Δελτίο Τύπου
17-12-09
Η δημοτική αρχή κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για την ΔΕΥΑΚ στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 14/12/09. Αφού έβαλε τη συνεδρίαση στις 8 το βράδυ μαζί με άλλα πολύ σοβαρά θέματα αγωνίστηκε σκληρά να καθυστερήσει όσο μπορούσε την συζήτηση. Δεν τα κατάφερε! Η συζήτηση έγινε, έστω και μεταμεσονύκτια. Η μαζική παρουσία των εργαζόμενων αλλά και η σθεναρή στάση της αντιπολίτευσης δεν τους άφησε άλλα περιθώρια.
O κ. Πνευματικός ενώ δήλωνε πριν λίγο καιρό ότι «επί των ημερών του η επιχείρηση πέτυχε σημαντική αύξηση στα έσοδά της και ότι αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικότητας και διαφάνειας», μετά την απεργία των εργαζόμενων για την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης άλλαξε ρότα. Η απεργία μιας ημέρας έφερε την ‘αμφισβήτηση’ της ποιότητας και συνέπειας των εργαζόμενων, την ‘αμφισβήτηση’ του δικαιώματος στην απεργία, την ‘αμφισβήτηση’ του δικαιώματος της προσφυγής στην δικαιοσύνη, την ‘αμφισβήτηση’ της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης και πολλά άλλα.
Ο ‘σοσιαλιστής’ κ. Πνευματικός αντιμετωπίζει τώρα τους εργαζόμενους ως εχθρούς της επιχείρησης. Τους προέτρεψε πρώτα να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους δικαστικά αρνούμενος τον διάλογο και αφού κέρδισαν πρωτοδίκως τις 3 από τις 4 υποθέσεις κινδυνολογεί δηλώνοντας ότι αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα η επιχείρηση θα χρεοκοπήσει. Ας το ξεκαθαρίσουμε, σε χρεοκοπία την επιχείρηση θα την οδηγήσει η διοίκησή της εάν συνεχίσει την ίδια ανεύθυνη και αναποτελεσματική πολιτική.
Εμείς ως παράταξη είχαμε από καιρό μιλήσει για το «κλειστό διαπαραταξιακό σύστημα μακράς διάρκειας» της ΔΕΥΑΚ που αναπαράγει τις ίδιες δομές, το ίδιο μοντέλο διοίκησης, με τα ίδια αποτελέσματα.
Η Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών της επιχείρησης (αλλά και οι αναλυτικές και τεκμηριωμένες περιγραφές της λειτουργίας της από τους εργαζόμενους) επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και αποκαλύπτουν το μέγεθος της κακοδιοίκησης στην ΔΕΥΑΚ.
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που σημειώνουν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Ελεγκτές. Η επιχείρηση:
1. έχει τρία ανεξάρτητα μηχανογραφικά συστήματα (ύδρευση, αποχέτευση, λογιστική απεικόνιση) τα δυο εκ των οποίων δεν κλειδώνουν μετά το τέλος της χρήσης, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η καταχώριση και μετά την οριστικοποίηση των λογιστικών δεδομένων.
2. δεν μπορεί να παρακολουθήσει επαρκώς τα πάγια της.
3. έχει απώλεια πόρων από τους χαλασμένους (;) υδρομετρητές που ξεπερνούν το 20% του συνόλου αυτών.
4. έχει ανείσπρακτες απαιτήσεις ύψους 2.0 εκατ. για τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο είσπραξης ενώ συνεχίζει να αφήνει ανενόχλητους επαγγελματίες (ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς λυμάτων) πού εισπράττουν άμεσα την αμοιβή τους αλλά δεν πληρώνουν την ΔΕΥΑΚ.
5. δεν πιστοποιεί συχνά έργα πού εκτελούνται από εργολάβους
6. δεν έχει ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των έργων πού εκτελούνται με αυτεπιστασία
7. δεν έχει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, πού θα την προστάτευε από κακόπιστους τρίτους, και πολλά άλλα.
Αποκαλύπτεται λοιπόν ποιοί θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Πνευματικός, ο διευθυντής της κ. Καραμανλής, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης, έχουν τεράστιες ευθύνες. Ας μην συμπεριφέρονται λοιπόν σαν να μην ξέρουν τίποτα. Σαν να μην ασκούν αυτοί την διοίκηση της επιχείρησης. Σαν κάποιοι άλλοι να επιβουλεύονται την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Το απόστημα στην ΔΕΥΑΚ άρχισε να σπάει και αυτό είναι που ανησυχεί πολλούς, και πάνω απ’ όλους την διοίκηση. Η ΔΕΥΑΚ λειτουργεί για χρόνια σαν ένα κλειστό σύστημα και όχι σαν μια επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα. Μια ανώνυμη εταιρεία που δεν έχει οργανωμένες αποθήκες, που δεν πιστοποιεί έργα πριν τα παραλάβει και πριν πληρωθούν οι εργολάβοι, που δεν έχει σαφή και διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική, που δεν έχει οργανωμένο σχέδιο είσπραξης παλαιών οφειλών, που δεν ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, όπως οφείλει από το νόμο, που συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με ορισμένους εργολάβους, δεν είναι επιχείρηση του δήμου για τους δημότες αλλά επιχείρηση για τους λίγους διαχειριστές της, εργολάβους και προμηθευτές της.
Στην ΔΕΥΑΚ πρέπει να γίνει εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος και να αλλάξει η διοίκησή της. Πρέπει να συνταχθεί άμεσα ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο στη βάση του οποίου θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές και διοικητικές αλλαγές.
Τώρα! Πριν είναι αργά.
Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου