Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Περί Απορριμμάτων συνέχεια




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


19/4/2010



Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των απορριμμάτων.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πλέον εκρηκτικό και απαιτεί πολιτικό σχεδιασμό και ψύχραιμη αντιμετώπιση. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά δεν μπορεί να καθορίζει πολιτικές. Και, όπως φαίνεται, υπάρχει απουσία πολιτικής για τα απορρίμματα.

Το «πολυμηχάνημα» που είδαμε τις τελευταίες μέρες, με τη χρήση του, δεν απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως:

Τι θα γίνουν οι οργανικές μπάλες;

Που θα πάνε τα υπόλοιπα;

Πόσο θα κοστίσει η αγορά του;

Οι δήμαρχοι πιστεύουν πως με αιφνιδιασμούς, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση με τους πολίτες, μπορούν να λύσουν προβλήματα. Αυτή είναι η κακή κληρονομιά των δημάρχων. Δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα αδιαφάνειας και δυσπιστίας το οποίο αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων. Η επιμονή μάλιστα στην χωροθέτηση «οποιουδήποτε εργοστασίου» στην περιοχή Γκα (που δεν είχε καν συμπεριληφθεί στην προ τριετίας μελέτη χωροθέτησης ), αρχίζει πλέον να γίνεται παρεξηγήσιμη.
Οι δήμαρχοι πανηγυρίζουν πως το νέο μηχάνημα θα μας απαλλάξει από τις χωματερές και τα σχετικά πρόστιμα. Αναληθές. Η λύση είναι η αποκατάσταση-απορρύπανση των χωματερών. Μόνο αυτή προστατεύει την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και από την επιβολή προστίμων. Για την «ταμπακιέρα» αυτή δεν μιλά κανείς.

Οι δήμαρχοι δείχνουν μια, απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους σημερινούς δύσκολους καιρούς, προχειρότητα για το πώς και πού σπαταλάται το δημόσιο χρήμα. Ας μην ξεχνάμε πως για 2 χρόνια επικροτούσαν την αγορά ,από τον προηγούμενο περιφερειάρχη ,δεματοποιητών αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα βρίσκονται σε αχρηστία στην Τρίπολη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι, έτσι όπως προβάλλεται το νέο μηχάνημα ως «η καλύτερη λύση», λειτουργεί ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση και έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση της διαλογής στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας.
Η Κίνηση Πολιτών υπενθυμίζει τις πάγιες θέσεις της.

Ανακύκλωση στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας. Είναι η μόνη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του παραγόμενο όγκου σκουπιδιών με τη συμμετοχή του πολίτη και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Άμεση αποκατάσταση-απορρύπανση των χωματερών.

Ανακύκλωση συσκευασιών, κομποστοποίηση των οργανικών υπολοίπων.

Χωροθέτηση χώρου για την υγειονομική ταφή των υπολοίπων στη βάση σχετικών μελετών του συνδέσμου.

Ενίσχυση της ενημέρωσης και στήριξη της ανακύκλωσης στην πηγή, στα σπίτια μας.

Η Κίνηση Πολιτών απαιτεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να γίνει η σωστή διαβούλευση στους δήμους και στον Σύνδεσμο εν όψει της αναθεώρησης του Περιφερειακού σχεδιασμού για την Διαχείριση απορριμμάτων.


Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: