Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ο Δεματοποιητής



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Μαΐου 2009

Η εγκατάσταση του δεματοποιητή στον Κοινό Βιολογικό Σταθμό των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας κατέληξε σε ναυάγιο!
Μετά την αρνητική τοποθέτηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την μη τροποποίηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για τη χωροθέτηση δεματοποιητή από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αλλά και τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας αναγκάστηκε να ανακαλέσει στις 13-05-2009, την απόφαση που είχε λάβει το 2008 για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στο Βιολογικό Σταθμό.
Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα, (όπως αναφέρθηκε από τους περισσότερους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου – Περαχώρας), της προχειρότητας και της επιπολαιότητας με την οποία χειρίστηκαν το ζήτημα ο Σύνδεσμος Δήμων Ανατολικής Κορινθίας και η Περιφέρεια: να προτείνουν, δηλαδή, την εγκατάσταση του δεματοποιητή ως λύση για το οξύτατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί οι προβλεπόμενες από την Κείμενη Νομοθεσία διαδικασίες και προϋποθέσεις αλλά και χωρίς να έχει μελετηθεί η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πρότασης.
Η Κίνηση Πολιτών έχει επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, τον σκοπό που «εξυπηρετούσε» και τους κινδύνους που εγκυμονούσε. Με συνεχείς ανακοινώσεις και παρεμβάσεις της έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και έχει θέσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά:
Α) με την εκχώρηση στον Γ. Γ. της Περιφέρειας της αρμοδιότητας του Συνδέσμου να βρει λύση και να διαχειριστεί τα αστικά απορρίμματα,
Β) με την διαδικασία της χωροθέτησης, τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών, την απαραίτητη αδειοδότηση, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της μεθόδου και την παρέκκλιση της πρότασης από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Η Κίνηση Πολιτών, καλεί τον Σύνδεσμο Δήμων Ανατολικής Κορινθίας και το δήμαρχο Κορινθίων:
Να ανακαλέσουν την απόφαση χωροθέτησης του δεματοποιητή στον Βιολογικό Σταθμό.
Να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν (και ας χάθηκε πολύτιμος χρόνος), στην απόφαση του Συνδέσμου για χωροθέτηση ΧΥΤΑ εντός του νομού, σύμφωνα με τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2007 (όπως προβλέπει και ο ισχύων ΠΕΣΔΑ).
Να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη την συνδυαστική διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέσω της ενίσχυσης και προώθησης της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της οικιακής κομποστοποίησης και της ταφής μόνο των υπολειμμάτων.
Τους καλεί, τέλος, να προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση και απορρύπανση των χωματερών, ανταποκρινόμενοι στους στόχους και σκοπούς της Νομοθεσίας, αλλά και στις επιταγές των καιρών για λύσεις περιβαλλοντικά φιλικές και κοινωνικά αποδεκτές.


Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέτε ρε παιδιά αλλά στα παλιά σας κείμενα μιλούσατε για ΧΥΤΥ. Τώρα μιλάτε για ΧΥΤΑ αλλά για ταφή Υπολειμμάτων. Τελικά, τι θέλει η Κίνηση ; Μπορείτε παρακαλώ να μας εξηγήσετε ; Εχει γίνει ορθογραφικό λάθος ;

Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων είπε...

Αγαπητέ Κύριε,
Δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος.
Ο όρος ΧΥΤΥ δεν χρησιμοποιείται πιά από τους επιστήμονες της διαχείρισης απορριμάτων. Αντικαυταστάθηκε από τον όρο ''μοντέρνος ΧΥΤΑ''
Επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα για να έχετε πλήρη γνώαη με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων επιστημόνων.
http://www.eedsa.gr/Contents.aspx?lang=gr&CatId=367&View=8

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας
Στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα και διαπίστωσα ότι στην ιστοσελίδα που προτείνετε δεν προκύπτει πουθενά αυτό που λέτε. Αντιθέτως βρήκα το παρακάτω κείμενο στο οποίο γίνεται ευρεία χρήση του όρου ΧΥΤΥ.

http://www.eedsa.gr/library/downloads/Docs/Documents/ΑΠΟΒΛΗΤΑ/ΑΣΤΙΚΑ/Παράρτημα_II_Sterea_apovlita.pdf

Συγνώμη αλλά έχω μπερδευτεί. Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δύο όρους και ποια η ημερομηνία πέραν της οποίας δεν υφίσταται ο όρος ΧΥΤΥ και ανάγκασε και εσάς να τον αποσύρετε από τα κείμενά σας ;

Ποιος επιστήμονας λέει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος ΧΥΤΥ;

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31999L0031:EL:HTML

Οδηγία Ε.Ε περί υγειονομικής ταφής των αποβλητων όπου αναφέρεται ότι δεν τα βάζουμε χύμα αλλά προκειται για απορρίματα που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Για να βοηθήσω στις απορίες του φίλου πιό πάνω.

Κώστας Λ.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι η Greenpeace, η WWF και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν γνωρίζουν ότι ο όρος ΧΥΤΥ δεν υφίσταται πια και έχει αντικατασταθεί από τον όρο μοντέρνος ΧΥΤΑ.
Να τους κάνει η Κίνηση ένα σεμινάριο για το ζήτημα αυτό.
Επίσης η Κίνηση πρέπει να πεί στους Κορίνθιους τι ακριβώς θα θάβεται στον μοντέρνο ΧΥΤΑ που προτείνει και προς τι η επεξεργασία πριν την ταφή αδρανών για το περιβάλλον υπολειμμάτων.
Μήπως τελικά δεν θα είναι υπολείμματα αλλά απορρίμματα και απαιτείται ΧΥΤΑ ;
Αν δεν κάνω λάθος στην Λευκίμη της Κέρκυρας, στην Κερατέα, στο Γραμματικό και στην Φυλή Αττικής μοντέρνους ΧΥΤΑ θέλουν να κατασκευάσουν αλλά αντιδρούν πολίτες, δήμαρχοι και πολιτικά κόμματα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι το μείζον ζήτημα η ονομασία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ;
Εδώ έχουμε εναπόθεση ΧΥΜΑ.
Ας αποφασιστεί ο χώρος από το σύνδεσμο των 9 Δήμων και αυτοί μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δώσουν την κατά τα ισχύοντα ονομασία.
Σύμφωνα με τις πενιχρές μου γνώσεις ο μοντέρνος ΧΥΤΑ δεν δέχεται τίποτα άλλο από υπολείματα απορριμάτων που έχουν υποστεί ήδη επεξεργασία, δηλαδή το ελάχιστο.
Ευχαριστώ
Γ.Αντωνίου

Ανώνυμος είπε...

Κάθε φορά που η Κίνηση Πολιτών στριμώχνεται, δεν απαντάει αλλά κάνει νέα ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντάει όμως κανείς στο ερώτημα κ. Κασίμη, γιατί η Αρχαιολογική υπηρεσία έδωσε άδεια για τόσα στρέμματα Βιολογικού καθαρισμού και τώρα δεν δίνει για 300 τ.μ. κτίριο. Δεν σας συμφέρει βεβαίως να ασχοληθείτε με αυτό το ερώτημα κια να προβληματιστείτε, γιατί απλούστατα είστε -και φάνηκε αυτό- περιχαρής, που μπαίνουν εμπόδια στην εγκατάσταση του δεματοποιητή....