Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η μελέτη των λογαριασμών νερού- Μύθοι και πραγματικότητα




Οι εντολές   προς τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ Κορίνθου!
Αφορούν βασικά την πληρωμή και  εξώφληση  των λογαριασμών όχι την οικονομία νερού.



Πρόσφατα ο  δήμαρχος Κορινθίων  Α.Πνευματικός, επαιρόμενος για τον κοινωνικό προυπολογισμό του δήμου, μας υπενθύμισε ότι εκτός από τη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών μας προσφέρει και φτηνό νερό.

Λυπούμεθα που θα τον διαψεύσουμε.
Παραθέτουμε δύο λογαρισμούς ύδρευσης  (της γράφουσας) έναν από το Δήμο Λουτρακίου και ένα από το Δήμο Κορίνθου.
Ερωτούμε  και περιμένουμε  μια απάντηση στην περίπτωση που κάνουμε λάθος.
Ποιό νερό  είναι πιο φτηνό;
Το νερό της Κορίνθου  για το οποίο δεν έχουμε  αναλύσεις για την καταλληλότητά του , δεν έχουμε ενημερωτικό δελτίο  καταναλωτή ή το διάσημο νερό Λουτρακίου;

Στο δήμο Λουτρακίου το νερό χρεώνεται με 0,15 λεπτά το κυβικό για κατανάλωση μέχρι 45 κυβικά.
Στο δήμο Κορινθίων υπάρχει ενιαία ταρίφα. 'Οσο περισσότερο καταναλώνει κανείς  μέχρι τα 30 κυβικά τόσο λιγότερο πληρώνει και αντιστρόφως όσο λιγότερο καταναλώνει τόσο περισσότερο πληρώνει ανά κυβικό.

Στο δήμο Κορινθίων  ο καταναλωτής για 18 κυβικά πληρώνει 33 ευρώ και στο δήμο Λουτρακίου για 45 κυβικά πληρώνει 20 ευρώ.!!!
 Ο δήμος  Λουτρακίου  έχει ξεχωριστές κλίμακες  ανά κατηγορία καταναλωτή ( οικιακό, επαγγελματικό, βιομηχανικό, τουριστικό, με ή χωρίς αποχέτευση, επαγγελματικό εμφιάλωσης κλπ) και το σημαντικότερο πρόστιμο υπερκατανάλωσης!

΄Εχοντας σαν δεδομένο την αγαστή συνεργασία  των δύο ΔΕΥΑ  - μέσω του  κοινού βιολογικού σταθμού και οργανισμού- τι εμποδίζει τη ΔΕΥΑ-Κορίνθου να  εφαρμόσει το ίδιο σύστημα χρέωσης;

Ανατρέχοντας στις ιστοσελίδες  των ΔΕΥΑ της χώρας- κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ακόμα η δική μας ΔΕΥΑ- διαπιστώνουμε πόσο  υστερούμε σε ΟΛΑ. Και στην πολιτική για το νερό, και στην τιμολογιακή πολιτική και στην  ενημερωση των καταναλωτών.
Μπορείτε να το διαπιστώσετε   στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ- Καλαμάτας , της ΔΕΥΑ Τρίπολης που με την 331/99 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  έχει θεσπίσει Αθλητικό και Πολιτιστικό τέλος που

 εισπράττεται μέσω της ΔΕΥΑΤ στο 1ο τρίμηνο κάθε έτους.Διατίθεται για την ενίσχυση των Αθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων της πόλης της Τρίπολης.

Στη ΔΕΥΑ Κέρκυρας  όπου μπορεί κανείς να υπολογίσει το λογαριασμό του  και το καλαίσθητο ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ όπως ορίζει ο νόμος;
Γιατί όχι και στην Κόρινθο Δήμαρχε, κύριε Καραμανλή και Διοικητικά Συμβούλια όλων των εποχών  της ΔΕΥΑ Κορίνθου;
Πότε στην Κόρινθο θα αρχίσουμε να μιμούμαστε τα καλά παραδείγματα είτε αυτά αφορούν σε πολιτικές για το νερό, για την κοινωνική μέριμνα, τα έργα, την αναπτυξιακή πολιτική του δήμου και τόσα άλλα μείζονα ζητήματα;
Πότε εμείς εδώ στην Κόρινθο θα ενημερωθούμε  για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε είτε πίνεται είτε δεν πίνεται; Γιατί να ξέρουν οι  Μυτιληνιοί  και όχι  και εμείς;
Τον περασμένο χρόνο  το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου έκρινε  πως ο Χ. Κασίμης ήταν  λιγότερο κατάλληλος από τον κ. Γ.Κουρούμπαλη για να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ ως αναπληρωματικό μέλος. Σίγουρα όμως θα σας είχε βοηθήσει να επιλύσετε ορισμένα προβλήματα. 'Οπως και κάθε ανιδιοτελής - και αυτό το τονίζω- Κορίνθιος δημότης  που έχει τα κατάλληλα προσόντα για να ανταπεξέλθει  στις υποχρεώσεις του ως μέλος  Δ.Σ ενός οργανισμού του δήμου μας.
Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας σε αυτή την κατηγορία.
Η Κίνηση Πολιτών - αν ήταν δημοτική αρχή- θα είχε εφαρμόσει εντελώς διαφορετική πολιτική για το νερό ( διαχειριστική- τιμολογιακή- αναπτυξιακή της εταιρείας- εισπρακτική)  όπως έχει επισημάνει ο Χ. Κασίμης και στην αρθρογραφία του και στις τοποθετήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο.Το κυριότερο  όλων όμως είναι πως θα είχε συνεργαστεί και διαβουλευθεί με τους εργαζομένους της επιχείρησης. Θα είχε επιλέξει  επίσης χωρίς κομματικές παρωπίδες  τους ικανότερους συμπολίτες μας  για να συμβάλλουν στο έργο της ΔΕΥΑΚ.
Μετά την απεργία των εργαζομένων και την μεταμεσονύκτια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη δημοσιότητα και έκταση που πήρε το θέμα δεν μπορείτε ακόμα να ισχυρίζεστε ότι όλα  βαίνουν καλώς.Μπορείτε  όμως να τα διορθώσετε ΟΛΑ.Πρέπει όμως να συνεργαστείτε με τους ''άριστους'' της πόλης.Σκεφθείτε το. Ποτέ δεν είναι αργά. Θα είναι σίγουρα για το καλό της πόλης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το προσεγγίσει κανείς. Εσείς διαλέγετε.

Με τιμή

Μάγια Φουριώτη







.

Δεν υπάρχουν σχόλια: