Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πρόταση για κυκλοφοριακή ανάσα από την «Πρωτοβουλία για τραμ στην Κορινθία»


H Κίνηση Πολιτών χαιρετίζει την πρόταση της «Πρωτοβουλίας για τραμ στην Κορινθία» η οποία αφορά τη δρομολόγηση μεταξύ Κορίνθου - Κιάτου και Δερβενίου, μιας ελαφριάς κλιματιζόμενης αυτοκινητάμαξας αστικού τύπου “rail-bus” μετρικής γραμμής, που διαθέτει η Τραινοσέ.

Με δεδομένο το μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα της περιοχής μας, αλλά και τα πλεονεκτήματα από τις ήδη υπάρχουσες υποδομές που ελαχιστοποιούν το κόστος, η πρόταση είναι ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη, όπως υποστηρίχθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας και μπορεί – αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση- να αλλάξει τον τρόπο ζωής όλης της παραλιακής ζώνης του Νομού.

Η Κίνηση Πολιτών είχε προεκλογικά δεσμευτεί και είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της την με διαδημοτική συνεννόηση προσπάθεια για υλοποίηση αυτής της σύνδεσης.

Συμμετέχοντας και εμείς στην γενική προσπάθεια, καλούμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορινθίων να προχωρήσει με συντονισμένες ενέργειες , σε  συνεννόηση με τους όμορους Δήμους και Δημοτικές Αρχές, στην κατά το δυνατόν συντομότερη  λειτουργία αυτής της τοπικής συγκοινωνιακής γραμμής.

Πέρα από τα εκ της αλλοδαπής προερχόμενα οράματα, υπάρχουν προτάσεις που και άμεσα μπορούν να εφαρμοστούν και σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν στην ποιότητα της ζωής μας.

Η Κίνηση Πολιτών προσυπογράφει το κείμενο της πρωτοβουλίας για την επαναλειτουργία τραμ και δεσμεύεται να φέρει την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να  εργαστεί για την προώθηση και την υλοποίηση της.



Το γραφείο τύπου της Κ.Π.



Παραθέτουμε το κείμενο για την συλλογή υπογραφών. Το υπόμνημα που κατατέθηκε από την ''Πρωτοβουλία για τραμ στην Κορινθία», προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπορείτε να το διαβάστε ΕΔΩ.

 
Εμείς οι πολίτες της Κορινθίας υπογράφουμε
για την επαναλειτουργία τραμ στην παλαιά γραμμή του ΟΣΕ

Προτείνουμε ως άμεση λύση, πριν δηλαδή απαξιωθεί η εκτός εκμετάλλευσης μετρική γραμμή, την δρομολόγηση μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, μιάς ελαφριάς κλιματιζόμενης αυτοκινητάμαξας αστικού τύπου, ενός δηλαδή από τα“rail-bus”μετρικής γραμμής που διαθέτει η Τραινοσέ, παρόμοιας με αυτήν που δρομολόγησε η Τραινοσέ στην Πάτρα.

Είναι μία λύση για το μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα της περιοχής μας που είναι εύκολο να υλοποιηθεί αφού, τόσο η επιδομή, όσο και οι εγκαταστάσεις (σταθμοί κ.λ.π.) υφίστανται σε καλή και λειτουργική κατάσταση, το δε κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό για την Τραινοσέ, αφού η αυτοκινητάμαξα αυτή μπορεί να κινηθεί μόνο με ένα μηχανοδηγό ανά 8ωρο , χωρίς συνοδό , όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα προαστιακά δρομολόγια της Αθήνας . Θα δεσμευθούν μόνο δύο τέτοιες αυτοκινητάμαξες , αυτή που θα δρομολογηθεί και μία ως εφεδρεία, οι οποίες θα διανυκτερεύουν στο μηχανοστάσιο του παλαιού σταθμού της Κορίνθου. Το δρομολόγιο θα πρέπει να εκκινεί από τον νέο σταθμό της Κορίνθου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα αναμεταβίβασης από και προς τον «Προαστιακό σιδηρόδρομο» Αθήνας – Κιάτου και στο μέλλον , όταν ολοκληρωθεί η γραμμή υψηλων ταχυτήτων προς το Αίγιο και την Πάτρα, και από και προς τα αρτηριακά τραίνα προς τη δυτική Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα. Η αυτοκινητάμαξα αυτή θα πρέπει να έχει στάσεις και μέσα στην Κόρινθο, κινούμενη εκεί ως αστικό μέσο μεταφοράς (είδος ελαφρού τράμ).

Η λειτουργία της υπηρεσίας αυτής, πέραν της εξυπηρέτησης των κατοίκων της παραλιακής Κορινθίας, θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σε όλη την περιοχή , θα διευκολύνει την τοπική τουριστική κίνηση, ιδίως τα καλοκαίρια , προς όφελος των οικισμών από τους οποίους θα διέρχεται, θα τονώσει την τοπική αγορά , τόσο των οικισμών αυτών, όσο και της πόλης της Κορίνθου, και θα διευκολύνει και τη μετακίνηση των μαθητών των σχολείων, ιδιαίτερα των μαθητών του «Πειραματικού Γυμνασίου Κορίνθου» του 4ου «Γενικού Λυκείου» και των 1ου και 2ου Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, που βρίσκονται εγγύς των γραμμών του τραίνου. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα είναι εύκολο για τους Αθηναίους , συνδυάζοντας τον «Προαστιακό Σιδηρόδρομο» με την τοπική αυτοκινητάμαξα, να έρχονται για μπάνιο στην παραλιακή Κορινθία από όπου, μετά από μια διαμονή λίγων ωρών για φαγητό, θα επιστρέφουν άνετα και με αξιοπιστία στο σπίτι τους . Και βέβαια θα συμβάλλει και στη σωστή και ορθολογική περιβαλλοντική ανάπτυξη, που τόσο έχουμε ανάγκη σ’ αυτή τη χώρα και  στη μείωση της ρύπανσης που συνεπάγεται η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου .

Δεδομένων των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων μέσα στα οποία καλείται πλέον να λειτουργήσει η Τραίνοσε, καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Τοπικούς Φορείς της Κορινθίας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αφού αφορά αποκλειστικά την περιοχή μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: