Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Περιμένοντας τον Δεματοποιητή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Μαρτίου 2009

«Περιμένοντας τον δεματοποιητή...»

Τον τελευταίο καιρό έχει φουντώσει η συζήτηση σχετικά με την δεματοποίηση των απορριμμάτων, τα χαρακτηριστικά της μεθόδου, τη χρησιμότητά της στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων, αλλά και την επιλογή τοποθέτησης του «περίφημου» δεματοποιητή στον χώρο του Βιολογικού Σταθμού των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας.
Τρεις μήνες μετά τις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για την εγκατάσταση του δεματοποιητών στους χώρους που έχουν επιλεγεί από τούς Συνδέσμους των Δήμων της Πελοποννήσου, αλλά και την «υπόσχεση» για άμεση παύση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) και την αποκατάσταση τους, τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει καν ξεκινήσει. Οι ΧΑΔΑ εξακολουθούν να δέχονται τα απορρίμματα των Δήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι δε Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρακολουθούν απαθείς, περιμένοντας το «άγιο χέρι» του Γ.Γ. της Περιφέρειας που θα τους «σώσει», αποποιούμενοι των ευθυνών τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Η Κίνηση Πολιτών, έχοντας εκφράσει και στο παρελθόν τις ανησυχίες της για την νομιμότητα των ενεργειών αυτών, τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς κινδύνους που εμπεριέχουν, θέλει να επαναλάβει, για άλλη μια φορά, τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό.

1. Η δεματοποίηση των απορριμμάτων, όπως αυτή έχει προταθεί από την Περιφέρεια και την υιοθέτησε ο Σύνδεσμος Δήμων Ανατολικής Κορινθίας, δεν αποτελεί μέθοδο διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων, αφού στερείται της διαδικασίας επεξεργασίας των απορριμμάτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης και ανακύκλωσης των υλικών, καθώς και της ανάκτησης ενέργειας, χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος, ώστε να μειώνεται η ποσότητα των αποβλήτων προς τελική διάθεση, όπως αυτό προβλέπεται σαφώς και κατηγορηματικώς από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50910/2727/2003 για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Συγκεκριμένα η πρόταση της Περιφέρειας προβλέπει τη δεματοποίηση των μεικτών απορριμμάτων των εννέα Δήμων της Ανατολικής Κορινθίας και την «προσωρινή» εναπόθεσή τους για τουλάχιστον τρία χρόνια στο χώρο του Βιολογικού Σταθμού (ή σε άλλο χώρο «προσωρινής» αποθήκευσης που ακόμα δεν έχει βρεθεί), μέχρις ότου επιλεγεί η θέση και «κατασκευαστεί» η μονάδα επεξεργασίας των δεματοποιημένων απορριμμάτων που υπόσχονται. Η πρόταση αυτή καθιστά από μόνη της πρακτικά αδύνατη την οποιαδήποτε επεξεργασία των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο μέλλον, αφού μετά τη παρέλευση τριών χρόνων, τα μεικτά συμπιεσμένα και δεματοποιημένα απορρίμματα θα είναι μία ανομοιογενής μάζα, από την οποία θα είναι αδύνατη η ανάκτηση ανακυκλώσιμων και ζυμώσιμων υλικών. Φαίνεται έτσι ότι αυτή η επιλογή οδηγεί στον απώτερο στόχο της καύσης ή της ξήρανσης των απορριμμάτων αυτών.

2. Η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων απαιτούσε και απαιτεί Άδεια Εγκατάστασης, Άδεια Λειτουργίας και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ορθά είχε προειδοποιήσει και στο παρελθόν η Κίνηση Πολιτών με δελτίο τύπου που είχε εκδώσει στις 8-10-08, αλλά και μέσα από το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας της. Αυτές τις προϋποθέσεις απέρριπταν κατηγορηματικά μέχρι πρόσφατα, ως μη απαραίτητες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός (υπ’ αριθμ. 12/2008, πρακτικό 8/05-08-2008 απόφαση του Συνδέσμου), αλλά και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Αγγελόπουλος (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. Λουτρακίου – Περαχώρας την 09-12-2008), που τώρα τρέχουν εναγωνίως, όπως δηλώνουν, να τις εξασφαλίσουν.

3. Η μονάδα συμπίεσης – δεματοποίησης των απορριμμάτων που θα γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, θα προξενήσει ανυπολόγιστη βλάβη στο κοντινό και ευρύτερο περιβάλλον, αφού θα συμπιέζει τα απορρίμματα σε αναλογία 6:1 και τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα (στραγγίδια που περιέχουν νιτρικά, θειικά, χλωρίδια και βαρέα μέταλλα), που θα παράγονται κατά την συμπίεση, τον τεμαχισμό και την εναπόθεση των απορριμμάτων, θα διαχέονται στον περιβάλλοντα χώρο και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα. Δια μέσου δε των υπογείων υδάτων και της θάλασσας, θα προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και ζώων. Η αναφορά δε για δήθεν επεξεργασία των αποβλήτων αυτών μέσω αυτόνομων βιολογικών καθαρισμών ή μέσω της διάθεσης τους στον Βιολογικό Σταθμό είναι ουσιαστικά αβάσιμη, τεχνικά ανεφάρμοστη και περιβαλλοντικά επικίνδυνη.

4. Οι παραπάνω ανησυχίες έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ουδέποτε ερωτήθηκαν, όχι μόνο στην Κορινθία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Η Κίνηση Πολιτών ουδέποτε σταμάτησε να εκφράζει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας. Την απέρριπτε και την απορρίπτει κατηγορηματικά ως επιπόλαιη και επικίνδυνη, αφού δεν κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, και αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καλεί τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και Δήμαρχο Κορινθίων κ. Πνευματικό να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση του Συνδέσμου γιατί δεν στηρίζεται σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έχει την κοινωνική συναίνεση. Τον καλεί να υιοθετήσει και να εφαρμόσει στην πράξη την συνδυαστική διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέσω της ενίσχυσης και προώθησης της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της οικιακής κομποστοποίησης και της ταφής των υπολοίπων σε μοντέρνο ΧΥΤΑ. Τον καλεί να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ανταποκρινόμενος στους στόχους και σκοπούς της Νομοθεσίας, αλλά και στις επιταγές των καιρών για λύσεις περιβαλλοντικά φιλικές και κοινωνικά αποδεκτές.
Ομάδα Περιβάλλοντος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: