Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τι θα μείνει στο ταμείο;



Tα οικονομικά του Δήμου Κορινθίων



Μια άλλη ανάγνωση



του Χαράλαμπου Κασίμη



Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή του κ. Α. Πνευματικού αναφέρθηκε με ιδιαίτερο κομπασμό στο «εκπληκτικό, όπως το χαρακτήρισε, πλεόνασμα» των 12 εκατ. ευρώ, , που διαθέτει ο δήμος Κορινθίων. Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι προϊόν της χρηστής διαχείρισής της σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «βρήκε στα ταμεία του δήμου ένα αποθεματικό 700.000 ευρώ» από τον κ. Θ. Θωμαΐδη.

Ο κ. Α. Πνευματικός συνειδητά αποκρύπτει την αλήθεια, δημιουργεί μια πλασματική εικόνα για τα οικονομικά του δήμου και με την διαχείρισή του, θέτει τον δήμο σε περιπέτειες.



Ας απαντήσουμε με ακριβή και όχι πλασματικά στοιχεία:



1) Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Προϋπολογισμού του δήμου, η δημοτική αρχή Πνευματικού παρέλαβε το 2007 χρηματικό υπόλοιπο 3.807.677 από την δημοτική αρχή Θωμαίδη και όχι 700.000 όπως ισχυρίζεται ο κ. Πνευματικός Το χρηματικό υπόλοιπο αυξήθηκε σε 7.300.000 το 2008 σε 12.500.000 το 2009 και εκτιμήθηκε σε 13.700.000 για το 2010.

Αυτό το ποσό συσσωρεύτηκε διότι τα περασμένα 3 χρόνια η δημοτική αρχή του κ. Πνευματικού δεν εκτελούσε τον προϋπολογισμό.

Γιατί η απορροφητικότητα του Τεχνικού Προγράμματος (που πλησιάζει το 40% του Προϋπολογισμού) δεν ξεπερνούσε το 16%,

γιατί συσσωρεύονταν έσοδα από το κράτος και τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς να επιστρέφουν στους δημότες με έργα και υπηρεσίες.

Αυτό το χρηματικό υπόλοιπο δημιουργήθηκε, ώστε να το διασπαθίζει σήμερα ο κ. Πνευματικός σε μια προσπάθεια να εμφανίσει έργο την προεκλογική χρονιά και να αλιεύσει ψηφοφόρους.
2) Ο κ. Πνευματικός δεν λέει την αλήθεια για το πραγματικό χρηματικό υπόλοιπο των 12. εκατ. ευρώ σήμερα.

Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι:

θα πρέπει να αφαιρέσει 4 εκατ. ευρώ περίπου από τις περικοπές της χρηματοδότησης του κράτους και την κατάργηση των τελευταίων έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. (Αυτά τα έργα που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τώρα από ιδίους πόρους πλέον ο δήμος).
Ότι οφείλει 1.906.863 ευρώ σε τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πληρώνοντας τοκοχρεολύσια,

ότι πάνω από 1.000.000 ευρώ για το 2010 είναι οι αυτεπιστασίες του δήμου,

ότι έχει ανεξόφλητα αρκετά άλλα έργα, που εκτελούνται αυτή την στιγμή.

Ο κ. Πνευματικός κομπάζει για ένα χρηματικό υπόλοιπο που επί της ουσίας αναμένεται να συρρικνωθεί στους επόμενους μήνες. Πρέπει να μας απαντήσει ποιά θα είναι η καθαρή οικονομική θέση του Δήμου μετά την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεών του.
3) Ο κ. Πνευματικός παραλείπει να μας ενημερώσει για κάτι ακόμα.
Τι ενέργειες και προετοιμασία έχει κάνει για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ε. Ένωση και το ΕΣΠΑ στη διάρκεια της θητείας του; Η απάντηση είναι καμία!

Καμία μελέτη δεν έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση και ας βγαίνει στα κανάλια ισχυριζόμενος άλλα.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή δεν είναι παράδειγμα χρηστής διοίκησης και διαχείρισης όπως της αρέσει να ισχυρίζεται. Συσσώρευσε πλεόνασμα από την μη εκτέλεση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος και το κατασπαταλά χωρίς φειδώ για προεκλογικούς λόγους. Θα παραδώσει το ταμείο άδειο και χωρίς καμία εξασφάλιση νέων πόρων. Αυτή δεν είναι «Πορεία Ευθύνης» αλλά πορεία ανευθυνότητας που θέτει σε κίνδυνο την μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα του νέου Δήμου Κορινθίων.

 
Παραθέτουμε τα επίσημα έγγραφα των προϋπολογισμών  των τεσσάρων τελευταίων ετών για των γραφομένων τo αληθές.










7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ταμειακό υπόλοιπο δεν λέει τίποτα αν δεν συνοδεύεται από την καθαρή θέση του Δήμου.
Διότι εάν έχει 12 και χρωστάει 14 είναι μείον.
Το ίδιο κόλπο είχε κάνει και στον 3ωρο απολογισμό ο Δήμαρχος : δεν είπε τίποτα για τις οφειλές του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Μάλλον απευθύνεται σε κορόϊδα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά χρωστάει 1.900.000 και έχει 12.000.000 άρα εσύ νομίζεις ότι μιλάς σε κορόιδα. Γνωρίζετε ότι όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου έχουν περίσσευμα; Γνωρίζετε ότι μέχρι οι σχολικές επιτροπές επιτρέφουν χρήματα; Προτιμούσατε το δήμο Πειραιά;

Τα σέβη μας

(Με την άδεια σας να τα λέμε τώρα που φτάσαμε στις εκλογές για να κάνουμε διάλογο και να τα πούμε όλα)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή δεν έχει καμία οφειλή σε εργολάβους, προμηθευτές κλπ.;
Με εκείνα τα χρέη του παρελθόντος (μόνο;) της Αναπτυξιακής τι γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

Από ποιο σχολείο είναι αυτές οι επιτροπές που επιστρέφουν χρήματα;
Για να τους δώσουμε βραβείο.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. από τα 12.000.000 θα πληρωθούν μια σειρά έργα που δεν χρηματοδοτήθηκαν τελικά από το πρόγραμμα "Θησέας", θα καλυφθούν οι περικοπές από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς και το δάνειο. Ποιό θα είναι το ταμείο στο τέλος; Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα.
Επίσης κανένα Νομικό πρόσωπο και καμία Σχολική επιστροφή δεν επιστρέφουν χρήματα. Το αντίθετο τα περασμένα χρόνια ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση και την εξασφαλίζουν με αποφάσεις του Δ.Σ..

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνείτε όμως ότι το ταμείο του δήμου Κορινθίων είναι σε άριστη κατάσταση σε σχέση με άλλους δήμους.

Δεν έπρεπε να πείτε μία καλή κουβέντα που η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει δάνεια;


Τα σέβη μας

Ανώνυμος είπε...

Πες μας εσύ που ξέρεις ποια είναι η καθαρή θέση του Δήμου (ταμείο + οφειλές προς τον δήμο - οφειλές του δήμου προς τρίτους) και εάν είναι καλή να το αναγνωρίσουμε.