Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ξανακτυπά η καύση


Κι εκεί που είχαμε αρχίσει να είμαστε ήσυχοι με τη θέση Γκα και την ευρύτερη περιοχή, να πάλι μια δημοσίευση σε εφημερίδα της Κορινθίας για εγκατάσταση  μονάδας παραγωγής βιοαερίου στην πιο πάνω θέση.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στην Μελέτη Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε για έγκριση στις υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου ,   πρόκειται για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 0,5 MW, από καύση βιοαερίου που θα προέρχεται από την επεξεργασία κτηνοτροφικών αποβλήτων (χοιροτροφικά), πτηνοτροφικών αποβλήτων και ορό γάλακτος.
Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει μία ιδιαίτερη επιβάρυνση, εκ του γεγονότος ότι υπάρχει, ήδη,  ένα τεράστιο λατομείο, που ναι μεν έχει προσφέρει και προσφέρει στην Κορινθιακή οικονομία ποικιλοτρόπως, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, δεν αναπνέουν τη σκόνη του.
Ακόμη λειτουργεί, ακριβώς δίπλα στο λατομείο, παράνομη χωματερή του Δήμου Κορινθίων που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών του Καλλικρατικού Δήμου.
Θα προσθέταμε, επίσης, ότι εδώ και λίγο καιρό στην ίδια περιοχή λειτουργεί μονάδα συλλογής παλαιού σιδήρου (ΣΚΡΑΠ), που φυσικά επιβαρύνει και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο, μια ήδη κορεσμένη περιβαλλοντολογικά  περιοχή.
Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αντιδρούν, όχι γιατί είναι της άποψης: «μακριά από το σπίτι μου και όπου αλλού θέλει ας είναι», αλλά για τους παρακάτω λόγους:
1.Στον πρώην Δήμο Τενέας έχει ήδη αδειοδοτηθεί μονάδα παραγωγής ισχύος 1 MW, από μεγάλη χοιροτροφική μονάδα σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων, περίπου, από την ευρύτερη θέση Γκα 
2.Μια μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα που υπάρχει στο Χιλιομόδι, επεξεργάζεται μόνη της τα απόβλητά της.
3.Πάλι στον πρώην Δήμο Τενέας, δύο τυροκομεία που υπήρχαν έχουν σταματήσει προ πολλού να λειτουργούν.
4.Ο πρώην δήμος Σαρωνικού δεν έχει τέτοιες μονάδες.  Άρα, λοιπόν, αυτό που αναφέρεται στην ΜΠΕ  από την εταιρεία: «οι φορείς από τους οποίους θα παραλαμβάνονται τα απόβλητα βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από την υπό ίδρυση μονάδα επεξεργασίας»,  δεν είναι σωστό,  εκτός αν ο όρος  «σχετικά  μικρή» είναι σχετικός  και αφορά π.χ και τους όμορους Νομούς. 
5.Τη συγκεκριμένη περιοχή το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην δήμου Σαρωνικού την έχει χαρακτηρίσει στο υπό έγκριση  ΣΧΟΟΑΠ, ως γη υψηλής παραγωγικότητας.
6.Την όμορη περιοχή, ο πρώην δήμος Τενέας, την έχει χαρακτηρίσει στο υπό  έγκριση ΣΧΟΟΑΠ (φάση Β2) περιοχή πολιτιστικών πόρων. Πολιτισμός σημαίνει,  συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, γη, κλίμα, βλάστηση, ζώα, σημαίνει αγαθά που προσφέρθηκαν αβίαστα στον άνθρωπο, ή που τα απέκτησε με τον μόχθο του. Εδώ πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως, ότι οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων, έχουν αποφανθεί, ακριβώς, για το πια χρήση θέλουν για την περιοχή τους, χρήση που σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται προς την ίδια κατεύθυνση με την συγκεκριμένη επένδυση.  Να τονιστεί ακόμη η κωλυσιεργία του κεντρικού κράτους και της αποκεντρωμένης διοίκησής του που δεν προχωρά γρήγορα τα ΣΧΟΟΑΠ και τα ΓΠΣ των Δήμων, με αποτέλεσμα να ορέγονται οι επιτήδειοι, κατά το δοκούν, τις χρήσεις γης.
7.Ο πρώην Δήμος Τενέας, ήταν ίσως από τους ελάχιστους Δήμους, που έχει υποδείξει χώρο για ολοκληρωμένη διαχείριση  των απορριμμάτων. Παρ΄ ότι, όμως, όλες οι παρατάξεις έχουμε ομοφωνήσει για την συγκεκριμένη θέση, ο Δήμαρχος, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την χωροθέτηση. Του δόθηκε τεράστια ευκαιρία, να έχει λύση σε  μεγάλο βαθμό στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και την έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη. Έστω και τώρα ας προχωρήσει, και θα είμαστε ως Κίνηση Πολιτών αρωγοί μιας  τέτοιας προσπάθειας.    
8.Η καθοριστική γνωμοδότηση της Επιτροπής Χωροταξίας-Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κορινθίας,  που ομόφωνα αποφάσισε ότι «δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά  για την χωροθέτηση της συγκεκριμένης μονάδας» (Απόσπασμα πρακτικού αριθμός 18/23-11-2012) και που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι πρέπει να προστατευθούν οι κάτοικοι της Κορίνθου, από οποιονδήποτε αέριο ρύπο που θα επιβάρυνε, έστω και στο ελάχιστο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, από τον καθοδικό άνεμο, μέσω του χειμάρρου του  Ξηριά ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τις ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή του Αγιονορίου και του Χιλιομοδίου.
9.Ο χώρος που πρόκειται να εγκατασταθεί η μονάδα απέχει μόλις 2-3 χιλιόμετρα από τους οικισμούς Σολωμού, Αθικίων, Χιλιομοδίου και Αλαμάνου.
10.Υπάρχουν αρνητικές ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων Αθικίων, Χιλιομοδίου και Σολωμού, καθώς και όλων των περιβαλλοντικών συλλόγων των πιο πάνω χωριών. 
11.Δεν θα μπορούσε να μην προσθέσει κανείς την μεγάλη όχληση από τα ανοικτά φορτηγά που θα μεταφέρουν τα απόβλητα που θα διέρχονται από τους πιο πάνω οικισμούς,  και κυρίως από τον σημαντικότατο οικισμό της Αρχ. Κορίνθου που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για τον αρχαιολογικό  χώρο και το μουσείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Κίνηση Πολιτών είναι αντίθετη στη χωροθέτηση της επένδυσης στην περιοχή Γκα και τοποθετήθηκε αρνητικά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων, το οποίο κατά πλειοψηφία ψήφισε κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης.
Ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, όμως, πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν σαν Δούρειος ίππος, που οδηγεί  στην υποβάθμιση της περιοχής τους.  Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ακολουθούν λάθος δρόμο.

      Χριστάκης Ηλίας - Αθανασάκος Θωμάς
   Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κίνησης Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: