Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Για τον Ακροκόρινθο...

                          Το τουριστικό περίπτερο του Ακροκορίνθου








Από συμπολίτη μας πήραμε την ακόλουθη επιστολή που δημοσιεύουμε αυτούσια.


«Την Δεύτερη μέρα του Πάσχα που είχαμε λίγο χρόνο, πήρα την γυναίκα μου και τον 8χρονο γιο μου και κατευθυνθήκαμε στη Πλατεία της Αρχ. Κορίνθου όπου φάγαμε σε ένα ταβερνάκι.

Μετά ανηφορίσαμε για να δούμε το Κάστρο και την απερίγραπτη θέα που έχει από εκεί πάνω.

Πολλές φορές με το ποδήλατο μου έχω κάνει την διαδρομή Κόρινθος -Ακροκόρινθος, και γνωρίζω την θέα και τις ομορφιές καθώς περνάς από εκεί, γιατί ο ποδηλάτης καταλαβαίνει διαφορετικά τα εξωτερικά ερεθίσματα και τις μυρωδιές της γης.

Τουρίστες όλων των εθνικοτήτων μας πέρασαν άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τα εποχούμενα τροχόσπιτά τους. Ενώ άλλοι περίμεναν μάταια την πόρτα του Κάστρου να ανοίξει!!!!

Τι αντίκρισαν στην Είσοδο για τις αρχαιότητες { ΚΛΕΙΣΤΑ}!!!!

Τι αντίκρισαν πάνω στο ΚΑΣΤΡΟ {ΚΛΕΙΣΤΑ}!!!!!.

Ένας μου ζήτησε νερό και του είπε η γυναίκα μου ότι δεν υπάρχει!!!!

Το μαγαζάκι εκεί κοντά που στο παρελθόν λειτουργούσε με καφέδες, παγωτά αναψυκτικά - ένα ερείπιο και ΚΛΕΙΣΤΟ!!!

Αν περιμένουμε τουριστική ανάπτυξη με αυτόν τον τρόπο ΚΡΙΜΑ !!! ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ!!!

Έχουμε στα χέρια μας τις λύσεις αλλά κάποιοι δεν τις βλέπουν.!!!!»

Νίκος Σταυρινός

Κάτοικος Κορίνθου, Ηλ. Βενέζη 2, ΤΚ 20100, Συνοικισμός



Και το Σχόλιο της Κίνησης Πολιτών

Η έλλειψη πολιτικής για την αξιοποίηση της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι ένα τεράστιο ζήτημα για το οποίο πολλές φορές έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και έχουμε παρέμβει με δημόσιες πρωτοβουλίες μας.

Θα περιοριστούμε σήμερα μόνο στο θέμα που αφορά στην λειτουργία του τουριστικού περιπτέρου στον Ακροκόρινθο, την αρμοδιότητα εκμίσθωσης του οποίου έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μήνες πριν, διαπίστωσε την ‘άθλια’ κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το περίπτερο- καφετέρια, το οποίο παρέμενε κλειστό σχεδόν 4 χρόνια, και αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της εκμίσθωσής του. Η Κίνηση Πολιτών κατέθεσε την άποψη ότι ο δήμος θα έπρεπε, με δικές του δαπάνες, να επισκευάσει ή ανακατασκευάσει, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, το κτίσμα και στη συνέχεια, να το εκμισθώσει. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, αντιθέτως, προκηρύχτηκε η εκμίσθωσή του και αναδείχτηκε μειοδότης με χαμηλό ενοίκιο και με την αντίστοιχη υποχρέωση να ανακαινίσει το κτίριο.

Αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης είναι όσα περιγράφει ο συμπολίτης μας. Το περίπτερο παραμένει κλειστό μήνες τώρα, η ανακαίνιση δεν ολοκληρώθηκε γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχουν διαφορές του μισθωτή και της Εφορίας Bυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όπως και να είναι, σημασία έχει ότι ο τόπος εκτίθεται, με αρνητικές συνέπειες στην ίδια την προοπτική ανάπτυξης.

Αναρωτιέται κανείς, τι όρους έθετε η προκήρυξη και τι κάνει η Δημοτική Αρχή σήμερα που πρόοδος δεν υπάρχει, που η τουριστική περίοδος ήρθε και οι «εικόνες ντροπής» (όπως σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήριζε την κατάσταση στο περίπτερο μερικούς μήνες πριν) παραμένουν. Και οι προβληματισμοί μας γίνονται ακόμα πιο έντονοι διαβάζοντας δελτία τύπου του Δήμου σαν αυτό με τίτλο: «Την απουσία των αναπτυξιακών πολιτιστικών προσπαθεί να αναπληρώσει στο μέτρο του δυνατού ο Δήμος μας» (Διαβάστε το). Γνωρίζοντας τα χρήματα που καταναλώνονται σε φιέστες, κέτερινγκ και αυτεπιστασίες, καλούμε την Δημοτική αρχή να αφήσει «τα λόγια τα μεγάλα» και να στρέψει την προσοχή της στα «μικρά» που μπορούν να θέσουν τις βάσεις αξιοποίησης της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας και να συμβάλουν σε μια αναπτυξιακή προοπτική. Ένα από αυτά τα «μικρά» είναι και το περίπτερο του Κάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: