Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Περιμένοντας τον Μέγα Αλέξανδρο !


(Οι μελέτες και η τελική τους τύχη)

Είναι απλός ο σκοπός μιας μελέτης που ανατίθεται, βάσει Νόμου, από τις αρχές, σε επιστήμονες και επιστημονικές ομάδες προκειμένου να κατασκευαστεί ένα έργο. Είναι, ο σχεδιασμός του έργου με  επιστημονικά και αισθητικά κριτήρια, οι επιπτώσεις (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.α.) από την κατασκευή του, η παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του και οι όροι και προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία του.


Από την δημοτική αρχή Πνευματικού, τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί μελέτες που αφορούν α) το συγκοινωνιακό (πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), β) τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης του αστικού περιβάλλοντος της πόλης και των αξιόλογων περιοχών της ευρύτερης περιοχής του Καποδιστριακού Δήμου Κορινθίων (Λιμάνι, αρχαιολογικοί χώροι, παραλιακό μέτωπο) από το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα.


Η ιστορία των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης, είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Αυτό που επίσης είναι γνωστό, από τις επισημάνσεις της Κίνησης Πολιτών, είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην κατασκευή των πεζοδρόμων, ανεξάρτητα από την κυκλοφοριακή μελέτη την οποία η ίδια είχε παραγγείλει και φυσικά πλήρωσε. Αγνόησε και παρέκαμψε μία σειρά προτάσεων για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,  που σύμφωνα με την μελέτη προηγούντο της κατασκευής των πεζοδρόμων. Καθυστερεί δε επικίνδυνα και η σηματοδότηση των οδικών κόμβων και η συντήρηση-αποκατάσταση των σημάτων του Κ.Ο.Κ.

Ομοίως έχει στοιχειώσει και η τοποθέτηση των φωτεινών σηματοδοτών τις οποίες η  Κίνηση Πολιτών και πρότεινε και υπερψήφισε την δαπάνη της μελέτης τους.


Σε ότι αφορά την μελέτη του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα, εντοπίζουμε ήδη τρεις διαφορές μεταξύ των προτεινομένων και των παρεμβάσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

- Η πρώτη αφορά τα μπαζώματα του Αγ. Νικολάου. Σε ειδικό κεφάλαιο της μελέτης στην περιοχή προτείνεται η με ανάλογη διαμόρφωση κατασκευή ενός είδους αρχαιολογικού μουσείου – πάρκου με εκθέματα της αρχαίας κορινθιακής κεραμικής τέχνης. Αντ’ αυτού ο χώρος φυτεύτηκε και τοποθετήθηκαν όργανα γυμναστικής και αθλητικές εγκαταστάσεις! Προσωρινά; Ίσως.

- Η δεύτερη αφορά την πεζογέφυρα στην εκβολή του ποταμού. Στην μελέτη και σε σχέδιο ειδικό για το θέμα, οι Ιταλοί προτείνουν μία απλή, κλασσική θα λέγαμε και καλαίσθητη γέφυρα. Η προτεινόμενη από την δημοτική αρχή γέφυρα, έχει το μεγαλεπήβολο σχήμα της κορινθιακής Τριήρους! Χωρίς σχόλιο!


- Η τρίτη περίπτωση αφορά το τέρμα της Γ. Παπανδρέου στην συμβολή της με την Μεγ. Αλεξάνδρου, στα Καλάμια. Στην μελέτη και σε επίσης  ειδικό σχέδιο με το θέμα, από τους Ιταλούς « αποφασίστηκε να ‘αποικηθεί’ η θάλασσα κατασκευάζοντας μια ανισόπεδη προβλήτα βιώσιμη σαν μια συνεχεία της πραγματικότητας που τυλίγει το δημόσιο χώρο του παραθαλάσσιου τμήματος. Πράγματι, αιρούμενες πλατείες, πλωτή περίπατοι δημιουργούν τη δυνατότητατου να αποικηθεί με ήπιο τρόπο το μέρος του νερού». Έτσι έγραφαν οι Ιταλοί.
Αντ’ αυτού κατασκευάστηκε ήδη μία διαμόρφωση για την βάση του αγάλματος του συμπλέγματος Διογένη και Μεγάλου Αλεξάνδρου που πρόκειται να τοποθετηθεί   εντός των ημερών μάλιστα! Άσχετο; Προφανώς.


Αυτή η «συνέπεια» της δημοτικής αρχής στην εφαρμογή των προτεινομένων παρεμβάσεων, από τις μελέτες που η ίδια πληρώνει για να εκπονηθούν, εγείρει ορισμένα απλά ερωτήματα.

- αν η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει το τι έργο θα κάνει και πως, γιατί παραγγέλνει μελέτη. Για να την καταστρατηγήσει; Να την χρησιμοποιήσει για πρόφαση; Για να καλυφθεί νομικά και στην εφαρμογή να κάνει τα δικά της;

- γιατί η μερική - αποσπασματική εφαρμογή των μελετών και όχι ένα ολοκληρωμένο πλάνο / χρονοδιάγραμμα;

- Ακόμα και αν δεχθούμε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας, επιβάλλεται η αποσπασματική εφαρμογή, γιατί οι αναγκαίες υπό-μελέτες καταστρατηγούν τους κύριους σχεδιασμούς της όποιας μελέτης; Με ποιο κριτήριο και ποιο δικαίωμα;

- Με τι εχέγγυο, αφού έχουν ήδη γίνει όλα αυτά, θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της Πεσκάρα και για το 6ο Σύνταγμα Πεζικού και για τον Προαστιακό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος κραδαίνοντας την ανεπίσημη, ακόμα, μελέτη;



Μια επιπλέον επισήμανση. Δεν είναι δυνατόν αισθητικά και λειτουργικά οι αναπλάσεις των πλατειών, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, να διαμορφώνονται όλες με το ίδιο πανομοιότυπο σχεδιαστικό μοτίβο. Έργα δηλαδή με άφθονο τσιμέντο, στρώσιμο πλακών του ίδιου τύπου με τα πεζοδρόμια,  μερικά παρτέρια πρόβλεψης πράσινου και στη μέση «κουτάκια για αναψυκτήρια» με μοδάτο μπλε γυαλί. Πρέπει να υπάρχουν και άλλες ιδέες για τις αναπλάσεις και την κατασκευή των πλατειών. Κάθε πλατεία πρέπει να έχει το δικό της ύφος, το δικό της χρώμα και την δική της εναρμόνιση με το περιβάλλον.

Πράγματα αυτονόητα, πλην όμως …




Η Κίνηση Πολιτών θέλει για μία ακόμη φορά να επισημάνει την ασυνέπεια λόγων και έργων της δημοτικής αρχής του κ. Πνευματικού. Δεν περιμένουμε απαντήσεις. Δεν υπάρχουν άλλωστε. Είναι γνωστό με τι προχειρότητα συμβαίνει, ότι συμβαίνει, στην πόλη μας.



Ομάδα Πολεοδομικών Παρεμβάσεων της Κ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: