Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μελέτη της Ομάδας DART '' Progetto Corinto'' Μέρος Β' ( με video)



Η παρέμβαση μας βασίζεται σε ερωτήματα, απορίες και κρίσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα δικά μας δεδομένα (τοπικά και εθνικά), τις δικές μας προτάσεις και θέσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και στα προτεινόμενα από την ομάδα των κ. καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.


Οι σχολιασμοί μας αφορούν καθαρά σκέψεις και προβληματισμούς που προέκυψαν από την μελέτη, μία προς μία, της κάθε ενότητας.



Water Space (Pepe Barbieri)


Η ιδέα της προβλήτας που επεκτείνει τον πολεοδομικό ιστό κάθετα στην παραλία, μέσα στην θάλασσα, είναι σωστή. Δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα στον κόσμο να περπατήσει πάνω στο νερό, προς το κέντρο αυτού που η ομάδα ονομάζει piazza del acqua (πλατεία του νερού). Ταυτόχρονα η προβλήτα προστατεύει την παραλία από την γνωστή σε όλο τον Κόλπο διάβρωση των ακτών. Όταν όμως έχεις ένα παραλιακό μέτωπο 2,5 περίπου χιλιομέτρων και εστιάζεις την παρέμβαση σου μόνο στην έξοδο της Γ.Παπανδρέου στα Καλάμια, αυτό είναι σημειακή παρέμβαση. Δεν βλέπουμε δηλαδή σχεδιασμούς με πεζο/ποδηλατοδρόμους, διαμορφώσεις για αθλητικές δράσεις, χώρους αναψυχής ή άλλου είδους σχεδιασμούς που θα έφερναν τον κόσμο στο μεγαλύτερο αν όχι σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, πράγμα που είναι και το ζητούμενο.

Επίσης υπάρχει αναλυτικά πρόταση χωροθέτησης ενός μεγάλου πολυώροφου ξενοδοχείου σε υπάρχοντα χώρο, ο οποίος εξ όσων γνωρίζουμε είναι ιδιωτικός. Αλλά και αν ο σχεδιασμός προτείνεται με ιδιωτικές επενδύσεις, αντιβαίνει με τους όρους δόμησης που ισχύουν για την Κόρινθο (επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων) και βεβαίως δεν υπεισέρχεται σε διερεύνηση βιωσιμότητας μιας τέτοιας επένδυσης.

Και ένα γενικό σχόλιο για τις προτεινόμενες ξενοδοχειακές μονάδες και στην περιοχή του Ισθμού: πολύ φοβόμαστε ότι οι αριθμοί των επισκεπτών για την κάλυψη των κλινών τους, θα είναι υπερβολικοί σε σχέση με την πραγματικότητα και την κρίση!



Να παρατηρήσουμε ακόμα ότι δεν έχουμε καμία αναφορά σχετικά με το παραλιακό μέτωπο στις περιοχές της Ποσειδωνίας και του Κανταρέ (Δύο Βουναλάκια).


Η πρώτη δεν εντάσσεται ούτε στους σχεδιασμούς του Λιμανιού ούτε στον σχεδιασμό για το Μουσείο Κεραμικής, ενώ η δεύτερη ενσωματώνεται απλά στο αρχαιολογικό πάρκο Αρχαίας Κορίνθου – Λεχαίου.

Η περιοχή Κανταρέ σε σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται ανατολικά του έως τα όρια της παραλίας στα Καλάμια, είναι μία μεγάλη ενότητα με τεράστιες προοπτικές παρεμβάσεων που μπορούν να αλλάξουν και να αναβαθμίσουν και την περιοχή όλη και την όψη της δυτικής εισόδου της πόλης από την Βόχα.

Ακόμα δεν υπάρχει αναφορά για το τμήμα του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται από το τέρμα της οδού Πυλαρινού (πίσω από την Νομαρχία) έως το όριο του Ξηριά. Παραλιακό μέτωπο για την πόλη της Κορίνθου δεν είναι μόνο τα Καλάμια!

To λιμάνι της Κορίνθου:
Θέματα και προοπτικές (R. Pavia/ M. DiVenosa)



Στην μελέτη ο σχεδιασμός γίνεται με την a priori προϋπόθεση ύπαρξης ενός τουριστικού λιμανιού. Όσο για την εμπορική του χρήση προτείνει την αντιμετώπιση του θέματος με την αποκέντρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων γενικά, και την διενέργεια τριετούς έρευνας – επιχειρησιακού προγράμματος, η οποία αποτελείται από ενότητες που αναφέρονται ως επικεφαλίδες, αλλά χωρίς ανάλυση. Ο όλος σχεδιασμός ολοκληρώνεται με 2-3- σχέδια που απεικονίζουν στη θέση του λιμανιού μια μεγάλη μαρίνα με επεκτάσεις της προβλήτας.


Θα περιμέναμε από την ομάδα, να προβληματιστεί περισσότερο και να μας παρουσιάσει μία πραγματική λύση στο θέμα λιμάνι και λειτουργία του, από το να απεικονίσει –έτσι απλά- μία απλή μαρίνα. Θα ήταν και πολύ επίκαιρο και πολύ χρήσιμο για την πόλη. Να παρατηρήσουμε ακόμα ότι, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κανείς δεν εμποδίζει ένα σχεδιασμό όπου το τουριστικό τμήμα θα ήταν το κυρίαρχο τμήμα χρήσης. Όχι όμως και το μοναδικό.

Τέλος, ενώ ο σχεδιασμός αυτής της ομάδας προβλέπει διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις στα μπαζώματα του Αγ.Νικολάου, άλλη ομάδα, στον ίδιο χώρο, προτείνει Μουσείο Κεραμικής!



Ομαδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων της Κίνησης Πολιτών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από το σχέδιο των Ιταλών για το λιμάνι βλέπω ότι πρέπει να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια κάτω από την Δαμασκηνού καθώς και 2 τουλάχιστον οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο.
Με τι λεφτά και ποιούς ρώτησε ο Πνευματικός ;