωική οπισθοχώρηση», η Κίνηση Πολιτών επαναφέρει σήμερα το θέμα με κατάθεση επιστολής του δημοτικού συμβούλου της Χ. Κασίμη προς το Δήμαρχο Κορινθίων κ. Α. Πνευματικό.

Η επιστολή έχει ως εξής


Προς το Δήμαρχο Κορινθίων κ. Α. Πνευματικό

Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Κορινθίων κ. Ν. Σταυρέλη
2. Επικεφαλής «Ένωσης Κορινθίων κ. Π. Λουζιώτη
3. Επικεφαλής «Πόλης Μπροστά» κ. Κ. Γιώτη
4. Περιφέρεια Πελοποννήσου, Διεύθυνση Τ.Α. και Διοίκησης
Νομού Κορινθίας

Κόρινθος, 5 Μαρτίου 2009

Κύριε Δήμαρχε,

Με τις αποφάσεις 194 του 2008 (απόσπασμα πρακτικού 9/15-07-08) και 2 του 2009 (απόσπασμα πρακτικού 17/12-01-09) το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κορινθίων όρισε, για τα έτη 2008 και 2009-2010 αντίστοιχα, τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων, το οποίο συστάθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 201 του 2001 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ 15/2004.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κορινθίων είναι ως γνωστόν Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας και σύμφωνα με το άρθρο 240 ≠ 1 Ν. 3463/2006 Πρόεδρός του καθίσταται αυτοδίκαια ο Δήμαρχος Κορινθίων.

Κύριε Δήμαρχε,
Παρά τον ορισμό του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και παρά τις σαφείς και επαναλαμβανόμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις της 15-07-08, 12-01-09 και 11-02-09 για την «...άμεση έναρξη λειτουργίας του δημοτικού λιμενικού ταμείου...» (απόσπασμα αποφάσεων 194, 9/15-07-08 και 86, 4/11-02-09), αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα συγκληθεί σε σώμα με ευθύνη σας, που προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι είστε Πρόεδρος αυτού του Ν.Π.Δ.Δ. όσο και από το γεγονός ότι ως Δήμαρχος έχετε την υποχρέωση να εκτελείτε τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλώ όπως συγκαλέσετε άμεσα σε σώμα το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων και εκτελέσετε τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας.
Με τιμή,

Χ. Κασίμης
Δημοτικός Σύμβουλος
Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

Εμείς θα επιμείνουμε...........

9 σχόλια:

Γκιωνης είπε...

. Νομίζω οτι είναι θέμα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τούς πολίτες. Πολιτικοποιημένους ή μή. Κυρίως τούς "μή" !
. Εξαρτάται απο την ωριμότητα τού θέματος στην κοινωνία, την προσέγγιση τού κόσμου από όποιους ασχολούνται μ' αυτό, από το να μην μπούν ιδιοτέλειες και εγωϊσμοί στην μέση, και από το κουράγιο και την αντοχή σας !
. Όλα τα άλλα είναι ... εύκολα ! ! !
. Καλή δύναμη

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα μία φορά λέτε ψέματα. Τόσο η μειοψηφία , όσο η πλειοψηφία σας είπαν κ. Κασίμη ότι η τεκμηρίωσή σας είναι ανεπαρκής. Αλλο πράγμα διαφωνώ, άλλο σφυράω αδιάφορα. Πήρατε απαντήσεις, γιατί δεν το λέτε; Γράψτε ότι κάποιοι διαφώνησαν μαζί σας όχι ότι σφυράνε αδιάφορα. Πείτε την αλήθεια δηλαδή.

Μην εκμεταλλέυστε ότι οι ψηφοφόροι σας δεν γνωρίζουν τι γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρακαλείστε να ζητήσετε από τα κανάλια το βίντεο για να φανεί η αλήθεια.

Ευχαριστούμε και Τα σέβη μας.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή τόσο η πλειοψηφία όσο και η μειοψηφία (με εξαίρεση τον κ. Καρπούζη) δεν ισχυρίστηκαν ότι η τεκμηρίωσή μου είναι ανεπαρκής (κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το βίντεο της συνεδρίασης, όπως ισχυρίζεστε, το οποίο μάλλον δεν το έχετε δει), θα ήθελα να σας παραπέμψω στα πρακτικά του Δ.Σ.της 15/7/08 και στη σχετική απόφαση «Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π. «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου»
( http://www.korinthos.gr/body.php?id_news=340) για να δείτε τι λέει ο ίδιος ο κ. Ν. Σταυρέλης για το θέμα και αν ταυτίζονται οι απόψεις μας. Επισυνάπτω εδώ τη σχετική παράγραφο από τα πρακτικά:
«Απόφαση: 194
Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου:
α) την αριθμ. 436/14-12-1999 απόφαση του Συμβουλίου , που νομιμοποιήθηκε με την αριθμ. 20.254/23-12-1999 όμοια της Δ/νσης Τοπ. Αυτ/σης –Δ/σης Ν. Κορινθίας, περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου στο Δήμο.
β) το αριθμ. 201/01 Π.Δ. (ΦΕΚ 159/Α΄/16-7-2001) περί σύστασης του ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κορινθίων»
γ) την αριθμ. 44/8-2-2002 εκ νέου απόφαση του Συμβουλίου, περί ορισμού μελών του Δ/κου Συμβουλίου του εν λόγω Ν.Π.
δ) το αριθμ. πρωτ. 19.662/20.12.2001 έγγραφο του Γ.Γ.Π.Π, που μας κοινοποιήθηκε με το αριθμ. 2797/4.3.2002 έγγραφο της Δ/νσης Τοπικής Αυτ/σης-Δ/σης Ν. Κορινθίας, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να ασκήσει οποιαδήποτε αρμοδιότητα μέχρι ολοκλήρωσης ενεργειών του ΥΕΝ.
Ε) την υπ΄αριθμ. 23654/εγκ.18/13-5-05 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό η υπ΄ αριθμ. 108/05 γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία μετά τη δημοσίευση των προεδρικών διαταγμάτων περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων κρατικών λιμενικών ταμείων, τα αντίστοιχα δημοτικά λιμενικά ταμεία μπορεί να ασκούν τις αρμοδιότητές τους ακόμη και εάν δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ. περί κατάργησης του υφιστάμενου (κρατικού) λιμενικού ταμείου. Τούτο με την προϋπόθεση ότι έχει συντρέξει ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου και είναι δυνατή η υποκατάσταση του νέου νομικού προσώπου στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κρατικού λιμενικού Ταμείου.
- Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είχε επαφές ο ίδιος στο Υπουργείου Εσωτερικών και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από την αποδοχή της γνωμοδότησης από το εν λόγω Υπουργείο το 2005 μέχρι και σήμερα. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ενεργήσει άμεσα για τη λειτουργία του δημοτικού λιμενικού ταμείου, όπως έχει συμβεί και με πλήθη άλλων δημοτικών λιμενικών ταμείων σε όλη την Ελλάδα».

Τι έχετε να πείτε λοιπόν; Το θέμα είναι σοβαρό και αντί να προσβάλλετε ανωνύμως προσκομίστε τα τεκμήρια των ισχυρισμών σας. Εγώ τα κατέθεσα στο Δ.Σ. αναλυτικά. Το ζήτημα έχει ανάγκη σοβαρού διαλόγου για το μέλλον του τόπου μας, ακόμα και αν διαφωνούμε. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές.
Χ. Κασίμης

Ανώνυμος είπε...

Σύντομα θα σας διαψεύσουν επίσημα χείλη. Με συγχωρείτε αλλά προσβάλεστε μόνος σας όταν χρησιμοποιείτε εκφράσεις του τύπου 'σφυράει αδιάφορα'. Οταν διαφωνεί κάποιος μαζί σας μέσα στο ΔΣ και είναι εκλεγμένος αιρετός δεν σημαίνει ότι 'σφυράει αδιάφορα'.

Τα σέβη μας

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι απλό κύριε/α. Η ανάρτηση λέει " ...η δημοτική αρχή εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση". Σας ερωτώ: η δημοτική αρχή γιατί δεν εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου; Σε αυτό θα απαντήσετε, αφού φαίνεται ότι υπερασπίζεστε τη στάση της δημοτικής αρχής; Και δεν ενδιαφέρει τι θα πουν 'επίσημα χείλη', όπως λέτε, αυτό που έχει σημασία, αν θέλετε, είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν μπαίνει καν στον κόπο να καλέσει σε σώμα αυτό το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Και αυτό συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Πολιτικά δε σημαίνει 'ποιώ την νήσσαν'.
Να είστε βέβαιος/α θα έχουμε ενδιαφέρουσα συνέχεια. Τώρα αν κάποιος αιρετός σφυράει ή δεν σφυράει αδιάφορα, θα σας έλεγα ότι το κρίνουν οι πολίτες.
ΧΚ

Ανώνυμος είπε...

Αν η τεκμηρίωση του κ. Κασίμη ήταν ανεπαρκής τότε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Μυκόνου ,Αιγίου , Ρόδου ,κλπ. είναι φαντάσματα.
Αν οι άλλες δημοτικές παρατάξεις διαφωνούν με την πραγματικότητα ποιές απαντήσεις έχουν ;

Ανώνυμος είπε...

Να σας απαντήσω κ. Κασίμη.

Ζητήσατε την έναρξη λειτουργίας του δημοτικού λιμενικού ταμείου. Με άλλα λόγια, να γίνει μία διοικητική πράξη. Καμία άλλη συγκεκριμένη πρόταση. Ψηφίσατε, και καλώς πράξατε όλες τις συγκεκριμένες προτάσεις του Δημάρχου και οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Πότε προλάβατε και διαπιστώσατε άτακτη οπισθοχώρηση;

Με τι συμφωνείτε; την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει αλλαγή του χωροταξικού σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή με τους φίλους του τραίνου που θέλουν συνδυασμένες μεταφορές;

Και επειδή παίζετε με τη φράση 'λιμάνι των επαναστάσεων', πείτε μας συγκεκριμένα τι διαφορετικό θα κάνατε εφόσον ξεκινούσε η λειτουργία του δημοτικού λιμενικού ταμείου;
Και αφού θα κάνατε, γιατί δεν ανοίξατε το θέμα νωρίτερα;

Τι προσφέρει το λογοπαίγνιο στην λύση του προβλήματος της πόλης που είναι οι νταλίκες;

Υποστηρίζω πλήρως τις θέσεις του Δημάρχου όπως εσείς άλλωστε που τις ψηφίσατε. Πρέπει όμως να πείτε κάτι για κατανάλωση. Αυτό φαίνεται.

Τα σέβη μας

Ανώνυμος είπε...

1. Η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προφανώς ΔΕΝ είναι μια διοικητική πράξη.
Οι προτάσεις της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ θα κατατεθούν εγγράφως στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου .
2.Και αλλαγή των χρήσεων του λιμένος Κορίνθου με τροποποίηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και συνδυασμένες μεταφορές- όχι βέβαια με χρήση του εντός οικιστικού ιστού ευρισκόμενου σιδηροδρομικού σταθμού Κορίνθου.
Που βλέπετε την αντίφαση ;

Ανώνυμος είπε...

Αν παρακολουθείτε καλά το θέμα, θα ξέρετε ότι ισχυριζόμαστε ότι δεν απαιτείται διοικητική πράξη για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Αυτά λέει και ο κ. Ν. Σταυρέλης στην εισήγησή του στο πρακτικό του Ιουλίου στο οποίο σας παραπέμπω στην ανάρτηση, αυτά έπραξαν και τα άλλα εν λειτουργία δημοτικά ταμεία. Θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση του δημοτικού λιμενικού ταμείου είναι η ασπίδα προστασίας στα σχέδια του ΥΠΕΝ για το λιμάνι. Επιμένουμε: γιατί δεν προχωρά το θέμα η δημοτική αρχή; Γιατί δεν συγκαλεί σε σώμα το Δ.Σ. του Ταμείου από τον Ιούλιο του 2008. Σε αυτά θα απαντήσετε; Δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικό διάλογο αν δεν απαντάτε στα ερωτήματα. Και επειδή στηρίζετε το δήμαρχο καλό είναι να στηρίζετε και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει είναι ότι εμείς στηρίζουμε αταλάντευτα τις αποφάσεις που πήραμε. Η δημοτική αρχή το πράττει; Γιατί δεν εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου λοιπόν;
Μακάρι να διαψευστούν οι φόβοι μας. Αν δικαιωθούμε που θα σας βρούμε;
Και ένα τελευταίο σε ό,τι αφορά το χωροταξικό. ΄Θα πρέπει να σας θυμήσω και σε αυτό ότι η θέση μας ήταν ξεκάθαρη τόσο στη συνάντηση με τον υπουργό όσο και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στις τόσες δημόσιες τοποθετήσεις μας. Εξάλλου είμαστε από αυτούς που με στοιχεία τεκμηριώσαμε την ορθότητα των θέσεων.

Χ. Κασίμης