Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

"Η Κίνηση Πολιτών απαντά στη συνέντευξη Πνευματικού



Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Κορινθίων σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και εξέδωσε δελτίο τύπου (εδώ), ενημερώνοντας τους δημότες για θέματα επικαιρότητας, προοπτικής και ανάπτυξης του Δήμου.
Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος είχε συναντήσεις με φορείς, για χρηματοδότηση έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.
Είναι μάλλον μια τακτική της δημοτικής αρχής, με τέτοια δελτία τύπου, να αποπροσανατολίζει την τοπική κοινωνία, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που μετρά στο ενεργητικό της. Ήττες σημαντικές για την πόλη και για θέματα τα οποία ήταν σημαία της. Το λιμάνι, τα σκουπίδια και τα πρόστιμα για τις χωματερές, το κυκλοφοριακό, αποτελούν αγκάθια για τη δημοτική αρχή.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ανακοίνωσης, αναφέρεται σε έργα ύψους 600.000 ευρώ στην οδό Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Σε περιόδους βαθιάς οικονομικής ύφεσης, εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε έργα-αναπλάσεις, προτομές και αγάλματα. Σε μια πόλη που μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει τίποτα ουσιαστικό για να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών, ασχολούμαστε με το «φαίνεσθαι» και όχι με την ουσία.
Το κέντρο της πόλης, με τους μεγάλης έκτασης πεζόδρομους, συνεχίζει να τελεί υπό την ομηρία των αυτοκινήτων, που κινούνται και σταθμεύουν σ’ αυτούς όλες τις ώρες. Πεζόδρομοι που δημιουργήθηκαν για να ομορφύνουν την πόλη και να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να απολαμβάνουν την βόλτα τους στο κέντρο και τα καταστήματα της πόλης, εγκαταλείφθηκαν μόλις τρία χρόνια από τη δημιουργία τους. Καταστήματα  έχουν τοποθετήσει, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, άναρχα και χωρίς κανόνες, τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των πολιτών, αλλά και οξύνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων. Για να διαπιστώσουμε την εγκατάλειψη των πεζόδρομων αρκεί να αναλογιστούμε πως δεν υπάρχει ούτε ένα σάρωθρο που να φροντίζει για την καθαριότητα και την πλύση τους. Μάλλον θα βγει στους δρόμους προεκλογικά.
Μάλλον θα βγει στους δρόμους προεκλογικά.
Στην οδό Εθνικής Ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος που ”θα δώσει τη δυνατότητα εκ νέου πρόσβασης στους ποδηλάτες”. Μάλλον θα δώσει επιπλέον θέσεις στάθμευσης σε αυτοκίνητα. Οι ποδηλατόδρομοι είναι το άλλο έργο της πόλης μας που έχει απαξιωθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σε όλα τα τμήματά του, υπάρχουν είτε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, είτε εμπορεύματα καταστημάτων που εκμεταλλευόμενα τη δημιουργία του, κατέλαβαν το πεζοδρόμιο και ώθησαν τους πεζούς στον ποδηλατόδρομο. Έτσι, δυστυχώς ένα ακόμα έργο, που κόστισε χιλιάδες ευρώ (αλήθεια που δαπανήθηκαν 550.000€;) και που θα έδινε ανάσα στην πόλη και θα εξυπηρετούσε τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των ποδηλατών παραμένει ημιτελές και εγκαταλελειμμένο στην τύχη του.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το θεσμό των δανειστικών ποδηλάτων. Ένα μέτρο που θα βοηθούσε πολύ την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης και θα εξυπηρετούσε τους πολίτες. Αντί για τη δημιουργία και άλλων σταθμών δανεισμού ποδηλάτων, τα υπάρχοντα ποδήλατα έχουν εξαφανιστεί ή εγκαταλειφθεί να σκουριάζουν παρατημένα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Έτσι η κυκλοφορία στο κέντρο εξακολουθεί να είναι βεβαρημένη και να δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών. Η δε ακριβοπληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη έχει μείνει στα χαρτιά, και δεν εφαρμόζεται (ακόμη περιμένουμε τους φωτεινούς σηματοδότες).
Η αλλαγή της όψης της πόλης, δεν πρέπει να ταυτίζεται με ξόδεμα χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ. Χρειάζεται ιδέες. Χρειάζεται σύνδεσή της με τους αξιολογότατους αρχαιολογικούς και παραγωγικούς τόπους του Δήμου. Χρειάζεται ενεργοποίηση της νεολαίας της πόλης. Χρειάζεται αγάπη για την πόλη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Να πάρουμε ιδέες από άλλες πόλεις, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και να μιμηθούμε ότι σπουδαίο έχουν επιτύχει. Χρειάζεται όμως σωστός προγραμματισμός, σχεδιασμός και όραμα.
Δεν εναντιώνομαι σε έργα και αναπλάσεις. Απλά θεωρώ πως θα πρέπει πλέον να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών και ιεράρχηση των έργων. Οφείλουμε να βλέπουμε θετικό πρόσημο στη σχέση δαπάνης/ωφέλειας. Σε καιρούς δύσκολους για ένα μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνίας, οφείλουμε να κάνουμε έργα που θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο και όχι έργα βιτρίνας.
Χρειάζονται έργα και ενέργειες, όπου το κάθε ευρώ θα πιάσει τόπο.
Χρειάζεται να στηρίξουμε περισσότερο την κοινωνική πολιτική και να είμαστε δίπλα σε συμπολίτες μας, που μας χρειάζονται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οφείλουμε να τονώσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Το κοινωνικό παντοπωλείο, για παράδειγμα, είναι κάτι που στο Δήμο μας έχουμε πανηγυρίσει για τη δημιουργία του δύο φορές και ακόμα δεν λειτουργεί.
Όσο για το άλλο προαναγγελλόμενο έργο, μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα η ολοκλήρωση των έργων του Ξηριά που είχαν βαλτώσει, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Δήμου.
Σε άλλο σημείο του δελτίου τύπου αναφέρεται η σχέση της πλειοψηφίας με την μειοψηφία. Μάλλον αναφερόμαστε σε άλλο δήμο. Η πλειοψηφία του Δήμου, ή πολλές φορές, προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος ή και ακόμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αποφασίζουν και πράττουν κατά το δοκούν. Η μειοψηφία έχει κληθεί να συνδράμει σε ελάχιστα θέματα του Δήμου μας. Σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνονται σοβαρά οι προτάσεις, οι υποδείξεις και βοήθεια της μειοψηφίας. Η πλειοψηφία εξακολουθεί και να έχει μια διοίκηση συγκεντρωτική και αυταρχική. Πρόσφατα παράδειγμα είναι η διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα του 6ου Συντάγματος, η οποία συνήλθε μόνο μία φορά για το τυπικό του θέματος. Στο θέμα της επανασύνδεσης του νερού που έθεσε η Κίνηση Πολιτών, αγνοήθηκε από τη Δημοτική αρχή, παρότι συναινέσαμε για την ενότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην τεθεί θέμα ψηφοφορίας.
Υπάρχουν κι άλλα παλιότερα θέματα που αποδεικνύουν την δεσποτική σκέψη της πλειοψηφίας, όπως του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, που ακόμα δεν έχει εκλεγεί, μιας και η Δημοτική αρχή δεν συζητά με την μειοψηφία για την εξεύρεση ενός προσώπου κοινής αποδοχής.

                                                                           Αλέξανδρος Γουγάς                  
Δημοτικός Σύμβουλος Της Κίνησης Πολιτών




Δεν υπάρχουν σχόλια: