Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
Πεσκάρα : Progetto Corinto. Στρατηγικό Σχέδιο ή Ουτοπία;Το επόμενο, 2ο δείγμα;
Στο βίντεο οι δηλώσεις Α. Πνευματικού για τη σύμβαση με το Παν/μιο της Πεσκάρα31.08.09
“Σίγουρα πάντως (η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα) προχωράει χωρίς να της έχει δοθεί, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η πλήρης εικόνα και της ελληνικής πραγματικότητας και ενός οράματος για το τι ακριβώς (ή περίπου) θέλουμε να γίνει στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Ήταν κάτι παραπάνω από ορατή η έλλειψη ενός αναπτυξιακού οράματος-σχεδίου από πλευράς του δήμου πάνω στο οποίο θα κατέθεταν την πρόταση τους οι Ιταλοί. Για αυτό και οι Ιταλοί ξεκίνησαν [και συνεχίζουν] με το δικό τους όραμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το όποιο πανεπιστήμιο (όχι μόνο αυτό της Πεσκάρα) δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τον Γόρδιο δεσμό του παραλιακού μετώπου της πόλης. Μια πρόταση θα κάνει. Και μία πρόταση ίσως να μην είναι αρκετή για αυτό το τόσο ζωτικής σημασίας θέμα.”
Αυτά γράφαμε, τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο μετά την ενημέρωση – διαβούλευση του Σαββάτου 12/12/2009 για το παραλιακό μέτωπο από την ομάδα των καθηγητών της Πεσκάρα. Στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε και τώρα μετά την δεύτερη ενημέρωση για το ίδιο θέμα από την ομάδα των καθηγητών, που έγινε την Κυριακή 18/04/2010.
Σε ένα απογοητευτικά άδειο Θέατρο, παρόντος – απόντος του δημάρχου, με την παρουσία μερικών περαστικών, ως επί τι πλείστον, δημοτικών συμβούλων, ενός(!) δημοσιογράφου και ελάχιστων πολιτών, μια διαφοροποιημένη από την προηγούμενη φορά ομάδα καθηγητών παρουσίασε παλαιές (ελαφρώς βελτιωμένες) αλλά και νεότερες προτάσεις για την μελλοντική όψη της πόλης. Στην μικρή, λόγω προχωρημένου της ώρας, συζήτηση που επακολούθησε, επιβεβαιώθηκε ότι η ομάδα συνεχίζει τους σχεδιασμούς της πάνω στο ίδιο ακριβώς ¨ακαδημαϊκό¨ επίπεδο, ανεξάρτητα δηλαδή από την όποια πραγματικότητα –δημοτική, νομοθετική, πολεοδομική κλπ- που διέπει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Κάνουν δηλαδή οι άνθρωποι τον καλύτερο (κατ’ αυτούς) σχεδιασμό σημειακών παρεμβάσεων, χωρίς να ασχολούνται με το αν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι προτάσεις τους, πότε, σε ποιο βάθος χρόνου, πως και με τι κόστος μπορούν να γίνουν.
Η ομάδα κινείται πάνω στον άξονα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που την βλέπουν σαν μία υδάτινη πλατεία που ξεκινάει από το Λέχαιο και , ακολουθώντας την ακτογραμμή, φτάνει μέχρι το Ηραίο, με αξιοποίηση της Αρχαίας Κορίνθου, του λιμανιού του Λεχαίου και του Ισθμού (γέφυρα) και των Ισθμίων (προτείνουν μάλιστα αναβίωση των αρχαίων αγώνων των Ισθμίων).
Σε αυτό το τρίγωνο εντάσσουν, δευτερευόντως, σημειακές επεμβάσεις : στο λιμάνι της Κορίνθου με κατάργηση της εμπορευματικής λειτουργίας (προτείνουν κυρίως μαρίνα και μόλο για τουριστικά κρουαζιερόπλοια), στα μπαζώματα (προτείνουν Μουσείο κεραμικών (προφανώς ευρημάτων)), στην έξοδο της Γ. Παπανδρέου (προτείνουν την δημιουργία μόλου μέσα στην θάλασσα, σε προέκταση του δρόμου και κατασκευή ενός πολυχρηστικού κτιρίου (ξενοδοχείο ή δημοτικό κτίριο)), στο άξονα Σταθμός – Στρατόπεδο (προτείνουν οδικές ενοποιήσεις και ειδικών χρήσεων οικιστικές ζώνες μέσα στο στρατόπεδο) και τέλος την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου με αυτόν του Λεχαίου.
Τα ειδικά και για κάθε θέμα ξεχωριστά, ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή –όσο και από την προηγούμενη- παρουσίαση, είναι πολλά. Μερικά από αυτά αρθρώθηκαν και στην διάρκεια της συζήτησης. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, προκάλεσαν και προκαλούν σειρά νέων ερωτημάτων.
Ένα όμως είναι και παραμένει το βασικό ερώτημα. Ποια μπορεί να είναι η χρήση μιας τέτοιας μελέτης και ο σκοπός της, με δεδομένο ότι αυτή η μελέτη, βαρύνει οικονομικά όλους τους Κορίνθιους πολίτες. Σχεδιασμοί “επί χάρτου” θα λέγαμε, πρακτικά ανεφάρμοστοι και δυσβάστακτοι έως απραγματοποίητοι οικονομικά, είναι τουλάχιστον αφελές να γίνονται, με σκοπό να αποτελέσουν μπούσουλα (!) μελλοντικών διεκδικήσεων και αξιοποιήσεων που υπερβαίνουν τα όρια των τοπικών δυνατοτήτων.
Η Κίνηση Πολιτών αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του σχεδιασμού, προτείνει την, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και των τεχνικών υπηρεσιών της, λεπτομερή ενημέρωση των φορέων της πόλης (συλλόγους Μηχανικών, ΤΕΕ, επαγγελματικοί φορείς, κλπ) από τους οποίους να ζητηθεί αναλυτικά η κρίση τους επί των σχεδιαζομένων και την διοργάνωση μιας ανοιχτής συζήτησης – ενημέρωσης με όλους τους Κορίνθιους πολίτες. Όλες οι κρίσεις και οι παρατηρήσεις να συγκεντρωθούν και να αποσταλούν στην ομάδα των καθηγητών στην Πεσκάρα με σκοπό η μελέτη τους να αποτελέσει χρηστικό εργαλείο, προσαρμοσμένο στην ελληνική και κορινθιακή πραγματικότητα.
Και επειδή η θητεία αυτού του δημοτικού συμβουλίου και αυτής της δημοτικής αρχής, λήγει και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές λιγοστεύει,
Και επειδή η πίεση για την παρουσίαση έργου και μελετών γίνεται ισχυρότερη,
Και επειδή η εμπειρία μας από βεβιασμένες ενέργειες ( βλέπε προειδοποίηση μας για τις πεζοδρομήσεις τον Μάρτιο 2009 με τίτλο «Οι φόβοι της Κίνησης Πολιτών στην εφαρμογή της Κυκλοφοριακής Μελέτης» ) είναι αρνητική, μιας και όλοι οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν,
η Κ.Π. θα ήθελε να υπογραμμίσει τα παρακάτω:
Ελπίζουμε να μην είναι μέσα στις προθέσεις της δημοτικής αρχής να μας αιφνιδιάσει (και πάλι) με έναν εξωπραγματικό, τετελεσμένο, σχεδιασμό που θα παρουσιαστεί ξαφνικά. Υπενθυμίζουμε την δέσμευση για σειρά διαβουλεύσεων.
Ελπίζουμε να μην είναι μέσα στις προθέσεις της δημοτικής αρχής να οδηγήσει, με τον γνωστό απολυταρχικό της τρόπο, το δημοτικό συμβούλιο, στη λήψη μιας γρήγορης απόφασης με βάση τα «θέσφατα» της ομάδας των καθηγητών της Πεσκάρα.
Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα του Παραλιακού μετώπου είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη του παρόντος και του μέλλοντος και περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το λιμάνι και η χρήση του, η τουριστική ανάπτυξη, η παραλιακή διαμόρφωση κλπ., που το καθένα από μόνο του χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Για να μην βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με μιαν ανεφάρμοστη μελέτη και πεταμένα τα χρήματα των πολιτών!
Κίνηση Πολιτών / Ομάδα ΠΠ&Σχεδιασμού
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου