Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η πρόταση της Κίνησης Πολιτών για την προστασία και φροντίδα αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων στο νέο Δήμο Κορινθίων



Η ανάγκη σήμερα παρά ποτέ, να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής στη καθημερινότητά μας σαν πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Κορινθίων, μας φέρνει αντιμέτωπους με το πολύ σοβαρό θέμα της προστασίας των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων .

Το φαινόμενο των αδέσποτων αλλά και κακοποιημένων ζώων τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις και αναμένεται κορύφωση του το προσεχές χρονικό διάστημα λόγω της παρατεταμένης περιόδου κρίσης που διέρχεται η χώρα , της έλλειψης ζωοφιλικής παιδείας και κατά προέκταση συνείδησης αλλά κυρίως λόγω της χρόνιας απουσίας πολιτικής βούλησης να εφαρμοστεί επιτέλους η κείμενη νομοθεσία (Ν.3170/2003) για τα ζώα συντροφιάς αδέσποτα και δεσποζώμενα.

Η «Κίνηση Πολιτών» με δεδομένη τη βούλησή και την ευαισθησία της να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα και να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή του ,καταθέτει στους πολίτες ,τις φιλοζωικές κινήσεις και ομάδες του Δήμου τις προτάσεις και θέσεις της οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος για τη διεκδίκηση του Δήμου Κορινθίων στις προσεχείς εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Οι βασικοί άξονες της δράσης μας περιλαμβάνουν:
Ευαισθητοποίηση- Ενημέρωση-Συνεργασία- Εθελοντισμός- Δημοτικό κέντρο περίθαλψης και φροντίδας-Αναδοχή –Υιοθεσία .

1.Ευαισθητοποίηση- Ενημέρωση

Πιστεύουμε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η εντατική και ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη προστασία των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων με στόχο τη καλλιέργεια ζωοφιλικής παιδείας και συνείδησης. Βασική γραμμή αυτής της δράσης θα είναι ,μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και έντυπη ενημέρωση, η προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, ώστε μέσω αυτής της εκστρατείας να έχουμε αποτέλεσμα μια πιο ευαίσθητη προοπτική για τα ζώα συντροφιάς κι όχι μόνο ,αλλά και μια καλύτερη κατανόηση της φροντίδας και της ευθύνης της ύπαρξης ενός ζώου ως μέλος της οικογένειας, ξεκινώντας από τους μικρούς μας Κορίνθιους της νηπιακής ηλικίας μέχρι τους μεγαλύτερους της τρίτης ηλικίας .Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε με τις φιλοζωικές ομάδες ,τους φορείς εκπαίδευσης του νομού(πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ) κοινωνικούς, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς για οργάνωση ομιλιών , ανοικτών συζητήσεων ,κινητοποιήσεων.



2.Δημοτικό κέντρο περίθαλψης και φροντίδας

Το πρόγραμμα προστασίας και φροντίδας αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων, τη κύρια ευθύνη της υλοποίησης και εφαρμογής του οποίου θα έχει ο νέος Δήμος Κορινθίων, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Δημοτικού κέντρου περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων σε έκταση του Δήμου (τουλάχιστον 4-5 στρεμμάτων, από δωρεά ,μακροχρόνια μίσθωση ή και αγορά )που θα βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών. Η έκταση αυτή θα διαθέτει χώρο με κτηνιατρικό εξοπλισμό επαρκή για τον έλεγχο και τη παροχή φροντίδας σε εγκαταλελειμμένα , άρρωστα ή και κακοποιημένα ζώα , χώρους προσωρινής φιλοξενίας (μέχρι την ολοκλήρωση της νοσηλείας, του αποπαρασιτισμού , εμβολιασμού, στείρωσης και σήμανσης των ζώων και επανατοποθέτησης στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά κυρίως μέσω αναδοχής-υιοθεσίας όπως προβλέπει ο Ν.3170/2003) καθώς και χώρους διανομής φαγητού, καθαριότητας σκευών, αποθήκευσης υλικών και τροφών, ,σε κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον ,ειδικά οχήματα περισυλλογής, σύστημα βιολογικής επεξεργασίας και διαχείρισης των αποβλήτων. Το Δημοτικό κέντρο περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων θα λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα .Εξετάζεται επίσης η προοπτική συνεργασίας με τους υπόλοιπους νέους δήμους ώστε το Δημοτικό κέντρο να καλύψει κι άλλους δήμους του νομού που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οπότε θα μιλάμε για ένα Διαδημοτικό κέντρο στη Κορινθία.

3. Αναδοχή- Υιοθεσία

Στόχος και κεντρική φιλοσοφία αυτού του προγράμματος δεν είναι η δημιουργία ασύλου μόνιμης βάσης ούτε η εφαρμογή «εκκαθαρίσεων» αλλά η καταγραφή και σταθεροποίηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και ευζωία τους με κύριο τελικό προορισμό αναδόχους εθελοντές και νέους ιδιοκτήτες πολίτες του Δήμου μας κατά προτεραιότητα. Το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που προσφέρει θα χρησιμοποιηθούν ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση με φωτογραφίες ιστορικό και στοιχεία για τα ζώα που θα προσφέρονται για αναδοχή και υιοθεσία.

4. Συνεργασία- Εθελοντισμός

Η επιτυχία μιας τέτοιας στοχευόμενης δράσης απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία αλλά και ευαισθησία για το τόπο μας αλλά κυρίως διάθεση να συμβάλλει στη προστασία και φροντίδα των αγαπημένων τετράποδων. Γι’ αυτό το λόγο θα έχουμε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής όπως και με τους ιδιώτες κτηνιάτρους που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας των οποίων θα ζητήσουμε τη πολύτιμη βοήθεια τόσο στη παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών με σύναψη συμβάσεων συνεργασίας (στειρώσεις, εμβολιασμούς, σήμανση ,θεραπείες) όσο και στη δράση της ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών στη ζωοφιλία. Στο δύσκολο αλλά τόσο σημαντικό για το Δήμο μας πρόγραμμα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο εθελοντισμός και η προσφορά αγνών ζωόφιλων συμπολιτών μας , είτε μέσω φιλοζωικών ομάδων είτε ατομικά, η δυναμική των οποίων όλα τα περασμένα χρόνια έμεινε αναξιοποίητη από τη δημοτικές αρχές ενώ είναι αυτή που κάνει το ουσιαστικό έργο μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα και συμπληρωματικά η Κίνηση Πολιτών δεσμεύεται ότι στο πρόγραμμά της θα εντάξει και θα εφαρμόσει σαν Δημοτική Αρχή:

α. έλεγχο και εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης των ιδιόκτητων ζώων (η οποία είναι υποχρεωτική βάσει του Ν.3170/2003 )που κυκλοφορούν χωρίς συνοδό ή χωρίς οδηγό περιπάτου ,με τη συνδρομή της Δημοτικής αστυνομίας και την συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών , ώστε να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων αλλά και ιπποειδών ακόμη , που τα εγκαταλείπουν ,και να τους επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία . Αυτό αρχικά και για ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής έως 6 μήνες θα γίνεται με μορφή συστάσεων και στη συνέχεια με επιβολή προστίμων. Στην αστυνόμευση των δημοτικών χώρων θα περιλαμβάνεται και η τήρηση των κανόνων καθαριότητας των περιττωμάτων εκ μέρους των ιδιοκτητών.

β. ελέγχους στις λαϊκές αγορές και σε άλλα σημεία του Δήμου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του νομού ,για διενέργεια παράνομης διακίνησης και πώλησης ζώων.

γ. προστασία εκτός των ζώων συντροφιάς και της άγριας πανίδας ,η οποία γίνεται αντικείμενο βάναυσης κακοποίησης και εκμετάλλευσης με τη μορφή «διασκέδασης τσίρκου ζωντανών ζώων», καθιστώντας το Δήμο Κορινθίων δήμο μη προσβάσιμο και μη φιλικό σε τσίρκο ζωντανών ζώων , στα οποία δε θα παραχωρεί χώρους του καθώς και άδειες παραστάσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στο νέο Δήμο και είναι αυτά τα μέτρα που μέσω δημόσιας διαβούλευσης επιθυμούμε να συζητηθούν να συμπληρωθούν και να υποστηριχθούν ώστε οι πολίτες του νέου Δήμου Κορινθίων να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη εξάλειψη του τόσο προσβλητικού για το Δήμο και τους κατοίκους του φαινομένου.

Για τη Κίνηση Πολιτών

Γιάννης Κ. Γκίνης

Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος

Δήμου Άσσου-Λεχαίου


''Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα


Με την Κίνηση Πολιτών  λοιπόν, για να μην «ακούμε» πια φωνές διαμαρτυρίας και πόνου στα μάτια των αδέσποτων της Δήμου μας!''

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους!!!
Πολλά μπράβο στον κ.Γκίνη και στην Κίνηση Πολιτών που θίγει ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Φιλόζωος και θα βοηθήσω

Ανώνυμος είπε...

Με ποια χρήματα θα γίνει αυτό; Πώς θα συντηρηθεί; Γνωρίζει ο κύριος ότι όλα τα ΚΑΠΗ λειτουργούν με εθελοντές; Γνωρίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και την αδυναμία του δήμου να κάνει προσλήψεις;

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Ευχαριστώ πολύ

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Μαρία,
Τα ΚΑΠΗ λειτουργούν με εθελοντές γιατί οιν εθελοντές είναι πρώην υποψήφιοι των δημάρχων και μαζέυουν ψήφους για την επόμενη.
Άμα δεν έχουν πρόγραμμα οι δήμαρχοι να μην ανοίγουν ΚΑΠΗ και να κάνουν τσιμπούσια και χορούς όλη την ώρα.
Για τη χρηματοδότηση της προστασίας των αδέσποτων.
Θα γίνει ότι γίνεται σε άλλους δήμους.
Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Χρειάζεται ο δήμος να θέλει , να έχει προσωπικό που να μπορεί να τον εντάξει σε αυτά τα προγράμματα κ.ο.κ
Σου αναφέρω Μαράκι τους δήμους, Χανίων, Διδυμοτείχου (δυο άκρα της χώρας και με διαφορετικούς πληθυσμούς)Αυτοί γιατί μπορούν;
Αυτοί γιατί προσπαθούν;
Για δες αυτό:

26/01/10 - Πιλοτικό πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων υλοποιεί ο Δήμος Διδυμοτείχου


Πιλοτικό πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων σκύλων πρόκειται να ξεκινήσει για πρώτη φορά σε δύο πόλεις του Έβρου, την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο.

Στην πόλη μας την διοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Διδυμοτείχου, σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Κυνοσόφιο».

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, εκπονείται από την ομάδα των κτηνιάτρων χωρίς σύνορα, που θα επισκεφθούν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2010, τον νέο χώρο που ανακατασκευάζει ο Δήμος Διδυμοτείχου για την λειτουργία κυνοκομείου.

Το πρόγραμμα αφορά αδέσποτα σκυλιά. Να σημειωθεί ότι επειδή ο αριθμός των ζώων που πρόκειται να στειρωθούν στην περιοχή είναι περιορισμένος, όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για κάποια αδέσποτα που έχουν εντοπίσει, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μέχρι την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 στα τηλέφωνα του Δήμου Διδυμοτείχου που είναι τα εξής: 2553350602 και 2553350603 από τις 8.00πμ.- 15.00μμ.

Η στείρωση γίνεται δωρεάν.

Εν τω μεταξύ, εκστρατεία ενημέρωσης για τον τρόπο συμπεριφοράς των πολιτών προς τα αδέσποτα σκυλιά ξεκίνησε ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο συντάχθηκε ειδικό ενημερωτικό έντυπο το οποίο και θα διανεμηθεί προς τους πολίτες-δημότες με τους επόμενους λογαριασμούς ύδρευσης μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Διδυμοτείχου.
http://www.didymoteicho.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=147&Itemid=117
Μαράκι γνωρίζεις ότι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 100 Ζωοφιλικών Σωματείων δραστηριοποιείται και ότι υπάρχει το Πανελληνίο Δικτύο Οργανώσεων για τα Ζώα;
Εσύ τι θέλεις;
Να μην κάνουμε εντελώς τίποτα;
Να χλευάσουμε την Κίνηση που κάνει μια πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση;Να απαξιώσουμε έναν επιστήμονα;
Μαρια γνωρίζεις πόσοι είναι οι φιλόζωοι της Κορίνθου και των γύρω περιοχών;
Και εμείς δεν παίζουμε τους πράσινους και τους μπλε ή τους κόκκινους κόκκους.
Και μια τελευταία ερώτηση Μαρία.
Πόσες προσλήψεις δίμήνου έκανε ο δήμος σπό Σεπτέμβριο- Οκτώβριο;
Τάχα μου στην καθαριότητα, αλλά δουλεύουν αλλού;
Μπορεί λοιπόν πως δεν μπορεί.
Αλλα΄τις κάνει για άλλους λόγους.
Αυτή είναι η διαφορά.
Συγνώμη αν σε κούρασα.

Αστρ.