Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Να μη χάσουμε το Τρένο!



Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30-11-2011, το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε αφορούσε την «Έγκριση μνημονίου συνεργασίας με την ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.  για την αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου των σιδηροδρομικών γραμμών και του σιδηροδρομικού σταθμού.»


Η Κ.Π. καταθέτοντας τις απόψεις της :

-      Εξέφρασε την κατ’αρχήν συναίνεσή της ως προς τη συνεργασία του Δήμου Κορινθίων με τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

-      Τόνισε την πεποίθησή της - σε πλήρη αντίθεση με τον εισηγητή της δημοτικής αρχής - ότι η σιδηροδρομική γραμμή δεν χωρίζει την πόλη, αλλά αντίθετα με την αξιοποίηση της και την μελλοντική επαναλειτουργία της μπορεί να ενώσει την πόλη με όλη την παραλιακή Κορινθία,  αποτελώντας ένα διαχρονικό άξονα ανάπτυξης.

-  Επιπλέον ζήτησε:

1. Να διατυπωθεί στο μνημόνιο η σαφής δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις δεν θα προξενηθεί καμία καταστροφή  της υπάρχουσας μετρικής γραμμής, αλλά και όποιας υποδομής του χώρου του σταθμού μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την λειτουργία ενός διαδημοτικού τράμ που θα κινείται σε όλο –ει δυνατόν- το μήκος της παραλιακής ζώνης.

2. Να γίνει δημόσια και ουσιαστική διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς και τους πολίτες, αλλά και με το σύλλογο των φίλων του σιδηρόδρομου για το ποιες και πώς πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Η Κίνηση Πολιτών θεωρεί ότι, εκτός από την κοινά αποδεκτή κατεδάφιση της μάντρας του ΟΣΕ, που θα συμβάλει στην ενοποίηση του χώρου του Σταθμού με τον ιστό της πόλης, οι παρεμβάσεις πρέπει να προβλέπουν :

Ø  Τη δημιουργία διαδρομών πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων μόνο στην απαλλοτριωμένη ζώνη του ΟΣΕ εκατέρωθεν της γραμμής

Ø  Τον καθαρισμό και ανάπλαση του χώρου του Σταθμού και την καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων - και κυρίως του κεντρικού κτιρίου με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά-  ώστε να δημιουργηθούν χώροι που θα στεγάσουν δραστηριότητες για όλους τους πολίτες. (πχ.  σε χώρους του Σταθμού μπορούν να στεγαστούν, η φιλαρμονική, τμήμα της δημοτικής βιβλιοθήκης, τμήμα της Πινακοθήκης κλπ.)

Τέλος θεωρεί ότι στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού, πρέπει να ζητηθεί η ενεργή συνδρομή της Περιφέρειας και του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας στο όλο εγχείρημα.

Στη βάση αυτή η Κίνηση Πολιτών  στο αμέσως επόμενο διάστημα  θα επανέλθει και θα καταθέσει τις προτάσεις της στη δημοτική  αρχή και στους συνδημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: