Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μελέτη της ομάδας DART ''Progetto Corinto'' Μέρος Α' (με βίντεο)

Μετά την παρουσίαση της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα στην Κόρινθο, και αφού μελετήσαμε λεπτομερώς το τεύχος της μελέτης που μας δόθηκε από το δήμο θεωρούμε υποχρέωση μας να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και να ενημερώσουμε τους Κορίνθιους δημότες. Θα ακολουθήσει μία σειρά δημοσιεύσεων σύμφωνα με τις ενότητες της μελέτης συνοδευόμενη από τις δικές μας επί μέρους προτάσεις.

Ο φάκελος Progetto Corinto περιλαμβάνει 10 ενότητες υπογεγραμμένες από αντίστοιχα μέλη της ομάδας της Πεσκάρα. Αυτές είναι κατά σειρά:


1. Γενική Κατανομή της Έρευνας (Lucio Zazzara)

2. Κόρινθος: Ένα Στρατηγικό Όραμα για το μέλλον της (Alberto Clementi)

3. Water Space (Pepe Barbieri)

4. To λιμάνι της Κορίνθου: Θέματα και προοπτικές (R. Pavia/ M. DiVenosa)

5. Ένα ενδεχόμενο πράσινο δίκτυο (Massimo Angrilli)

6. Parco del Istmo Πάρκο Ισθμού (L. Pignatti)

7. Λιμάνι Ξηράς. Ένα σχέδιο για τον κόμβο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού.
     (Filippo Raimondo)

8. Πολιτιστική Αρχιτεκτονική Τοπίου (Sussana Ferrini)

9. Μουσείο Κεραμικής (Sussana Ferrini) και

10. Αρχαιολογικό Πάρκο (Varagnoli / Santacroce)


Γενικές παρατηρήσεις


ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Γενική Κατανομή της Έρευνας (Lucio Zazzara)

- Η απόδοση της μετάφρασης στο τεύχος που μας παραδόθηκε στα ελληνικά, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα προβληματική

- Αναφέρεται σε έναν «φουτουριστικό σχεδιασμό χωρίς όρια και περιορισμούς από την καθημερινή διαχείριση», και στο «όραμα στρατηγικής» της τοπικής αρχής που εκτέθηκε στην ομάδα και της ζητήθηκε ένας τέτοιος σχεδιασμός;
Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε καθόλου το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια, υψηλού επιπέδου, για την μελέτη ανάπτυξης της πόλης της Κορίνθου και της περιοχής γενικότερα, οι σχεδιασμοί του κ.Zazzara, θα πρέπει να κατέβουν από το θεωρητικό-πανεπιστημιακό επίπεδο στην σκληρή πραγματικότητα, για να είναι χρήσιμοι.
Δεν θα ήταν σωστό, ούτε για τον κ.Zazzara και το Πανεπιστήμιο, ούτε και για εμάς να παρουσιαστεί ένα έργο, πρακτικά ανεφάρμοστο, που ο τελικός προορισμός του θα ήταν το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 : Κόρινθος: Ένα Στρατηγικό Όραμα για το μέλλον της (Alberto Clementi)


Συνολικά προτείνονται τρεις κυρίες κατευθύνσεις επεμβάσεων, α) η δημιουργία τουριστικού πάρκου στο Ισθμό β) η κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι και γ)η ενοποίηση και αξιοποίηση του σταθμού του Προαστιακού, με τον κυρίως ιστό της πόλης.

Να θυμίσουμε στον κ. Clementi ότι, η γέφυρα του Ισθμού και ένα μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής είναι εκτός ορίων του δήμου Κορινθίων, ότι στο λιμάνι δεν λύνεται το μεγάλο και κύριο πρόβλημα του εμπορικού τμήματος, που προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία και τέλος για την δημιουργία αστικού κέντρου στον σταθμό του Προαστιακού, ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση αν δεν περιλάμβανε στον σχεδιασμό (ως εν μέρει οικιστική ζώνη δημόσιας κατοικίας όπως αναφέρεται) τον χώρο του στρατοπέδου ο οποίος ανήκει, είναι ιδιοκτησία, του ΥΠΕΘΑ!

Στα επί μέρους.
Δεν θα διαφωνήσουμε με την διαπίστωση Clementi για την αναγκαιότητα άμεσης σχεδόν ανάγκης για την αναβάθμιση της πόλης. Αυτό που δεν μας εξηγεί είναι το πως θα γίνει η πόλη «εργαστήριο αναφοράς στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ώστε να είναι ελκτική στα διεθνή οικονομικά και τουριστικά συμφέροντα».

Μας μιλάει για ένα καθαρά τουριστικό λιμάνι και λέει, έτσι απλά, ότι το εμπορικό λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί, χωρίς να μας προτείνει που.
Μας μιλάει για «περιβαλλοντικές υποδομές συνδεδεμένες με το βιολογικό σύστημα του νερού και του πρασίνου» και για «αστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του αρχιτεκτονικού τοπίου του ποταμού»
Στην Κόρινθο ένα ποτάμι υπάρχει και έχει, ολόχρονα σχεδόν, τόσο πολύ νερό που ονομάζεται Ξηριάς! Το μεγαλύτερο δε μέρος του, μέσα στην πόλη, είναι πλέον εγκιβωτισμένο. Αυτό το στοιχείο δεν αναφέρθηκε στον κ. Clementi;
Αναρωτιόμαστε αλήθεια που θα μπορούσε, σε ποιο σημείο της πόλης να εφαρμοστεί ένας σχεδιασμός όπως αυτός της εικόνας.


Υπάρχει άραγε περίπτωση να σκάψουμε δρόμους εγκάρσιους στην πορεία του ποταμού για να φτιάξουμε τις τυφλές προεκτάσεις του δικτύου, όπως στο “προτείνεται” με το παρακάτω σχέδιο στο κεφάλαιο ¨ Ένα ενδεχόμενο πράσινο δίκτυο (Massimo Angrilli)¨;
Μας μιλάει για « αστική ποιότητα, αναβάθμιση των χώρων που έχουν θέα στην θάλασσα» με «κατασκευή (sic!) ελκτικών αστικών χώρων πλήρους κινητικότητας σε συνδυασμό με νέες υποδομές διαμονής αστικών υπηρεσιών, χώρων συναντήσεων κέντρων διασκέδασης» κλπ κλπ, χωρίς να μας λέει οι υπάρχοντες χώροι τι θα γίνουν. Θα απαλλοτριωθούν, προφανώς και θα ανασχεδιαστούν με τα νέα πρότυπα, όποια κτίρια έχουν θέα την θάλασσα από την Ποσειδωνία μέχρι του Κανταρέ τουλάχιστον, εκτός αν δεν καταλάβαμε καλά το παρακάτω σχέδιο!
Μας μιλάει για πλατείες τσέπης(!) και νέες τοπικές πλατείες που θα «προκύψουν από κινητοποίηση και την ικανότητα αυτοοργάνωσης των οικογενειών που μόνιμα κατοικούν (προφανώς πέριξ της υπό κατασκευή πλατείας) με την ενθάρρυνση του δήμου»(!), χωρίς να μας δίνει ένα παράδειγμα μια πιθανής τέτοιας εφαρμογής.

Όπως επίσης ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση ενός πεζόδρομου που θα ενώνει κατά μήκος της ακτής τους πρόποδες της υπάρχουσας πόλης με το αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου, που δυστυχώς όμως δεν αναπτύσσεται περαιτέρω.
Θα ήταν ευχής έργο αν κάποιοι από αυτούς τους οραματισμούς, έλυναν κάποια έστω, από τα ζωτικά προβλήματα της πόλης.

Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων της Κίνησης Πολιτών.

Tα βίντεο από τη συνέντευξη τύπου της Κίνησης Πολιτών 2.7.2010 σε ότι αφορά το περιεχόμενο της ανάρτησής μας.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, από το περσινό καλοκαίρι στην εφημερίδα της ΚΙΝΗΣΗΣ (Φ. 11) η περιβόητη Λαΐδα είχε προβλέψει ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ από το πανεπ. της Πεσκάρα... και δικαιώθηκε! Δείτε ένα απόσπασμα:
"....................
ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΚΟΥΤΕΛΟ

O Μέγας Αλέκος ήταν φανερά στενοχωρημένος. Δεν μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά των συνεργατών του. Στο νου του έρχονταν παρόμοιες σκηνές απείρου κάλλους που είχαν εκτυλιχθεί προ διμήνου στη κοπή της Βασιλόπιτας, όταν ανακοίνωσε πως όποιος πετύχει το φλουρί θα έχει ένα τριήμερο στην Ιταλία με την Πετρούλα και …δεν τον άφηναν να κόψει το πρώτο κομμάτι για τον Χριστό!
Γύρισε ευγενικά προς τον καθηγητή από την Πεσκάρα, λέγοντας: «Scusate, Professore Tsatsara, ας συνεχίσουμε με το Σχέδιο», και κάθισε στο θρανίο του δείχνοντας και στους υπόλοιπους ότι το διάλειμμα τελείωσε.
«Grazie, Grande Aleko», απάντησε ο καθηγητής, ανοίγοντας τον βιντεοπροβολέα και δείχνοντας στην οθόνη τον τίτλο του πρωτότυπου αρχιτεκτονικού σχεδίου: «Università Pescara + Mizza Putaneska + Una Fatsa Una Ratsa + Colpo Grosso = Topika Agalmata!»
«Τι είναι πάλι ετούτο;» «Τι σημαίνει putaneska;» «Εμένα θα με κάνετε άγαλμα;» άρχισαν να ρωτάνε κάποιοι στα ελληνικά τον σαστισμένο Ιταλό.
Τότε πήρε το λόγο ο Dr. Gianni Geze και άρχισε να αναπτύσσει το Σχέδιο «για να γυρίσει η Κόρινθος τα οπίσθιά της από την παραλία!», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που οι περισσότεροι μαθητές χάζευαν τις πλούσιες περιφέρειες της Λαΐδας, και το catering που επιμελούνταν! Ελάχιστοι συγκράτησαν κομμάτια από την εισήγηση του Dotore, όπως: «Ου παντός πλειν ες Κόρινθον … αρχιτεκτονικό γούστο … la casa Koutsogilla il mare Kalamia … 700 μυαλά θα δουλέψουν σα χαμάληδες για το παραλιακό μέτωπο … να στολίσουμε την Κόρινθο … να τη βάψουμε … να τη φορτώσουμε ιταλική φινέτσα, πεσκαρικό γούστο, στολίδια και μπιχλιμπίδια κάθε λογής … στο ποτάμι θα βάλουμε γονδολιέρηδες … στο λιμάνι θα ντύσουμε βαρκάρηδες με παραδοσιακές στολές … και το κυριότερο: σε όλο το Παραλιακό Μέτωπο, από τα Σφαγεία μέχρι την Ποσειδωνία, θα βάλουμε αγάλματα κάθε 50 μέτρα! … στα ΚΑΛΑΜΙΑ θα τοποθετηθεί το δικό μου…»
Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει κι από τα τελευταία θρανία ακούστηκε ένα μεγαλοπρεπές: «Va fa n’ cullo na’spriseis ligaki, esy kai to paraliako sou koutelo!» Στην αίθουσα ξέσπασε ο συνήθης πλέον κετερινγκοπόλεμος…"

CRIKOUS